Із росії допомогли втекти близько 50 депортованим українцям - Денісова

Із росії допомогли втекти близько 50 депортованим українцям - Денісова

Укрінформ
Офіс українського омбудсмена разом з російськими волонтерами допоміг втекти з рф 40-50 українцям, яких туди примусово вивезли загарбники.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в інтерв’ю німецькому журналу Der Spiеgel, переклад якого розміщено на сайті Офісу омбудсмана, передає Укрінформ.

«Лише сорок-п’ятдесят осіб – у багатьох випадках важко допомогти. Наприклад, між островом Сахалін і Європою 15 тисяч кілометрів. Можливо, людям, яких туди вивезли, було б легше переїхати до Китаю. Ми над цим працюємо», - сказала Денісова.

Читайте також: До росії депортували понад 1,3 мільйона українців – Денісова

За її словами, наразі росія вивезла з України більше 2 000 дітей, багато з них - сироти. «Тепер вони будуть усиновлені російськими батьками за прискореним процесом і отримають російські документи. Їхня національна ідентичність як українців буде стерта», - зазначила омбудсман.

На запитання, чи спрацюють у Міжнародному кримінальному суді спроби звинуватити путіна у загарбницькій війні проти України, Денісова сказала, що перші кроки вже зроблено.

Читайте також: росіяни утримують понад три тисячі маріупольців у «фільтраційній в’язниці»

За її словами, Офіс генпрокурора зареєстрував майже 10 тисяч злочинів, скоєних російськими військовими в Україні. «Водночас ми співпрацюємо з міжнародними слідчими, які збирають докази для обвинувачення в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі», - зазначила Денісова.

Вона висловила сподівання, що путін постане перед судом.

«Згадайте звинувачення югославських військових злочинців, трибунал у Руанді чи Нюрнберзький процес. Ніхто не подумав би, що міністр закордонних справ фашистської Німеччини колись сидітиме на лаві підсудних. Але воно так і сталось. Україна працює над тим, щоб це сталося і у випадку з путіним», - заявила вона.

Читайте також: Загарбники силоміць відправили на війну з Україною понад 100 студентів із Донецька

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять запеклий опір російським військам та завдають їм великих втрат.

Після початку війни проти росії було запроваджено масштабні санкції з боку світової спільноти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-