Битва за Україну. День двісті вісімдесят другий

Битва за Україну. День двісті вісімдесят другий

Укрінформ
ЗСУ ударили по позиціях окупантів під Мелітополем: знищені десятки росіян

РНБО застосувала санкції до намісника Києво-Печерської Лаври і Новинського. 

Ми зібрали для вас інформацію про двісті вісімдесят другий день війни: чим жили Україна та українці 2 грудня 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Міністри закордонних справ ОБСЄ не змогли узгодити спільну декларацію за підсумками міністерської зустрічі у польській Лодзі - Збігнев Рау, міністр закордонних справ Польщі. Втім, пан Рау зазначив, що позиція більшості країн відома, і вони засуджують російське вторгнення, тому не було сенсу у якійсь загальній резолюції. На жаль, він не уточнив, які саме країни виступили проти.

  • Канцлер ФРН Олаф Шольц провів телефонну розмову володимиром путіним, під час якої засудив обстріли цивільної інфраструктури в Україні - сайт глави німецького уряду. Канцлер засудив російські авіаудари по цивільній інфраструктурі в Україні та наголосив на рішучості Німеччини підтримувати Україну в забезпеченні її обороноспроможності. Він також закликав президента країни-агресора якомога швидше досягти дипломатичного рішення, "включно з виведенням російських військ". Путін спробував переконати Шольца, що удари окупантів по українській інфраструктурі – нібито "вимушена й неминуча відповідь" на удари Києва по російських об'єктах, "зокрема Кримський міст та об'єкти енергетики". Він також висловив невдоволення тим, що країни Заходу постачають українській армії озброєння, навчають бійців ЗСУ й надають Україні матеріальну допомогу. На думку російської сторони, нібито саме це "призводить до того, що Київ зовсім відкидає ідею будь-яких переговорів".

  • Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони "Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Указ набирає чинності з дня його опублікування, тобто з 1 грудня. РНБО ввела санкції проти Новинського, намісника Лаври митрополита Павла (Лебедя) і ще близько десятка священнослужителів УПЦ МП, переважно із окупованих Росією територій. Також РНБО доручила Кабінету Міністрів внести у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в російській федерації релігійних організацій відповідно до норм міжнародного права у сфері свободи совісті та зобов’язань України.

  • Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру зареєстровано як монастир у складі Православної церкви України - Євстратій Зоря, речник ПЦУ. Відповідні дані внесені 2 грудня до Єдиного державного реєстру. Рішення про створення у складі ПЦУ релігійної організації – чоловічого монастиря Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра було ухвалено під час засідання Священного Синоду ще у травні 2022 року. Зазначимо, що донедавна усі храми комплексу Києво-Печерської лаври контролювалися УПЦ МП.

  • До державного бюджету надійшла перша частина гранту від США через Цільовий фонд Світового банку – 1,5 мільярда доларів – Мінфін. Це перший транш грантових коштів з 4,5 млрд дол. США, надані у рамках проєкту "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні".

  • Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що українська сторона веде переговори з Німеччиною, а також США щодо розміщення в Україні систем ППО «Patriot». Пізніше речник міністерства оборони Німеччини повідомив, що Федеральний уряд Німеччини не веде переговорів з Україною про постачання або розміщення в Україні систем ППО «Patriot», а пропозиція міністерки Крістіне Ламбрехт стосується не передачі Польщі систем Patriot, а розміщення їх на території Польщі.

  • Міністерство оборони США прагне домовитися з окремими країнами НАТО та Близького Сходу про передачу їхніх ракетних зенітних комплексів NASAMS в Україну - Грег Гейз, генеральний директор компанії Raytheon Technologies. Ця угода дасть Україні змогу уникнути дворічного очікування нових комплексів із заводу компанії Raytheon.

  • До українського посольства в Іспанії надійшов закривавлений пакунок, іспанська поліція оточила дипустанову, на місці проводяться слідчі дії - МЗС

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Олексій Резніков, міністр оборони: «Настав час терористичній державі відчути смак власних ліків, відчути смак того, що вони роблять з мирним населенням .Чудова ініціатива… відключити електро- та водопостачання посольству РФ у Празі».

  1. Збігнєв Рау, чинний голова ОБСЄ, глава МЗС Польщі: «Більшість країн-учасниць ОБСЄ підтримують ініціативу України про створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії рф, а багато з них вже беруть участь у зборі доказів та надають правову допомогу Україні».

  1. Жозеп Боррель, високий представник ЄС: (після зустрічі з українськими військовими у Польщі на полігоні – ред.): «Вражений спілкуванням з українськими військовослужбовцями та захоплений їхньою хоробрістю та відданістю. Слів та оплесків недостатньо. Ми маємо й далі надавати їм засоби для продовження боротьби проти росії».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • ЗСУ уразили район зосередження живої сили противника неподалік населеного пункту Кам’янське Запорізької області: втрати окупантів склали до 100 осіб. В Куп’янському районі Харківської області було збито ворожий гелікоптер – Генштаб

  • За даними Генштабу, в місто Горлівка Донецької області, в результаті бойових дій на Бахмутському напрямку, у період з 30 листопада по 1 грудня доставлено до 70 тіл загиблих окупантів.

  • ЗСУ завдали удару по російським військовим на Мелітопольщині Запорізької області – десятки окупантів загинули та отримали поранення - Іван Федоров, мер Мелітополя

  • Уряд Іспанії передав Україні перші американські зенітно-ракетні комплекси Hawk ("Яструб") - Олексій Резніков, міністр оборони. Західні аналітики оцінюють імовірність ураження повітряної цілі "Яструбом" у 85%.

  • У миколаївських лікарнях, станом на ранок 2 грудня, знаходяться 340 людей, які отримали поранення внаслідок атак рф - ОВА

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Кабінет Міністрів ухвалив рішення про об’єднання Міністерства інфраструктури та Міністерства розвитку громад та територій - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

Нове міністерство очолить Олександр Кубраков, якого 1 грудня ВРУ звільнила з посади міністра інфраструктури і призначила віцепрем’єр-міністром з відновлення України - міністром розвитку громад, територій та інфраструктури України.

  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Києві зустрівся заступником державного секретаря Сполучених Штатів Вікторією Нуланд і обговорив з нею відновлення нашої енергосистеми, військову та фінансову підтримку з боку США.

  • У Херсоні електропостачання відновили для понад 100 тисяч побутових споживачів, 75% міста - зі світлом – ОВА. Також на 67% світло відновлено в селищах Комишани та Приозерне. З електропостачанням – 2797 абонентів.

  • Станом на ранок 2 грудня, виробники електроенергії забезпечують 83% споживання. Враховуючи потреби критичної інфраструктури, бізнес і населення забезпечені електрикою на 40-50% - прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

  • Працівники ДБР у взаємодії з Харківською обласною прокуратурою виявили у Куп’янському районі схованку з важливими документами, які окупанти не встигли знищити під час відступу – ДБР. У схованці було знайдено особові справи співробітників так званого окупаційного відділу поліції, письмові згоди на співпрацю зрадників-правоохоронців, розпорядження окупаційного керівництва, табелі робочого часу, накази про призначення на посади, анкети, фотографії та багато іншого. Виявлено також доноси місцевих колаборантів, які "здавали" окупантам патріотів та учасників АТО.

  • Співробітники СБУ проводять контррозвідувальні заходи на об’єктах УПЦ МП у Житомирській, Рівненській та Закарпатській областях. СБУ повідомила про підозру колишньому митрополиту Кіровоградської єпархії УПЦ МП. Підозрюваний входив до найближчого оточення московського патріарха Кирила, з яким координував поширення в регіоні прокремлівських поглядів.

***

  • Українські аграрії станом на 1 грудня завершили збирання зернових та зернобобових культур із 9,4 млн га (85% від загальної площі посівів) і намолотили 41,9 млн т зерна при врожайності 44,4 ц/га – Мінагрополітики

  • В Україну із застосуванням пільг фізичними особами ввезено 4 тис. 952 електрогенераторів на суму 30,4 млн грн - Державна митна служба

  • Державні запозичення до бюджету цьогоріч сягнули майже 1,1 трлн грн – Мінфін

  • Голова Миколаївської обладміністрації Віталій Кім вважає, що порт "Миколаїв" фізично уже готовий приєднатися до роботи Чорноморської зернової ініціативи. А деокупація Кінбурнської коси дозволить Україні відновити роботу не тільки Миколаївського порту, але й Новоодеського і Вознесенського, а також терміналів зернової компанії Нібулон, розташованих вище по річці Південний Буг. Також Кім додав, що від моменту деокупації Херсона окупанти перестали обстрілювати Миколаїв, з 11 листопада місто немає втрат і руйнувань.

  • У листопаді 2022 року до загального фонду державного бюджету України надійшло 94,4 млрд гривень. Дефіцит загального фонду держбюджету зріс на 163,3 млрд грн і за підсумками січня-листопада становив 807,5 млрд грн - Міністерство фінансів.

  • На Миколаївщині з початку війни закрилися 12 найбільших підприємств – Віталій Кім, голова ОВА. З початку війни частина бізнесу забрала все і виїхала, друга частина віддала все ЗСУ і залишилась працювати.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Президенти США та Франції Джо Байден та Еммануель Макрон заявили, що притягнуть росію до відповідальності за воєнні злочини в Україні – Reuters.

  • Гендиректор МАГАТЕ Рафель Гроссі сподівається досягти угоди з росією та Україною про створення зони фізичної та ядерної безпеки навколо Запорізької атомної електростанції до кінця року.

  • У Польщі Сейм не зміг ухвалити резолюцію щодо визнання Росії державою-спонсором тероризму. Цьому завадила внесена правлячою партією поправка, ухвалення якої заблокувала опозиція - PAP. Під час дебатів до резолюції була внесена поправка “Права і справедливості”, що викликало спротив з боку опозиції.

В поправці, зокрема, йдеться: «Російська Федерація несе пряму відповідальність за збиття літака Малайзійських авіаліній (рейс MH17) у липні 2014 року, коли загинули 298 пасажирів та членів екіпажу, а також за катастрофу літака ВПС Польщі (рейс 101) у Смоленську (Росія) у квітні 2010 року, в якій загинули 96 осіб, що перебували на борту, в тому числі президент Польщі Лех Качинський, польські урядовці, високопоставлені польські військові та військові командири країн-членів НАТО, а також члени польського парламенту».

  • Міністерство оборони Болгарії завершило формування списку озброєння, яке готове передати Україні для захисту від російської агресії - Novinite. Обраний варіант допомоги Україні буде секретною інформацією, рішення про його схвалення ще має пройти через болгарський уряд і парламент. Наразі відомо, що до України відправлятиметься зброя дев'ятьма великими американськими літаками типу Boeing C-17, там будуть гармати, снаряди та інші боєприпаси.

  • Уряд Італії під головуванням прем'єр-міністра Джорджі Мелоні одностайно схвалив постанову про продовження постачання зброї в Україну до 31 грудня 2023 року - Corriere Della Sera. Так званий «декрет про НАТО» продовжує дію рішень, ухвалених попереднім урядом Маріо Драгі, чинність яких мала закінчитися в останній день наступного року. Військова техніка та матеріали для боротьби з російським вторгненням надходитимуть до України протягом усього 2023 року.

  • Країни Європейського Союзу змогли погодити обмеження цін на російську нафту на рівні 60 доларів за барель – ЗМІ. При цьому повідомлялося, що ліміти на російську нафту будуть регулярно переглядатися.

  • Термінові та важливі повідомлення про війну Росії

  • Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні закликає до створення реєстру жертв війни і програм з відшкодування, у тому числі через репарації.

  • Уряд Німеччини передасть обіцяні сім зенітних самохідних установок Gepard Україні навесні 2023 року - це будуть останні зразки системи зі складів німецької промисловості - Spiegel. 7 Gepard, які призначалися для утилізації, наразі ремонтує мюнхенська збройова компанія Krauss-Maffei Wegmann (KMW), а навесні вони мають бути доставлені до України. Федеральний уряд Олафа Шольца сподівається, що після цього Україні також можна буде поставити додаткові боєприпаси для систем ППО.

  • Міноборони США уклало з компанією Lockheed Martin контракт на понад 430 мільйонів доларів на виготовлення додаткових високомобільних реактивних артилерійських систем (HIMARS) – Пентагон. Вчора стало відомо, що міністерство оборони США уклало контракт на виробництво зенітно-ракетних комплексів NASAMS для України на суму в 1,2 мільярди доларів.

  • Міністр закордонних справ та євроінтеграції Молдови Ніку Попеску на засіданні ОБСЄ у Польщі закликав росію вивести свої війська з Придністров'я. За його словами, російські склади боєприпасів у Колбасні становлять небезпеку для регіону.

  • Ексрадник Ангели Меркель та голова Мюнхенської конференції з безпеки Крістоф Хойсген заявив, що якщо Україна здатна повернути Крим військовим шляхом, то Німеччині варто підтримати її.

  • Одним із ефективних важелів впливу на росію, аби змусити її припинити ракетні удари по українських містах, може стати повне відключення всіх банків рф від системи SWIFT, а також замороження нових активів кремля - Джон Гербст, директор Євразійського центру Атлантичної ради.

***

  • У відповідь на регулярні випробування Північною Кореєю балістичних ракет адміністрація Байдена оголосила санкції проти трьох високопосадовців цієї країни - The Hill. Санкції США спрямовані проти трьох осіб, які належать до верхівки КНДР - членів ЦК Трудової партії Кореї Ю Джина, Кім Су Гіля та Чон Іль Хо, який також очолює партійний комітет при Академії оборонних досліджень. Усі троє також перебувають під санкціями Європейського Союзу.

  • Військова загроза для Литви, яку спровокувала мілітаризована Калінінградська область росії, зберігається: на заміну військовослужбовцям, відрядженим на війну в Україну, туди прибули мобілізовані, і там залишається ядерна зброя - Арвідас Анушаускас, міністр оборони Литви

ВОРОГ

  • росія готова покинути територію окупованої Запорізької атомної електростанції в обмін на гарантії безперебійного транзиту нафти і газу через Україну – Медуза. рф готова піти із Запорізької АЕС, однак не планує повністю залишати Запорізьку область. кремль планує передати АЕС або українській владі, або МАГАТЕ.

  • путін провів оперативну нараду з членами Ради безпеки рф, обговорили підготовку кадрів для забезпечення «інформаційної безпеки країни» – росЗМІ.

  • кремль не готовий прийняти умови для переговорів зі Вашингтоном, які 1 грудня озвучив президент США Джо Байден, бо сама Росія не планує забрати свої війська з території України – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-