Битва за Україну. День вісімдесят п’ятий

Битва за Україну. День вісімдесят п’ятий

Укрінформ
У Харківській області ЗСУ за два тижні звільнили 23 населених пункти

В Україні відзначають День вишиванки, який цього річ проходить під гаслом «Вишиванка - духовна броня українців». Сенат США ухвалив законопроєкт із $40 мільярдами на підтримку України. Крім того, Україна отримає додатковий пакет військової допомоги на 1,3 млрд. фунтів від Британії який включатиме протикорабельні ракети, дрони, артилерію, а Австралія відправить Україні 14 бронетранспортерів М113 та 20 бронетранспортерів Bushmaster. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про вісімдесят п’тий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 9 ЦИТАТ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Перемога – це визволення окупованих територій, включно з Кримом і Донбасом. Виплата репарацій. Засудження воєнних злочинців і тих, хто вчинив злочини проти людяності. Закріплення місця України в європейській інтеграції. Це чотири елементи, які для мене є невід'ємними складовими перемоги».

  1. Олена Зеленська, перша леді України: «Хтось дістає її (вишиванку. Ред), дивом вцілілу, із шафи у зруйнованому будинку. А хтось втратив разом із домом. Хтось шукає її в іншій країні, куди вигнала війна. Хтось одягне її в рідному місті, де нарешті немає обстрілів. Хтось – в окупації, ризикуючи життям. А хтось зробить це взагалі вперше, бо вперше відчув таку потребу… Вперше це стало настільки особистим і гострим, і вперше це про наші страшні втрати й про обов’язкову перемогу над ворогом і горем».

  1. Матті Маасікас, глава Представництва ЄС в Україні: «Навіть якщо цього року багато українців змушені вдягти бронежилети замість ошатних вишитих сорочок, сподіваюсь, що дуже скоро ми зможемо святкувати під мирним небом. Ваша битва істинна, щира і настільки праведна, що вже зараз про неї ходять легенди. Сьогодні світ, ЄС і всі ваші друзі святкують вашу культурну спадщину. Незабаром, впевнений, святкуватимемо і вашу перемогу».

  1. Мелінда Сіммонс, посол Великої Британії: «Цьогорічне відзначення Дня вишиванки особливо важливе, оскільки російська агресія спрямована і на знищення української культури».

  1. Єнс Столтенберг, Генеральний секретар НАТО:  «Росія не змогла досягти своїх стратегічних цілей в Україні. Їй довелося покинути Київ і Харків, його околиці, а наступ на Донбасі застопорився».

  1. Ентоні Блінкен, держсекретар США: «… прапор США знову замайорів над посольством. Ми з гордістю стоїмо разом з урядом і народом України та продовжуємо підтримувати їх, коли вони захищають свою країну від жорстокої загарбницької війни Кремля».

  1. Матеуш Моравецький, прем'єр-міністр Польщі: «Битва за Україну вирішуватиме майбутнє нинішньої епохи. Тож російського лідера володимира путіна потрібно ізолювати, а не "зберегти йому обличчя", а ідеологія "русского мира" має бути ліквідована».

  1. Олаф Шольц, канцлер ФРН: «путін усе ще вірить, що може диктувати мир, кидаючи бомби. Але він помиляється… Продиктованого росією миру не буде... Україна має вистояти».

  1. Маріо Драгі, глава італійського уряду: «Лише Україна, і ніхто інший, буде вирішувати, які умови миру приймати на тлі російської агресії проти країни».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб оперативна інформація на 18:00 19 травня

  • На Слобожанському напрямку тривають бої в районах н/п Тернова та Борщова.
  • В районі Сєверодонецька противник вів штурм, зазнав втрат та відійшов на раніше зайняті позиції. Тривають бойові дії в районі населеного пункту Тошківка.
  • Окупанти намагалися наступати в Ясинуватському районі та намагалися покращити тактичне положення в районах н/п Пилипчатине, Дружба і Трипілля. Успіху не мають.
  • На Авдіївському напрямку, за підтримки артилерії ворог вів штурм в районі Новобахмутівки, успіху не мав, зазнав втрат і відступив.
  • На Курахівському напрямку противник, за підтримки реактивної артилерії і важких вогнеметних систем вів наступ в районах н/п Степне, Славне та Мар’їнка, успіху не має.

Евакуація українських військових із Маріуполя триває – Генштаб

На Харківщині з 5 травня звільнено від загарбників 23 населених пункти - Олексій Громов,

заступник начальника ГОУ Генштаба ЗСУ

На півдні ЗСУ за добу вразили 90 цілей, зокрема, дві самоходні артилерійські установки, бронетехніку і живу силу росіян.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Війська росії вбили в Україні 231 дитину, ще принаймні 427 дітей поранені.

російські загарбники з 10.05 завдали 63 ракетних удари по України, основними цілями стали об’єкти цивільної та військової інфраструктури у шести областях, де бойові дії не ведуться - Олексій Громов, заступник начальника ГОУ Генштаба ЗСУ.

Червоний Хрест реєструє українських військових, які вийшли з «Азовсталі».

«УКРІНФОРМ»: Така реєстрація допоможе організації не лише стежити за долею бійців, але буде ще одним додатковим механізмом для того, щоб росіяни не порушили домовленості.

Ситуація в областях на 8 ранку 19 травня:

  • На Донеччині через обстріли без газу залишився Нью-Йорк, пошкоджена залізнична інфраструктура в Авдіївці.
  • У Луганській області через артобстріли загинули четверо осіб, поранені троє, пошкоджено останню електропідстанцію - уся область залишилася без світла.
  •  На Дніпропетровщині агресор кілька разів обстріляв із «Градів» та «Ураганів» Зеленодольську громаду. Люди не постраждали.
  • У Харківській області росіяни обстріляли Циркуни, Прудянку, Вільхуватку, троє людей постраждали.
  • На Миколаївщині російський агресор обстрілював Березнегуватську громаду, Інгульську громаду. Потерпілих  немає.
  • У Херсонській області внаслідок обстрілів загинув співробітник аеропорту. Загарбники заблокували в’їзд та виїзд з Херсонщини та обстрілюють евакуаційні колони.

УКРАЇНА

НЕК «Укренерго» прокоментували «пропозицію» рф купувати електроенергію з окупованої ЗАЕС: « Будь-яка зміна ситуації на ЗАЕС буде означати акт ядерного тероризму… Оскільки українська мережа від'єднана від росії та білорусі, російські чиновники можуть обіцяти постачання будь-якої електроенергії хіба що крейсеру "Москва". Кажуть, у нього перебої з живленням і обмежена мобільність». 

На відновлення енергопостачання на деокупованій Київщині витрачено близько 300 млн грн – ОП

Сенат США одноголосно затвердив кандидатуру Бріджит Брінк на посаді посла США в Україні.

«УКРІНФОРМ»: Посла США в Україні не було майже 3 роки. У 2019 році екс-президент Дональд Трамп зі скандалом відкликав посла Марі Йованович. З того часу місію в Києві очолювали повірені у справах України. Тож це важливий крок без перебільшення.

Посольство США в Україні офіційно поновило свою роботу в Києві. Швейцарія відновлює роботу посольства у Києві

ЕКОНОМІКА

Для збалансування довоєнних обсягів експорту український уряд планує побудувати додаткові залізничні термінали на стиках із Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією.

В рамках допомоги Польща відправить в Україну 25 тисяч тонн бензину – Юлія Свириденко,

перша віцепрем'єр-міністерка

«УКРІНФОРМ» Дефіцит пального виник тому, що до війни 97 % палива в Україну постачалося з Росії та Білорусі. Крім того, російські військові знищили Кременчуцький НПЗ і українські нафтобази. З цього і виходимо при відбудові: більше подібне не допускається.

Експорт українського зерна в травні становив майже 650 тисяч тонн – Мінагрополітики

Гривневі накопичення населення від початку війни зросли майже на 24% до 528 млрд грн - Кирило Шевченко, голова НБУ.

Станом на 18 травня українські сільгоспвиробники отримали кредитів на суму понад 28 млрд грн, з них за портфельними гарантіями — понад 18 млрд грн.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Сенат Конгресу США – слідом за Палатою представників ухвалив проєкт закону H.R.7691 Про виділення додаткових асигнувань Україні – 2022, який передбачає більш як $40 мільярдів з метою реагування на агресію рф проти України.

Європейський Парламент підтримав резолюцію із закликом до ЄС створити спеціальний трибунал для військових злочинців рф.

Україна отримає додатковий пакет військової допомоги на 1,3 млрд. фунтів від Британії який включатиме протикорабельні ракети, дрони, артиллерію. Австралія відправить Україні 14 гусеничних бронетранспортерів М113 та 20 бронетранспортерів Bushmaster.

Європарламент підтримав призупинення дії імпортних мит ЄС на увесь експорт з України на один рік

«УКРІНФОРМ»: Для України скасовують ввізні мита на промислову продукцію, фрукти й овочі та антидемпінгові мита і запобіжні заходи щодо імпорту сталі.  Раніше мита на українські товари скасували Канада, США і Велика Британія.

У Британії застосували санкції проти трьох російських авіакомпаній: "Аерофлот", "Росія" та "Уральські авіалінії". МЗС Великої Британії надіслало 5 млн фунтів на підтримку Збройних сил України.

Італія розробила план миру для України і подала його в ООН

«УКРІНФОРМ»: План  складається з чотирьох етапів:припинення вогню та ліквідація лінії бойових зіткнень під наглядом ООН; вступ України в короткі терміни до ЄС та обговорення її нейтральний статус з гарантіями безпеки; угода між Україною та росією щодо «спірних територій» Донбасу та Криму для вирішення протиріч за міжнародно-визнаними кордонами. Нібито йдеться про «широку автономію», але про що йдеться, наразі, не зрозуміло; новий багатосторонній договір про мир та безпеку в Європі, який має забезпечити контроль за озброєннями та запобігання конфліктам.

ВОРОГ

У Москві допускають можливість зняття блокади з морських портів України в обмін на скасування санкцій.

«УКРІНФОРМ»: І хоч в рф запевняють, що санкції для них нічого не означають, але якщо вони хочуть їх зняти, значить вони діють. На черговий шантаж кремля було б відповісти черговими санкціями включно з ембарго на експорт енергоресурсів.

білоруський диктатор лукашенко заявив, що хоче до кінця року зробити ракету типу Іскандер і що в цьому їм допоможе росія.

«УКРІНФОРМ» Тут навіть коментувати нема чого. Сказати, що дурень думкою багатіє? Занадто м’яко, як до цього покидька.

росія висилає ще й 5 португальських дипломатів

У рф «АвтоВАЗ» продовжив до 27 травня простій для частини своїх співробітників, оголошений раніше через дефіцит комплектуючих.

«УКРІНФОРМ»: Росіяни таки  повернуться у виробництві до часів радянського союзу, про що так мріяли. То їжте, не обляпайтесь!

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-