Служба держбезпеки Латвії розпочинає розслідування щодо ефіру телеканалу «Дождь»

Служба держбезпеки Латвії розпочинає розслідування щодо ефіру телеканалу «Дождь»

Укрінформ
Латвійська Служба державної безпеки (VDD) розпочала розслідування у зв'язку зі скандальними заявами, зробленими у програмі новин зареєстрованого в Латвії телеканалу «TV Rain» («Дождь»), які викликають підозри щодо допомоги телеканалу солдатам окупаційних військ росії.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт VDD.

Як повідомляється, висловлювання було виявлено у програмі новин «Тут і зараз», показаній на телеканалі «Дождь» 1 грудня. У ході передачі її ведучий запропонував глядачам надати інформацію про умови мобілізованих громадян росії на фронті та висловив сподівання, що телеканал уже зміг допомогти багатьом російським солдатам «оснащенням і забезпеченням елементарних зручностей».

VDD попереджає, що з огляду на злочини, скоєні російськими окупаційними військами проти України та її народу, надання будь-якої підтримки росії-агресору є неприпустимим. VDD нагадує, що за прямий чи непрямий збір чи передачу фінансових коштів чи іншого майна стороні, діяльність якої спрямована проти територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої країни, передбачена кримінальна відповідальність (стаття 77.2 Кримінального закону).

VDD зазначає, що вона раніше неодноразово попереджала установи та посадових осіб, відповідальних за прийняття рішень, про те, що перенесення діяльності російських так званих незалежних ЗМІ до Латвії пов'язане з різними ризиками. По-перше, розвідувальні ризики створюють представники ЗМІ, які прибули з держави-агресора. Оскільки ці медіакомпанії та журналісти давно працюють у країні-агресорі, не можна виключати, що певні ЗМІ, які почали працювати в Латвії, або їхні представники мають зв'язки з російськими спецслужбами. Також можливий підвищений інтерес російських спецслужб до діяльності емігрантських ЗМІ у Латвії.

По-друге, діяльність представників російських ЗМІ у Латвії пов'язана з ризиками для безпеки латвійського інформпростору. Протягом багатьох років росія здійснювала цілеспрямовані та систематичні заходи щодо впливу на громадську думку відповідно до інтересів росії, тому існує ризик того, що повідомлення, спрямовані проти західних країн, включаючи Латвію, можуть бути включені до контенту, який створюється деякими ЗМІ.

Читайте також: Чергового скандалу з телеканалом «Дождь» у Латвії чекати довелося недовго

1 грудня, у вечірньому випуску програми «Тут і зараз» ведучий «Дождя» Олексій Коростельов промовив двозначну фразу про допомогу російським військовослужбовцям. Голова служби інформації телеканалу «Дождь» Катерина Котрікадзе від імені редакції телеканалу назвала цю фразу «помилковою та категорично неприйнятною для всієї редакції «Дождя». Також було заявлено, що з 2 грудня «Дождь» припиняє співпрацю з Коростельовим.

Сьогодні раніше з'явилося повідомлення латвійського медіарегулятора, Національної ради з електронних ЗМІ (NEPLP) про те, що телеканал "Дождь" оштрафований на 10 тисяч євро за те, що в його ефірі окупований Крим був позначений частиною росії, а російська армія названа "нашою армією". Відносно "Дождя" порушено справу про адміністративне правопорушення. За три серйозні порушення Рада має право відкликати ліцензію на мовлення каналу. Ця справа — друге серйозне порушення за останні місяці.

Латвійський міністр оборони Артіс Пабрікс у Твіттері висловив думку, що російський телеканал в еміграції «Дождь» має бути позбавлений ліцензії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-