У Вовчанську через обстріли та відсутність опалення лишилися близько 4,5 тисячі жителів

У Вовчанську через обстріли та відсутність опалення лишилися близько 4,5 тисячі жителів

Укрінформ
Звільнений Вовчанськ на Харківщині через постійні російські обстріли та відсутність опалення пустішає щодня, у місті залишилося біля 4,5 тис. жителів із понад 17 тис. до повномасштабного вторгнення рФ.

Про це на брифінгу в Харківському пресклубі розповів начальник Вовчанської міської військової адміністрації Чугуївського району Тамаз Гамбарашвілі, передає кореспондент Укрінформу.

«Зараз у місті перебувають десь 4,5 тисячі жителів, але з кожним днем ця цифра ще зменшується. Тому що надворі зима, в нас великі проблеми з опаленням. Тому люди (після деокупації - ред) не повертаються, а ще більше виїжджають. І ми рекомендуємо мешканцям багатоповерхівок і жителям усього міста виїздити в інші райони області чи інші регіони, щоб перезимувати в більш комфортних умовах», - сказав Гамбарашвілі.

Він зазначив, що електроконвектори не врятують ситуацію, оскільки щодня громада зазнає російських обстрілів, якими пошкоджуються електромережі, і енергетики постійно працюють над їх відновленням.

Читайте також: На Харківщині кількість постраждалих від ракетного удару агресора зросла до чотирьох

«Обстрілюють з території рф, громада ж прикордонна, місто Вовчанськ – за п’ять кілометрів від кордону, тому страждаємо від їхніх постійних обстрілів», - зауважив началькик МВА.

За словами Гамбарашвілі, більшість жителів виїздять своїми силами і так само самостійно шукають собі місце тимчасового проживання.

«З самотніми, маломобільними громадянами розмовляємо ми. Нам допомагають різні благодійні організації», - зазначив Гамбарашвілі.

Читайте також: Харківська облрада виділила ₴300 мільйонів на дофінансування деокупованих територій

Як повідомлялося, звільнене місто Вовчанськ на Харківщині та 16 довколишніх сіл залишилися без газопостачання, тому опалення в багатоповерхівках не буде. За даними АТ “Харківгаз”, 24 жовтня внаслідок російських обстрілів було пошкоджено газопровід на російській території. Згодом місцева влада повідомила, що газ було просто перекрито російською стороною. Наразі в місті працює одна котельня на альтернативному паливі, яка подає тепло в лікарню.

Вовчанськ і довколишні села отримували блакитне паливо напряму від росії, з міста Шебекіно, як було ще з радянських часів. Проєкт побудови в громаді газогону, про який влада говорила останні роки, так і не реалізували.

Вовчанськ був захоплений військами рф у перші години повномасштабного вторгнення. Тодішнє керівництво громади пішло на співпрацю з окупантами. 11 вересня до міста зайшли ЗСУ.

Фото: Поліція Харківщини

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-