У Харкові почали ексгумацію похованих у загальній могилі-траншеї

У Харкові почали ексгумацію похованих у загальній могилі-траншеї

Укрінформ
У Харкові почали ексгумацію тіл, які були поховані з порушеннями – в пакетах у загальній могилі-траншеї. Загиблих перепоховають після експертиз ДНК.

Це підтвердив на пресконференції міський голова Харкова Ігор Терехов, передає кореспондент Укрінформу.

«Все буде робити КП «Ритуал», і, наскільки мені відомо, зараз є відповідний процес. Перепоховають. Є такі речі як процедура. Це речі, які нелегко виконати. Це ексгумація, ДНК-експертиза, треба це робити в холодну пору року, потрібні судмедексперти, документи відповідні», - сказав Терехов.

Він наголосив, що тіла загиблих військових і тероборонівців будуть перепоховані на Алеї слави на 18-му цвинтарі.

Як повідомляв Укрінформ, у ЗМІ було оприлюднено історію родини Романа Сімонка, яка не може добитися належного поховання сина – бійця тероборони, який загинув 1 березня під час ракетного удару по будівлі облдержадміністрації. Працівники КП «Ритуал» пообіцяли батькам, що тероборонівця поховають за рахунок міста і в окремій могилі. Згодом виявилося, що чоловіка поховали в траншеї, і достеменно невідомо, чи відповідають густо наставлені таблички з іменами реальному розташуванню тіл.

Читайте також: На Харківщині почали ексгумацію масового поховання українських військових

16 вересня пресслужба Харківської міської ради інформувала, що тіло Сімонка перепоховають, проте не раніше грудня, коли згідно із санітарними нормами можна буде проводити ексгумацію. Міська рада визнала, що КП «Ритуал» допустило недбалість, за що був звільнений директор підприємства Анатолій Журавльов. Міський департамент житлово-комунального господарства повідомив, що батьки загиблого мають надати відповідний перелік документів для перепоховання.

19 вересня Харківський міський голова Ігор Терехов заявив, що перепоховають усіх загиблих, яких КП «Ритуал» ховало в мішках у загальній траншеї. Він пообіцяв, що будуть окремі могили та труни. Нове керівництво КП «Ритуал» зазначило: в ході внутрішньої перевірки виявилося, що, починаючи з лютого, проводилися поховання в мішках, що є порушенням закону про поховання та похоронну справу.

Читайте також: На Харківщині ексгумували тіла чотирьох загиблих від ворожих ракетних ударів

27 вересня стало відомо, що правоохоронці відкрили кримінальні провадження за фактом поховань загиблих у мішках і можливого недбальства працівників комунального підприємства. Інформацію внесли до ЄРДР за ст. 297 (Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого) та ст. 367 (Службова недбалість) ККУ.

За різними даними, в загальній траншеї протягом кількох місяців було поховано 1020 чи 1220 тіл.  Наразі, за інформацією ЗМІ, ексгумовано лише три тіла, зокрема, ДНК-експертизою підтверджена особа Романа Сімонка.

Фото: Олег Синєгубов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-