Початок зими-2022-2023: пережити блекаут – це реально

Початок зими-2022-2023: пережити блекаут – це реально

Укрінформ
Укрінформ зібрав поради від фахівців і знавців, як протидіяти в побуті відключенням світла цієї зими

Чому потрібно купити сухий шампунь і хімічні грілки? Чим відрізняється реле напруги від стабілізатора напруги, і як ними користуватися? Що робити, щоб не вибухнув павербанк? Що буде з водопостачанням, коли немає електрики?

Дев’ять місяців тому ми й уявити собі не могли, що будемо ділитися один з одним порадами, як зігрітися, коли немає опалення і щось приготувати з їжі у суцільній темряві. «Новий досвід!» - пишуть з приводу цього у соцмережах оптимісти.

Що придбати для дому

Останніми днями в інтернеті масово постили поради про те, як пережити блекаут «не на мінімалках». Ті, у кого є достатньо коштів, щоб придбати щось на кшталт «екофлоу», думаємо, обійдуться без наших порад. А ми вибрали найважливіше, деякі поради розширили і попросили прокоментувати те, що вийшло, фахівця - Івана Бабошина, біолога та експерта з туристичного спорядження.

Наша схема: порада - коментар

  • Обзаведіться налобними ліхтариками з вбудованим акумулятором для кожного члена сім'ї, настільними лампами на акумуляторі.

Коментар фахівця: «Спелеологи завжди мають два ліхтарі, один робочий, і один запасний. Оскільки не виключений блекаут на 2 доби і більше, то на додаток до акумуляторного ліхтаря є сенс купити ще й недорогий на батарейках, адже їх можна буде придбати і при блекауті. Ліхтарик це важливо, оскільки якщо він у вас під рукою - то це певна гарантія від нещасних випадків, травматизму, пожеж».

  • Придбайте кілька літрів спирту та спиртівку. Але таку, щоб витримала чайник або сковорідку, а не те, що продають в інтернеті за 150 грн. Користуватися лише на плиті! Для кип'ятіння 0,5 літра води - витрата близько 20 грам, на повній зарядці працює близько 40 хвилин.

Коментар фахівця: « Незвичне - це ризик, і ризик пожежі в тому числі. Багато людей купили туристичні пальники. На жаль, знаю, що серед моїх френдів сталось два таких НП за тиждень, коли був реальний ризик пожежі, в одному випадку ледве встигли погасити пальник, а полум’я зіпсувало підлогу в кухні. Найголовніша причина, чому так сталося - це паніка. Якщо ви маєте страх перед газовими туристичними пальниками (маю на увазі мініатюрні і не дуже стійкі), то вам краще купити кемпінгову плитку на невеликих цангових балонах (такі балони високі і вузькі, різьби не мають - на відміну від туристичних). Спиртівки, я вважаю, значно безпечнішими за газові пальники, проте в усіх випадках, і з блекаутом і без нього - раджу мати напохваті щільну тканину, щоб у разі загоряння закрити доступ кисню до осередку вогню. А також, хоча б десь на поверсі або надворі - тримати відро або мішок з піском».

  • Придбайте одноразовий посуд, щоб не мити тарілки, коли немає води. Під запаси технічної води можна купити 19-літрові пластикові бутлі. Для гігієни - сухий шампунь (від 100 грн), вологі серветки та одноразовий «сухий душ» (приблизно 30 грн одна штука).

  • Поради, щоб не змерзнути - спальники, вовняні ковдри, каремати, які можна класти на ліжко, бо так вони краще зберігають тепло. Термобілизна та термошкарпетки, а зверху – флісові кофтини. На всяк випадок - хімічні грілки. Хімічна грілка автоматично нагрівається після контакту з киснем та забезпечує природне тепло до 12 годин. Грілка забезпечена спеціальною текстильною липучкою і може бути прикріплена до одягу будь-якої частини тіла. Окремо є для рук, ніг, тіла. Ціна – від 70 до 90 грн.

  • Стосовно харчування – потрібні термоси для їжі та рідини. Їжа, яку легко готувати: заварюються окропом не тільки вівсяні пластівці, але й кус-кус. Вермішель-павутинка не вимагає варіння – просто 5 хвилин у окропі. Горохові та чечевичні пюре. Цільнозернові сухі сніданки та молоко тривалого зберігання. Білий рис та гречка запарюються за 4 години. Запасіться сухофруктами, горіхами, насінням. Хлібці, на них – плавлений сир, джем, паштет із банки. Халва, цукерки, печиво, шоколад та вафлі.

Коментар фахівця: «Калорійна їжа - це як «туристична грілка». Халва і сало справді вважаються дієвою зігріваючою їжею серед гірських туристів і... і так, серед синичок - ви про це знаєте. А пакетик сухофруктів впереміш з горішками і льодяниками - це те що досвідчений турист завжди тримає в кишені, і на сленгу це називають “карманка”. Сенс її в тому, щоб отримувати якомога частіше підживлення, тобто перекуси: в дощ, вітер, туман така “кишенькова” їжа моментально дає відчуття тепла. До речі, декого від 2 до 9 годин чудово зігріває поки що маловідомий у нас «синій чай» - це сушені квітки горошку Дарвіна, він продається в інтернеті під тайською назвою “анчан”.

Вміст одноразового «сухого душу», вартістю близько 30 грн за одну штуку
Вміст одноразового «сухого душу», вартістю близько 30 грн за одну штуку

- Взагалі ж старайтесь критично оцінювати поради щодо блекауту, які “стрімким потоком” вихлюпнулись на нас з медіа, - каже Іван Бабошин. - Так, одна з обласних редакцій у статті із заголовком “Як зігрітися і отримати питну воду” порадила пити воду, отриману... проціджуванням через пісок і вугілля (такий саморобний фільтр). Так от: туристи ніколи не використовували такий фільтр, хіба що відеоблогери (і це винятково для хайпу). Отже - не вірте порадам невідомо чиїм, котрі ніхто насправді не використовує. А подібний фільтр, особливо ж саморобний, пропустить майже все біологічне забруднення. Дійсно дієві фільтри є досить дорогими, наприклад LifeStraw.

- Туристи ж отримують питну воду із забрудненої чи невідомого походження води кип’ятінням впродовж не менше 20 хвилин, продовжує Іван Бабошин. - З екзотики - можна застосувати самостійне хлорування, але це процедура довга, яка, до того ж, передбачає старанне знайомство з інструкцією.

Що радять електрики під час вимкнень світла

  • НЕ ВМИКАЙТЕ ЕНЕРГОЄМНІ ПРИЛАДИ ОДРАЗУ. При відключеннях світла слід ВИМИКАТИ З РОЗЕТКИ холодильник та бойлер, якщо є така можливість. Коли дають світло, вмикати через деякий час - 10-15-30 хв. Чому? Ця техніка бере дуже велику потужність, коли з'являється світло і так по усьому будинку на 70-100-500 квартир. Тому система не витримує, будинок вибиває, аварійку можна чекати 2-3 дні. Потрібно поступово давати навантаження, це допоможе і системі, і збереження приладів.

  • Бойлер за можливості слід вмикати вночі і вимикати вдень. Дефіциту електроенергії менше вночі. Нагрітого бойлера вистачить на день.

  • Обов’язково, щоб не погоріла техніка, придбайте реле напруги. Є стабілізатори напруги – вони встановлюються на всю квартиру або будинок. І це має робити професійний електрик. Реле напруги – на кожний прилад окремо. Тільки коштують вони зараз від тисячі гривень, й у великому дефіциті. Реле напруги має стояти хоча б на холодильнику. Виставіть на ньому таймер включення від двох хвилин не кратне цілій та половині хвилини - це також допоможе розвантажити систему.

  • Вимикайте всі некритичні прилади з розетки, коли виходите з дому.

Що робити, щоб не вибухнув павербанк, і де його краще купувати?

Головний критерій, на який орієнтуються споживачі при виборі павербанка, – ємність. Павербанки ємністю 4000-9000 мАг здатні зарядити смартфон до 100% один або два рази залежно від потужності батареї телефона. Тобто, чим більша ємність, тим краще.

Але, як розповідає Денис Новіков, системний адміністратор з великим досвідом, за нинішнього шаленого попиту на павербанки, нині їх стали виготовляти хто завгодно і де завгодно. У якихось підвалах - як це було при дефіциті медичних масок. Порівняння може й натягнуте, але суті відповідає. Отже, щоб не було написано зараз на павербанку стосовно його ємності – не факт, що це правда. Якість – окрема тема, і неякісні пристрої справді можуть довести до біди, спричинивши пожежу. Тому головне – купувати павербанки у перевірених інтернет-магазинах.

  • Ставити павербанки на зарядку потрібно, коли він має залишкового 10-20%.

  • Не допускати його перегрівання та надмірного переохолодження. Берегти від ударів, уникати потрапляння води чи надмірної вологи.

  • Павербенки розраховані на 500-1000 циклів. Пошкоджені пристрої краще віддати на утилізацію.

  • Не слід заряджати павербанки біля предметів, які легко займаються. Краще знайти місце десь під столом.

Денис Новіков радить взагалі під час зарядки павербанку не залишати його без нагляду – тобто ситуація «один вдома» виключена. І слідкувати під час зарядки, чи не надто він нагрівається. Якщо так – негайно виключити.

Поцікавтеся, чи не робили сусіди перепланування, і купіть на всяк випадок вогнегасник

Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг розповідає, що останнім часом бачить, як українці, які живуть у багатоквартирних будинках, тягнуть у квартири газові балони та спеціальні похідні пальники і бог знає ще що, щоб якось впоратися з відсутністю світла, адже у багатьох новобудовах – електричні плити.

А потім все це постять у ФБ, мовляв, старі радянські ГОСТи забороняли, але ми то живемо в 21 столітті, і все це можна. При цьому те, що у нас 85% цих будинків якраз радянських часів чи побудовані за ще радянськими нормами, забувають.

Забувають або не знають про те, що в більшості цих будинків немає нормальної вентиляції, що димові вентиляційні канали ніхто не обслуговує, що всі ці вентиляційні канали забиті, а в квартирах зроблено перепланування так, що вентиляція не працює вже багато років, тому що у сусіда зверху кухня об'єднана з ванною.

- Я зі свого боку постійно закликаю бути максимально обережними, не фантазувати, використовуючи в квартирах не призначені для цього прилади, а також дотримуватись правил пожежної безпеки. Купіть додому вогнегасник і навчиться ним користуватися. Так безпечніше, - каже експерт.

Як працює водопостачання і каналізація, якщо немає електрики

Київводоканал пояснив, як працює каналізаційна система при відключенні електропостачання.

Робота внутрішньобудинкових каналізаційних мереж практично не залежить від відключень електроенергії. Система водовідведення у багатоквартирних будинках працює за гравітаційним принципом. Тобто все, що ви змиєте в унітаз, з ваших труб самопливом відправиться до каналізаційних колекторів, а далі – на каналізаційні насосні станції.

Тільки це за умови, що ви будете використовувати каналізацію за призначенням, і не викидатимете в неї тверде побутове сміття, залишки їжі, вологі серветки тощо. Використання каналізації у якості смітника може привести до заторів навіть за умов стабільного електропостачання.

Звісно, відсутність світла може призвести до відсутності води у висотних багатоповерхівках, їх постачання залежить від роботи електронасосів. Краща ситуація з 5- і 9-поверхівками, для водопостачання яких буває, що й вистачає тиску міських мереж.

Що таке шамотка і як зробити саморобний обігрівач, який не спалить квартиру

Кілька «інструкцій» від майстрів, як із доступних речей виготовити невеличкі обігрівачі. Зробити їх зможе будь-хто, не володіючи якимись особливими навичками. Йдеться про так звану теплову пастку американського винахідника Дойля Досса, для якої і потрібно всього три глиняних горщика для квітів різного розміру та купа металевих шайб і гайок.

Та більш ефективну конструкцію пропонує майстер з Харкова Костянтин Гацкалов. Для неї знадобиться маленька скляна баночка, бляшанки з-під пива та згущеного молока та кілька алюмінієвих лінійок, які можна купити за копійки в будь-яких канцтоварах.

Дивіться відео харківського майстра Костянтина Гацкалова: 

І найпростіше, що нам вдалося розшукати в соцмережах – як зігритися за допомогою шамотки, якщо у вас є газова плита.

Шамотка
Шамотка

Шамотка – це цегла, яка витримує високу температуру та дуже довго тримає тепло. Цеглина на вогні нагрівається та гріє повітря як маленька піч. Шамотку можна купити в будівельному магазині за 23 грн.

«Раніше я ніколи не запікала цеглу. Новий досвід!» - пише авторка допису у фейсбуці. Може, комусь допоможе ідея....

Особистий досвід: автомобіль у поміч

Розповідає у нашому будинковому чаті сусід автора, киянин Геннадій Оломуцький. До речі, саме до нього сусіди нерідко звертаються, якщо треба щось відремонтувати в нашому дворі або розібратися з якоюсь складною технікою  вдома.

- З усього, що було за цей тиждень (йдеться про наслідки ворожої атаки 23 листопада. Ред), найважчі були перші три доби. Ми провели його за містом, в будинку з автономним опаленням. Щоправда, павербанки ще тримали, телефони були заряджені, але зв’язок був не завжди. Вода була в накопичувачах, десь приблизно 100 л і приблизно 20 л для пиття. На двох із дружиною нам вистачило. Проблема була тільки в опаленні, бо немає світла - не робить насос у котлі. Вирішив по своєму. Спочатку міняв місцями акумулятори, а потім підігнав авто, в ньому є перетворювач електроенергії з 12 вольт на 220, до нього підключив упс котла. Двигун авто робить 4 години, за цей час будинок прогрівся і зарядились акумулятори, їхнього заряду вистачило на добу. Температуру в хаті підтримував максимум на рівні 13-14 градусів, як на мене нормальна комфортна температура на сьогодні, особливо, коли згадуєш наших хлопців в холодних окопах. До чого це я? Авто в нашому дворі –  багато, потрібно, щоб всі заправили повні баки і ми вистоїмо! Головне - не впадати в паніку.

Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-