Експерт: Якби путін захопив Україну за три дні, він на цьому б не зупинився

Експерт: Якби путін захопив Україну за три дні, він на цьому б не зупинився

Укрінформ
Спеціальний радник головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, ветеран збройних сил США Ден Райс Бо вважає, що якби путін захопив Україну за три дні, він одразу б напав на Молдову, а також, можливо, спрямував би зусилля на країни Балтії.

Про це він заявив в інтерв’ю Укрінформу.

“Якби путін захопив Україну за три дні, я не думаю, що він би зупинився на цьому. Я думаю, що він одразу б захопив Молдову, а також, можливо, спрямував би зусилля на країни НАТО – Латвію, Литву, Естонію…”, - сказав Райс.

За його словами, путін став найкращим агітатором за НАТО, ніж Альянс коли-небудь мав. “Подивіться, за останні 30 днів Швеція і Фінляндія захотіли приєднатися. У них було 70 років, щоб приєднатися, але вони цього не робили, проте роблять зараз, тому що путін змушує всіх об’єднуватися”, - додав він.

Читайте також: Радник Залужного: Все, що говорять росіяни, - брехня, яку вони кажуть навіть своїм військам

Водночас висловлюючи думку з приводу реальності погроз путіна щодо тактичного ядерного удару, радник головнокомандувача ЗСУ зазначив: “Якщо він збирається використати ядерну зброю – він її використає. У нього 6000 ядерних боєголовок. Він міг би застосувати їх протягом цих 20 років, що він при владі”.

За словами Райса, зараз путін використовує конвенційні озброєння, щоб досягти політичної мети, а саме: окупувати й контролювати Україну, а також домінувати на ринках зерна. “Тепер у нього є енергоресурси, є пшениця, у кишені також продовольча безпека Африки, тож це потужна силова позиція. Та саме це й стало його прорахунком, оскільки зараз в інтересах ЄС і США підтримати боротьбу тут, щоб упевнитися, що вона не перекинеться на інші країни”, - зазначив він.

Експерт також вважає, що основна причина того, що більша частина України залишається вільною, полягає у військовому керівництві.

Читайте також: Битва під Києвом увійде в підручники з військової історії - експерт

“Я вважаю, що генерал Залужний – дивовижний лідер”, - заявив Райс, зокрема, звертаючи увагу на дисципліну в українській армії, а також посилаючись на свої розмови з українськими командирами і їхні оцінки військового керівництва.

На переконання Райса, нинішні ЗСУ – не армія старого радянського зразка, якою вона була, коли Україна входила до складу СРСР. «За останні кілька років, фактично після Криму, українська армія різко змінилася. Все – від заснування Сил спецоперацій до психологічних та інформаційних операцій – змінилося повністю”, - констатував він.

За його словами, значна частина цих змін відбулася завдяки роботі зі спецпідрозділами НАТО. “Американські зелені берети провели тренування багатьох українських військових – гадаю, десь близько 26 тисяч. НАТО добре підготовлене у досягненні єдиних стандартів для всіх країн-членів – ви можете вчитися один в одного, маєте однаковий тип зброї, допомагаєте один одному, коли це необхідно, і воюєте пліч-о-пліч”, - говорить радник головнокомандувача ЗСУ.

Читайте також: Ракетні обстріли з боку рф несуть загрозу не тільки Україні, а й членам НАТО - Залужний

При цьому він вважає, що зараз українські військові можуть дати НАТО більше, ніж НАТО може дати їм, Альянс може хіба що давати їм зброю.

Як повідомлялося, за даними Генштабу, ЗСУ з 24 лютого по 19 травня ліквідували близько 28 500 російських загарбників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-