Депутати більшості в Бундестазі виступають за нафтове ембарго

Депутати більшості в Бундестазі виступають за нафтове ембарго

Укрінформ
Депутати партій, які входять до правлячої коаліції в німецькому Бундестазі, підтримують запровадження нафтового ембарго проти рф.

Про це йшлося під час дебатів у парламенті ФРН у четвер, передає кореспондент Укрінформу.

«Припинення імпорту енергоносіїв є найсильнішим інструментом, яким ми можемо протистояти росії», - заявила лідерка парламентської групи «Союз 90/Зелені» Катаріна Дроге. Вона агітувала з трибуни за прискорення «енергетичного переходу» шляхом більш активного інвестування у відновлювані джерела енергії, щоб «Європа ніколи більше не була такою залежною від викопного палива з росії, як сьогодні».

Ця політсила виступає за подальші санкції ЄС проти рф. Німеччина та ЄС, за словами депутатки, повинні загалом «поставити знак «Стоп» у загарбницькій війні президента росії володимира путіна». З цією метою вона закликала до подальшого відключення російських банків від міжнародної фінансової системи SWIFT.

Інші дві партії владної коаліції – соціал-демократи та ліберали – також підтримують ембарго проти російської нафти. Зокрема, представник СДПН Ахім Пост заявив, що є «мало альтернатив» нафтовому ембарго, а його колега з Вільної демократичної партії Крістіан Дюрр закликав до якнайшвидшого запровадження ембарго на нафту. Він також попередив про те, що світ «не повинен звикати до картин з України», де народ бореться за свободу та процвітання: «Ми їх у цьому підтримуємо». Дюрр також наголосив на важливості «показати країні європейську перспективу».

Фрідріх Мерц, лідер німецьких консерваторів, які зараз в опозиції, звинуватив Шольца в «подвійній грі з суспільством» в питаннях надання ЗСУ важкого озброєння. За його словами, попри всі гучні слова та обіцянки, Німеччина вже кілька тижнів «практично нічого не поставляє» - ні сама, ні в рамках розрекламованої схеми обміну з країнами Східної Європи. Лідер ХДС також розкритикував намір передати Україні танки Gеpard, які, мовляв, українська сторона не дуже й хотіла, які є надто складними для опанування, до того ж до них немає достатньо амуніції. Мовляв, німецькі компанії-виробники зброї протягом тижнів скаржаться, що не отримають ліцензію на експорт. Мерц також звинуватив Шольца у тому, що він не говорить прямо, чи підтримує він надання Україні статусу країни-кандидата в ЄС, а також про те, чи готовий Берлін стати гарантом безпеки для України. Говорячи про санкції, політик заявив, що треба потурбуватися про те, щоб санкції «розбили впк росії».

Прогнозовано виступили представники Лівої партії та правої «Альтернативи для Німеччини». Вони попередили про ескалацію аж до Третьої світової війни в разі озброєння України, адже «ядерну росію не можна поставити на коліна військовими засобами» та «не варто штовхати рф у безвихідну ситуацію». Вони вважають санкції контпродуктивними та шкідливими для німців, а також закликають просувати ідею примирення між Україною та рф.

Читайте також: Ніхто не прийме нав’язаних росією умов миру – Шольц

Як повідомляв Укрінформ, перед початком дебатів у Бундестазі виступив канцлер ФРН Олаф Шольц. Він пообіцяв Україні підтримку, в тому числі зброєю.

Шольц визнав, що у німецькому суспільстві точаться дискусії щодо поставок зброї, ставлення до питання є неоднозначним: дехто вважає ті кроки, що робляться, недостатніми, дехто – що це занадто багато. При цьому глава німецького уряду підкреслив: «росія не повинна виграти цю війну. Україна має вистояти». Цій меті, за словами Шольца, слугують санкції, допомога біженцям, фінансова та гуманітарна допомога, але також і постачання зброї, у тому числі важкої.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-