Битва за Україну. День сто двадцять другий

Битва за Україну. День сто двадцять другий

Укрінформ
Окупанти завдали масованого ракетного удару по Україні, було випущено близько 50 ракет

Наші захисники успішно відбили всі наступи та штурми ворога в напрямках н.п. Покровське, Нью-Йорк та Мар’їнка. ЗСУ знищили 8 бойових машин піхоти, живу силу ворога, колону з боєприпасами окупантів, ворожі безпілотники «Орлан» та «Елерон». Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто двадцять другий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Звільнити нашу землю і прийти до перемоги – це наша національна мета, і маємо працювати на її реалізацію щоденно. Не тільки держава, а й кожен громадянин, кожна громадянка – на тому рівні, на якому це можливо».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Ми підтримуємо народ і уряд дружньої Молдови на тлі нових погроз з москви. Все, що залишилося росії, — це погрози іншим державам після десятиліть невдалої політики, заснованої на агресії, примусі та неповазі. Це свідчить лише про слабкість росії».

  1. Андрій Єрмак, керівник ОП: «Десятки ракет випущені росіянами по нашій території цього ранку. Вони продовжують використовувати територію білорусі, в них багато ракет, включно зі старими, технологічно відсталими. Наше завдання - нарощувати потужність ЗСУ у відповідь на це. І ми в постійній комунікації з нашими союзниками стосовно зброї.  Маємо успіхи щодо постачання зброї, але не зупиняємось».

  1. Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великобританії: «Якби мені сказали, що ми повинні відмовитися від української справи, тому що вона ставала надто складною, а вартість підтримки цього народу є надто великою з погляду інфляції, економічної шкоди, я б визнав, що програв дуже важливу суперечку, і я б пішов (у відставку – ред.)».

  1. Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ: «Реактивні системи залпового вогню M142 HIMARS вже працюють в інтересах оборони України. Артилеристи ЗСУ майстерно вражають визначені цілі - військові об’єкти ворога на нашій, українській території. Дякую  американському народу за надане озброєння. Мета України – перемога».

  1. Кирило Буданов,  начальник Головного управління розвідки: «Починаючи з серпня, відбуватимуться певні події, які продемонструють світу, що переломний момент починає відбуватися... путін не досягне успіху. Це трагедія, до якої він привів росію та Україну, і вона закінчиться катастрофою для росії. Нічим іншим. Україна повернеться до своїх кордонів 1991 року, інших сценаріїв не буде, і жодних інших сценаріїв ми не розглядаємо».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 25 червня

  • На Слов’янському напрямку українські воїни зупинили спробу ворожого наступу в районі Богородичного та штурм в напрямку Мазанівки. Окупанти з втратами відійшли.
  • На Бахмутському напрямку наші захисники успішно відбили всі наступи та штурми ворога в напрямках н.п. Покровське, Нью-Йорк та Мар’їнка. Окупанти відійшли.
  • Після відведення підрозділів наших військ ворог закріплюється в районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Сиротине, Воронове та Борівське.

ЗСУ знищили:

  • на Ізюмському напрямку 8 бойових машин піхоти, живу силу ворога,
  • колону з боєприпасами окупантів,
  • 46 росіян, два танки Т-72 та крупнокаліберну 152-міліметрову гармату "Гіацинт,"
  • ворожі безпілотники «Орлан» та «Елерон».

Окупанти зайняли Сєвєродонецьк, українські військові відійшли на більш укріплені позиції - Олександр Стрюк, голова міста.

Ракетні удари з території білорусі – масштабна провокація рф з метою подальшого втягнення білорусі у війну проти України – Головне управління розвідки

«УКРІНФОРМ»: Як зазначили у відомстві, це перший випадок проведення авіаційного удару по Україні безпосередньо з території білорусі . Для ударів було задіяно 6 літаків Ту-22М3, які виконали пуски 12 крилатих ракет Х-22. Рубіж пуску – район міста Петриков, що неподалік Мозиря, орієнтовно за 50-60 кілометрів від державного кордону України.

На Запорізькому напрямку українські захисники здійснили авіаудар по живій силі та техніці противника. Втрати окупантів уточнюються – Запорізька ОВА.

Українських військових відвели з Сєвєродонецька, щоб зберегти життя захисників, закріпитися у безпечніших районах і підготуватися до ефективного контрнаступу - Нацгвардія

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 339 дітей і 611 дітей поранили.

Окупаційна влада Маріуполя спалила бібліотеку Храму ПЦУ Петра Могили. Серед книг були унікальні екземпляри, які втрачені назавжди.

У Харкові внаслідок обстрілу з боку військ рф сьогодні, 25 червня, в черговий раз пошкоджено ядерну підкритичну установку "Джерело нейтронів".

«УКРІНФОРМ»: У результаті виміру переносним дозиметром встановлено, що радіаційний фон в експериментальній залі будівлі - в межах норми, проте обстріли Харкова тривають постійно і це може призвести до катастрофи.

Окупанти завдали масованого ракетного удару по Україні:

  • на Львівщині обстрілу зазнав військовий об‘єкт на Яворівщині. Було випущено 6 ракет: 4 долетіли, 2 збило ППО. 4 людини отримали поранення;
  • 24 ракети були випущені по околицях Житомира, близько 10 збили ППО. Обстріляно військові об'єкти навколо міста, загинув військовий, ще 1 поранений;
  •  20 ракет було випущено по селищі Десна в Чернігівській області, є інфраструктурні руйнування, без жертв.

Ситуація в областях станом на 8:00 25 червня:

  • росіяни обстріляли Миколаїв, с. Первомайське і  с. Костянтинівка. По області 7 людей поранено.
  • У Дніпропетровській області ворог обстріляв Криворізький район, Широківську та Зеленодольську громади. У Зеленодольській громаді є руйнування житла. Постраждала літня жінка.
  • російські снаряди влучили в інфраструктуру у Київському районі Харкова, горіли офісні приміщення. Ворог вкотре обстріляв Чугуїв та Чугуївський район, постраждала 85-річна жінка. Протягом доби у Харківській області поранення дістали 5 осіб, 1 людина загинула.
  •  У Луганській області внаслідок ворожих обстрілів у Лисичанську двоє людей загинули, троє поранені, з них двоє дітей.
  • У Донецькій області вночі тривали ворожі артилерійські та мінометні обстріли позицій та населених пунктів. В Авдіївці війська рф завдали удару по залізничній тяговій підстанції. 5 людей загинули, 4 поранені.

УКРАЇНА

Україна подала в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ще один позов проти росії у зв’язку з вторгненням на суверенну територію нашої держави – Денис Малюска, міністр юстиції

«УКРІНФОРМ»: Саме в цьому позові Україна описує дії росії по широкомасштабному вторгненню у період з 24 лютого по 7 квітня. Це перший етап широкомасштабного вторгнення і збитки попередньо оцінюються від нього у 80 млрд доларів.

Акціонерне товариство «Укрпошта» 28 червня випустить марку «Українська мрія».

За фактом колабораціонізму відкрили 830 справ, деякі фігуранти – колишні посадовці та силовики – Нацполіція.

Українці за три дні перерахували благодійному фонду Сергія Притули 600 млн. гривень на придбання чотирьох ударних безпілотників "Байрактар" для Збройних сил України.

«УКРІНФОРМ»: Притула 22 червня оголосив збір коштів на 3 байрактари. Задача була – зробити це за сім днів. Але українці за три (!!!) дні перерахували суму, за яку можна придбати 4 байрактари для ЗСУ. Український народ неймовірний і непереможний! Спасибі кожному!

В Україні на визволених від росіян територіях можуть з'явитися лікарні, збудовані за модульною системою - МОЗ

ЕКОНОМІКА

Станом на 24 червня на пенсійні виплати спрямовано 51,2 мільярда грн, в тому числі 12 млрд – на виплату пенсій через Укрпошту та 39,2 млрд через уповноважені банки – Пенсійний фонд.

Україна і Німеччина підписали Угоду між урядами країн про надання Україні 1 млрд євро грантового фінансування.

Уряд виділив понад 762,5 млн грн для дофінансування заробітних плат медикам.

«УКРІНФОРМ»: Завдяки цим коштам заклади охорони здоров’я, які фінансуються з держбюджету, зможуть нараховувати заробітну плату на рівні 20 тис. грн для лікарів та 13,5 тис. грн - для середнього медичного персоналу.

З початку війни Україна змогла експортувати лише 4 мільйони тонн сільгосппродукції

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Канадський парламент завершив ратифікацію законодавчих змін, які дають право уряду конфісковувати заморожені санкціями російські кошти.

«УКРІНФОРМ»: Для набуття цим законодавчим змінам чинності їх ще має схвалити генер-губернатор країни. Канада стала першою країною, яка на державному рівні затвердить конфіскацію заморожених санкціями російських активів.

Молдова приєднається до санкцій ЄС проти росії - Ігор Гросу, спікер парламенту.

«УКРІНФОРМ»: Молдова раніше не вводила і не приєднувалася до санкції проти росії через страх залишитись без газу. Молдова отримала статус кандидата ЄС і змінила своє рішення. І хоч офіційно країна до санкцій ще не приєдналась, рф уже почала їй погрожувати.

Німеччина дозволила українським перевізникам здійснювати двосторонні та транзитні перевезення на бездозвільній основі до кінця 2022 року.

Португальське місто Кашкайш виділить 500 тис. євро на реконструкцію дитсадка у місті Ірпінь Київської області.

Візовий центр Греції зупинив прийом документів на візи у громадян росії з 27 червня.

«УКРІНФОРМ»: МЗС росії пару днів назад попереджало своїх громадян, що відпочивати в Греції небезпечно, бо там фіксують випадки агресії і поганого ставлення до росіян. Тож тепер можна і не переживати: відпочивайте на своїй території, бо у всьому світі вас бачити не хочуть.

ВОРОГ

Президент рф путін сказав, що найближчим часом передасть білорусі комплекси "Іскандер М", які можуть нести ядерні ракети.

Заступник голови радбезу рф дмітрій медведєв пригрозив Молдові, що заходи кремля у відповідь на приєднання Кишинева до антиросійських санкцій не змусять себе чекати.

«УКРІНФОРМ»: росія як завжди шантажує газом, а також погрожує «захистом своїх громадян», які проживають у контрольованому нею Придністров’ї. Проте вони не враховують того, що на території рф також проживають громадяни інших держав, які можуть теж прийти їх захищати.

Президент білорусі лукашенко на зустрічі з президентом рф путіним сказав, що блокада транзиту деяких товарів до Калінінґрада "схожа на оголошення війни".

Глава "роскосмосу" дмитро рогозін заявив, що держкорпорація приступила до створення серійних міжконтинентальних балістичних ракет "Сармат".

З початку червня найвище командування росії, швидше за все, відсторонило кількох генералів від ключових оперативних командних посад у війні в Україні.

«УКРІНФОРМ»: Це вже не перше відсторонення генералів, які відповідали за бойові дії в Україні. Зараз був відсторонений командувач Повітряно-десантними військами генерал-полковник Андрій Сердюков і командувач Південного військового округу генерал армії Олександр Дворніков, який певний час, ймовірно, виконував обов'язки головного оперативного командира в Україні.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-