Волкер - Макрону: Гарантіями безпеки для Європи є міцна оборона і вступ України й Грузії у НАТО

Волкер - Макрону: Гарантіями безпеки для Європи є міцна оборона і вступ України й Грузії у НАТО

Укрінформ
Найкращі гарантії безпеки для Європи полягають у побудові міцної оборони, зобов’язанні рф виконувати підписані угоди, а також членстві України й Грузії в Північноатлантичному альянсі, щоби убезпечити їх від повторного нападу.

Так прокоментував у четвер озвучені президентом Франції Еммануелем Макроном пропозиції щодо нових гарантій безпеки для Європи колишній спецпредставник США з питань України посол Курт Волкер, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Насправді я був вражений заявою президента Франції Макрона на вихідних про те, що ми повинні подумати про гарантії безпеки для росії після закінчення війни», - зауважив колишній високопоставлений дипломат.

Він підкреслив, що передусім треба виходити з того, що росія напала на Україну і рф зараз загрожує решті Європи, включно з країнами Балтії і Польщею. Тому, за його словами, треба говорити про гарантії безпеки саме з боку росії, хоча зрештою і тут кремлю вірити не можна, зауважив Волкер.

Читайте також: Реакцією США на масовану російську атаку буде потужна військова підтримка України - Волкер

«Нам потрібна потужна оборона, щоби мати можливість стримувати російську агресію. А це означає, що в кінці нинішньої війни ми повинні розглянути повноправне членство України, Грузії та інших країн у НАТО», - наголосив експосол.

Він також зауважив, що архітектура безпеки Європи, про яку говорив президент Макрон, успішно працювала, зокрема, після розвалу срср. І це було відображено у домовленостях, зокрема у Паризькій хартії для нової Європи, Договору про звичайні збройні сили в Європі, Гельсінських угодах.

«Це включає такі принципи, як визнання міжнародних кордонів, відмова від погроз чи застосування сили для зміни кордонів, відмова від спроб втручання у справи ваших сусідів, багато-багато подібних речей, які утворюють надійну основу безпеки в Європі», - зауважив Волкер.

Читайте також: путін не має засобів для перемоги в Україні, росія програє - Волкер

Тому, за його словами, зараз не треба вигадувати щось нове: «Ми повинні наполягати на тому, щоби рф діяла як усі інші». А це означає, що для росії «слід припинити напади на її сусідів, вивести свої сили, взяти на себе відповідальність за воєнні злочини, які вчинило її керівництво та її військові, а в майбутньому – взяти на себе зобов’язання існувати в межах власних кордонів».

Волкер наголосив, що це – саме та архітектура безпеки, про яку потрібно зараз говорити.

«Тож будь-які переговори повинні починатися з принципу, що росія виведе свої війська з України, виплатить репарації, буде притягнута до відповідальності за воєнні злочини і погодиться жити в межах своїх кордонів у майбутньому, як і всі», - підсумував колишній представник Держдепартаменту США з питань України.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня президент Франції Еммануель Макрон заявив про необхідність подумати про нову архітектуру безпеки, яка включатиме гарантії для росії. Про це він сказав після зустрічей з президентом США Джо Байденом у Вашингтоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-