Поточна ситуація з електроенергією в Україні

Поточна ситуація з електроенергією в Україні

Укрінформ
7 грудня, 13:30 -  брифінг на тему: "Поточна ситуація з електроенергією в Україні".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Олександр Харченко - директор Центру досліджень енергетики.

Ключові питання:

  •  поточна ситуація з електроенергією в Україні;
  • відновлення об'єктів енергетичної інфраструктури;
  •  робота АЕС.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Українській енергосистемі вдалося уникнули масштабних проблем після останньої російської атаки - експерт

Завдяки роботі протиповітряної оборони та додатковим системам фізичного захисту українській енергосистемі після атаки 5 грудня вдалося уникнути масштабних проблем і зберегти стабільність.

Таку думку висловив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Ракетна атака, яка була позавчора, була середнього розміру, за нашими останніми мірками: 70 ракет – це те, що змогли успішно відпрацювати і ППО, і додаткові системи фізичного захисту, які встановлені уже на багатьох об’єктах. Певні сценарії роботи енергосистеми були відпрацьовані. Результатом стало те, що масштабних, національного розміру, проблем у нас не виникло, система стабільно працювала», - сказав Харченко.

За його словами, найгірша ситуація залишається у столичному регіоні та на Харківщині, проблемними також є Одещина та Херсонщина. Водночас, енергетики продовжують ремонтні роботи.

Харченко зауважив, що росіяни готують сценарії для кожної такої масованої атаки, в чому військовим агресора допомагають російські енергетики.

«Треба розуміти, що до 24 лютого 2022 року Україна була частиною об’єднаної енергосистеми росія - білорусь - Україна. Тому зрозуміло, що російські енергетики дуже добре знають, де і що розташоване в українській енергосистемі. Так само, як ми дуже добре знаємо, де і що розташоване у російській і білоруській енергосистемах», - пояснив експерт.

Він також прокоментував розповсюдження фейків про нібито продовження експорту електроенергії до Європи. Харченко пояснив, що між енергосистемами існують фізичні перетоки. Тому на сайті ENTSO-E можна побачити, що електроенергія фізично виходить з країни – і так само в неї заходить.

«Вже певний час ми для стабілізації нашої мережі фактично використовуємо обхідний шлях через Європу. Для того щоб передати електроенергію, наприклад, для Києва, частина її проходить через Європу і повертається в Україну», - повідомив експерт.

За його словами, без таких технічних рішень зберегти стабільність енергосистеми було би важче. Водночас, у розділі ENTSO-E, який присвячений експорту-імпорту електроенергії, можна побачити, що комерційних поставок з України зараз немає.

Як повідомлялося, станом на ранок середи, 7 грудня, в енергосистемі зберігається дефіцит потужності. Триває процес завантаження блоків атомних станцій, які відключались через пошкодження електромереж.

Збройні сили України у ніч із 6 на 7 грудня знищили 14 безпілотних літальних апаратів Shahed.

Сили оборони 5 грудня збили понад 60 ракет, випущених російськими військами по Україні під час чергового масованого обстрілу.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-