Ердоган у неділю планує обговорити з Зеленським і путіним «зерновий коридор»

Ердоган у неділю планує обговорити з Зеленським і путіним «зерновий коридор»

Укрінформ
Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган має намір у неділю провести телефонні розмови з Президентом України Володимиром Зеленським і володимиром путіним, під час яких ітиметься про постачання продовольства та роботу “зернового коридору”.

Про це турецький лідер сказав на міжнародному форумі у Стамбулі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Щоб урегулювати цю кризу (продовольчу - ред.), сподіваюся, в неділю проведу розмову з паном путіним. Так само буде розмова із паном Зеленським. Наша мета – зміцнити "зерновий коридор”, - сказав Ердоган.

Він наголосив, що розпочата росією війна призвела до продовольчої кризи, яка має глобальний масштаб.

“Окрім людських втрат, російсько-українська війна призвела до серйозних людських і політичних втрат для регіону та світу. Припинення поставок найважливіших продуктів спричинило глобальну продовольчу кризу, яка зачепила всі країни - від Європи до Африки”, - сказав Ердоган.

Президент Туреччини вручив гостям форуму пшеничні колоски, які символізували українське збіжжя, що постачається в межах Чорноморської зернової ініціативи в різні країни світу.

Він також наголосив, що Туреччина від самого початку зайняла активну дипломатичну посередницьку позицію. “З самого початку кризи ми докладали інтенсивних дипломатичних зусиль із тих міркувань, що не може бути переможців у війні, а у мирі - переможених”, - сказав Ердоган, наголосивши на підтримці територіальної цілісності України.

Стамбул, на переконання Ердогана, залишається оптимальним переговорним майданчиком для встановлення тривалого миру та закінчення війни.

“Попри те, що стамбульський процес, здається, був перерваний подіями на місцях, він все ще залишається ідеальним переговорним майданчиком для тривалого миру”, - сказав турецький лідер.

Він нагадав і про досягнуту за посередництва Туреччини домовленість про обмін полоненими між Україною та рф.

Читайте також: Ердоган вважає, що війну в Україні можна зупинити шляхом дипломатії

Як повідомлялося, виступаючи перед учасниками TRT World Forum, Президент України Володимир Зеленський заявив, що росія навмисно гальмує роботу «зернового коридору», унаслідок чого час очікування суден збільшується до 3-5 тижнів і щомісяця недоекспортовується кілька мільйонів тонн української агропродукції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-