Обстріл ядерної установки у Харкові: небезпеки для населення немає

Обстріл ядерної установки у Харкові: небезпеки для населення немає

Укрінформ
Небезпеки для населення через черговий обстріл військами рф ядерної установки «Джерело нейтронів» у Харкові немає.

Про це сказав в ефірі національного телемарафону новин голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, передає Укрінформ.

«Наразі хочу запевнити всіх мешканців Харкова та області, що небезпеки внаслідок обстрілу немає. Ми ситуацію постійно моніторимо. Але це вже не перше влучання в той район, де знаходиться науково-дослідний інститут», - сказав керівник області.

За його словами, важко сказати, чи це цілеспрямований обстріл, чи випадкові потрапляння. Синєгубов уточнив, що селище П’ятихатки (адміністративно належить до Київського району Харкова), де знаходиться установка, під вогнем загарбників перебуває із 24 лютого.

«Коли ми фіксуємо щодня влучання в житлові будинки, лікарні, школи, то не виключено, що йдеться про намір завдати цивільному населенню ще більшої шкоди», - наголосив Синєгубов.

Як повідомлялося, у Харкові війська рф 25 червня знову обстріляли ядерну підкритичну установку «Джерело нейтронів». Експлуатуючій організації – Національному науковому центру «Харківський фізико-технічний інститут» (ННЦ ХФТІ) нанесено вже катастрофічні збитки. Пошкоджено північну стіну прибудови прискорювача до експериментальної зали установки, вентиляційні канали системи спеціальної вентиляції, вентиляційну трубу основної будівлі установки, систему охолодження клістронної галереї прискорювача, корпуси дизель-генераторів системи аварійного електроживлення, обшивку основної будівлі установки. Зазнали значних пошкоджень будівлі інституту.

Читайте також: У Харкові внаслідок ворожих обстрілів постраждала лікарня, зруйнований житловий будинок

Установка переведена в глибокий підкритичний стан. Оперативний персонал контролює її стан, продовжує роботу з усунення наслідків бойових дій та підтримання у працездатному стані обладнання ядерної установки. Однак ця робота ускладнена, а інколи й неможлива через небезпеку нових обстрілів майданчика.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-