Франція готує поставку в Україну нових гармат «Цезар» - ЗМІ

Франція готує поставку в Україну нових гармат «Цезар» - ЗМІ

Укрінформ
Франція готує поставку в Україну нових гармат “Цезар”.

Про це йдеться у статті Le Monde, передає Укрінформ.

“За нашою інформацією, Франція готується поставити в Україну нову серію гармат “Цезар”, взяту із замовлення, спочатку призначеного для Данії. Ця поставка може стосуватися від 6 до 12 гаубиць із п’ятнадцяти, які запитує Київ”, - зазначає видання, зауважуючи, що поставка буде предметом тривалих переговорів.

Хоча технічні обговорення завершуються, маневр є предметом принципової політичної домовленості між трьома урядами. Про це стало відомо під час обміну думками в останні тижні між президентом Франції Еммануелем Макроном, його українським колегою Володимиром Зеленським і прем’єр-міністром Данії Метте Фредеріксен, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Україна працює над розширенням допомоги від США - Арахамія

Видання зазначає, що операція є безпрецедентною та складною для французької влади. “Обладнання, яке Париж зобов’язується доставити до Києва, спочатку призначалося для Данії в рамках замовлення на 15 одиниць, розміщеного в 2017 році, доповненого 4 іншими гарматами в 2019 році, що були поставлені їх виробником Nexter. Копенгаген тим більше погодився б на цьому етапі відмовитися від деякого з цього обладнання, оскільки воно все ще перебуває у процесі технічної перевірки, або навіть не все з нього відповідає специфікаціям, встановленим данцями. Після вагань Україна, керівництво якої задоволене дієвістю “Цезарів”, готова забрати це обладнання та використати його як є. Ні в Єлисейському палаці, ні в Міністерстві збройних сил операцію коментувати не побажали”, - зазначає видання.

Воно зауважує, що попереджений своїм персоналом, Макрон у будь-якому випадку відмовився б від вирахування нових “Цезарів” із парку французької армії, який уже скоротився за рахунок поставки 18 гармат навесні та на початку літа: відправлений в Україну контингент становить майже чверть штатної чисельності армії, визначеної у 76 одиниць.

Водночас, зазначається у статті, Київ на заміні не програє: “Якщо данські “Цезарі” є більш важкою моделлю, ніж моделі французької армії (32 тонни проти 18 тонн), то вони потужніші: встановлені на восьми колесах замість шести, вони можуть нести до 36 снарядів замість 18, а їх кабіна має більше захисної броні”.

Читайте також: НАТО і країни ЄС допомагають Україні змінювати ситуацію на полі бою – Столтенберг

“Цезар” — ідеальний інструмент для контрбатарейної боротьби, для виявлення та знищення ворожої артилерії до того, як вона вас виявить”, — підкреслює військове джерело.

Видання зазначає, що у найкращому випадку президент Макрон міг би оголосити основні напрямки операції в понеділок, 3 жовтня, під час зустрічі в Берліні з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, принаймні, якщо останній одужає від інфекції Covid-19, яка змусила його самоізолюватися в останні дні.

Як повідомляв Укрінформ, міністерство закордонних справ Франції перерахувало кількість наданого Україні протягом останніх двох місяців озброєння, серед якого САУ «Цезар» та бронеавтомобілі.

Фото: Генштаб ЗСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-