Отруєне Приазов'я

Отруєне Приазов'я

Укрінформ
Результати російського «асвабаждєнія» Маріуполя: місто на порозі глобальної екологічної катастрофи

Через російську агресію та варварське знищення Маріуполя загарбниками, бомбардування, обстріли з землі, неба та моря наразі місту загрожує глобальна екологічна катастрофа, яка може вийти за межі області та навіть за межі країни.

Маріуполь сьогодні – це руїни житлових будинків, розбита інфраструктура, перебиті труби водо- та газопостачання, зруйновані трансформаторні підстанції, насоси, ЛЕП, обірвані дроти… Це місто, в якому немає нормального водо-, електро та газопостачання, не працює каналізація. Але майже в кожному дворі тут могили мирних мешканців, вбитих росіянами за два місяці блокади.

Що ж чекає на Маріуполь, коли на порозі літо і приазовська спека ось-ось накриє місто? Про це розповів Максим Бородін – депутат Маріупольської міської ради, відомий лідер екологічного руху Маріуполя, який завжди був в опозиції до підприємств – забруднювачів довкілля

За словами Бородіна, до відкритого нападу росії на Україну головною проблемою міста, з точки зору екології, були викиди двох металургійних гігантів – комбінатів «Азовсталь» та ім. Ілліча. Але зараз, після майже повного знищення міської інфраструктури та промисловості російськими бомбами, на горизонті з'явилися більш загрозливі проблеми, які вже найближчим часом можуть стати справжньою катастрофою.

Якщо у ситуації з промисловими викидами йшлося про довгостроковий вплив викидів на здоров'я та життя мешканців міста, то зараз є загроза короткострокового і навіть більш небезпечного впливу.

ТРУПИ

Одна з проблем, попереджає еколог, це потрапляння трупної отрути, бактерій, мікобактерій туберкульозу та інших збудників хвороб, які могли бути у померлих, у водопровідну систему міста, підземні джерела, річки і море.

Дуже багато померлих під час обстрілів людей ховали прямо на подвір'ях біля будинків, поряд з комунікаціями водопостачання та водовідведення. І могили у більшості неглибокі, майже на поверхні.

Зараз, коли окупанти намагаються наповнити систему водопостачання, у зв'язку з масовими пошкодженням труб більша частина води затопляє вулиці та змиває трупну отруту, бактерії та інше. Ця заражена вода несе пряму небезпеку як для тих, хто планує користуватися водопроводом (якщо він діятиме), так і для тих, кому закортить із потеплінням купатися в морі.

Окрім того, разом зі спекою, яка найближчим часом почнеться в Маріуполі, буде прискорюватися процес розкладання трупів - не тільки похованих біля будинків, а й тих, що залишилися під завалами зруйнованих помешкань. А якщо цього року будуть дощові зливи рівня минулого року, то рівень підтоплення буде шаленим, і все це теж піде у ґрунтові води та море.

КАНАЛІЗАЦІЯ

Бородін нагадав, що більшість насосних станцій перекачування каналізаційних стоків (КНС) була цілеспрямовано зруйнована окупантами з перших днів оточення Маріуполя. Окрім того, відсутність електроенергії не давала можливості працювати тим насосам, які дивом залишилися непошкодженими.

Зараз частина стоків затоплює нижні точки, куди потрапляє самопливом, - в першу чергу, це місця, де знаходяться КНС. Повне затоплення КНС призведе до того, що обладнання буде неможливо відновити.

Зі спробами окупантів відновити водопостачання вода через пошкодження у трубах почне змішуватися з фекальними стоками, а тоді вже зараженою рухатиметься далі до людей.

Ситуація з очищенням води теж жахлива, зазначає еколог. По-перше, більшість стоків взагалі не дійдуть до станції біологічного очищення стоків (СБОС), бо не працюють КНС, які прокачували стоки вгору до цієї станції. І навіть ті стоки, які самопливом доходять до СБОС, скоріш за все, не зможуть бути очищені. Там використовується активний торф, який потрібно підтримувати в певному робочому стані. Окрім того, взагалі невідомо, чи вціліла ця станція після обстрілів.

СМІТТЯ ТА ВІДХОДИ

У місті наразі повністю не працює збір побутового сміття, його просто викидають поряд з будинками. Частина сміття вже затоплена водою з пошкоджених труб та дощовою. Це призводить до росту в цьому смітті патогенних бактерій, які потім також потрапляють до ґрунтових вод, річок та моря.

Окрім того, сміттєзвалища та відходи їжі завжди приваблюють пацюків та тарганів. А гризуни розносять купу небезпечних хвороб.

ДЖЕРЕЛА ПРИРОДНОЇ ВОДИ

В Маріуполі їх небагато, і навіть до війни вода в них була в стані майже непридатному для використання без очищення або кип’ятіння. Вона дуже жорстка, бо містить природно велику кількість кальцію, та має значне перевищення за кількістю бактерій. Зараз ці джерела взагалі небезпечні через причини, зазначені вище.

Взагалі, наголошує Бородін, без дотримання базової гігієни кількість інфекційних хвороб з наставанням спеки буде зростати шаленими темпами. Відсутність лікарень, лікарів та ліків погіршують цю ситуацію у рази.

ЗАБРУДНЕННЯ ВАЖКИМИ МЕТАЛАМИ ТА ХІМРЕЧОВИНАМИ

За час бойових дій в Маріуполі було використано безліч різного і часто забороненого озброєння, до складу якого входять як важкі метали, так і безліч хімічних речовин, небезпечних для людини та довкілля. Все це також змивається дощами та підтопленням з водопроводу до ґрунтових вод, річок та моря.

Росіяни обстрілювали обидва металургійних гіганти (МК «Азовсталь» та ММК ім.Ілліча) з використанням надважкої зброї - корабельна артилерія, надважкі фугасні бомби «ФАБ», системи розмінування, «Гради», ТОС «Сонцепік» та ін.

Дуже велика небезпека є в пошкодженні захисної дамби навколо азовстальської шлакової гори, яка не давала потрапляти до моря хімічно забрудненій сірководневій воді з хімічного відстійника. Наразі немає об'єктивних даних про стан дамби та потрапляння цієї забрудненої води до моря.

Також під час обстрілів Азовсталі використовувались спеціальні запалювальні снаряді з вмістом фосфору. Потрапивши у шламонакопичувач комбінату, ці хімічні речовини, скоріш за все, дійдуть до моря.

Окрім того, на території обох підприємств у великій кількості є хімічні речовини, необхідні для технологічних процесів – це кислоти, аміак та інші. Чи потрапили вони  до ґрунту та водних басейнів, невідомо.

ЗАРАЖЕННЯ РИБИ

У зв'язку з гуманітарною катастрофою, яку створила росія у Маріуполі, люди будуть намагатися знайти їжу будь-яким способом. Один з них - це риболовля.

Але потрібно розуміти, якої якості може бути риба через усе те, що потрапить до річок та моря з міста та з заводів.

ПОПЕРЕДНІ РОЗРАХУНКИ

Максим Бородін впевнений, що оцінити масштаб екологічної катастрофи в Маріуполі наразі неможливо. Потрібен повноцінний екологічний аудит, якого росіяни, звісно, не робитимуть, бо це стане фактично збиранням доказів їх військових злочинів проти маріупольців та України.

Максим Бородін
Максим Бородін

Але навіть попередні розрахунки жахають, бо екологічна катастрофа неодмінно призведе до гуманітарної. Без деокупації Маріуполя ситуація буде лише погіршуватися, і тисячі містян, які сьогодні є заручниками росіян, можуть вмерти від екологічно-гуманітарної кризи, яку створив путін.

ПРОГНОЗИ МЕРА - ТИСЯЧІ ЖЕРТВ. ПОТРІБНА ПОВНА ЕВАКУАЦІЯ 

Маріупольский міський голова Вадим Бойченко, говорячи про ці проблеми, спрогнозував навіть кількість людей, які можуть загинути внаслідок екологічної та інфекційної катастроф.

Вадим Бойченко / Фото: 0629.COM.UA
Вадим Бойченко / Фото: 0629.COM.UA

«Просто почнеться велика епідемічна проблема. Інфекційні захворювання можуть забрати тисячі людей. І за оцінками наших лікарів, - не хочу нічого напророчити, але потрібно розуміти та готуватися до цього, - можуть померти тисячі людей вже до кінця року», - заявив мер.

Тому він вимагає повної евакуації населення з Маріуполя.

«Нам потрібна повна евакуація. Має бути стійкий зелений коридор і людям мають дати можливість вибратися на підконтрольну частину України», - наголосив Бойченко.

Олена Колгушева, Донецька область

Перше фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-