Військовослужбовці рф, яких судять за обстріли Харківщини з «Градів», визнали свою провину

Військовослужбовці рф, яких судять за обстріли Харківщини з «Градів», визнали свою провину

Фото
Укрінформ
Двоє військовослужбовців рф, яких судять за обстріли Харківщини з «Градів», визнали свою провину та не заперечують проти скороченого розгляду справи.

Про це стало відомо під час засідання Котелевського районного суду Полтавської області, передає кореспондент Укрінформу.

На першому засіданні по суті прокурор зачитав обвинувальний акт: навідника та водія-заряджаючого Олександра Бобикіна та Олександра Іванова звинувачують у тому, що 24 лютого вони з території рф обстріляли з системи «Град» об‘єкти цивільної та критичної інфраструктури в селищах Козача Лопань та Ветеринарне Дергачівського району Харківської області.

Обвинувачені свою провину визнали, на уточнення судді - частково чи повністю, відповіли обоє: «Повністю».

Представник прокуратури просить суд про скорочений розгляд: не досліджувати матеріали обвинувачення - обставини скоєння обстрілів і доказову базу, та обмежитися допитом обвинувачених.

Підсудні та їх захисники не заперечували.

Суддя вирішив проводити розгляд у порядку, запропонованому прокуратурою.

Про військовослужбовців у ході засідання стало відомо, що вони з військової частини в Мурманській області рф, не одружені, дітей не мають. Бобикін має середню повну освіту, Іванов - середню спеціальну.

У ході засідання обвинувачені заявили, що не знали куди саме стріляли з «Градів», про це повідомляє Суспільне.

«Обоє російських військових повідомили в суді, що не знали, куди саме стріляють. Про обстріли Харківщини дізналися під час слідства», - йдеться в повідомленні.

За словами обвинуваченого Олександра Бобикіна, про навчання підрозділу оголосили у грудні 2021-го року. Приблизно 1 лютого вони виїхали в Курськ для тренувань. Згодом перемістилися у село Малинівка Бєлгородської області. На місці військовим рф оголосили, що будуть «заходити на територію України». Причин не пояснювали. Обстріл із «Градів» розпочали близько 05:00 24 лютого. Із машини випустили приблизно 38 снарядів. У дорозі в бік кордону здійснили ще кілька обстрілів, а решту достріляли, коли вже були в Україні. Після цього їх підрозділ розбила українська армія. Обстріли українських населених пунктів вели за координатами, сказав обвинувачений.

Також Бобикін повідомив, що телефонів і годинників росіяни не мали. Сказав, що під час обстрілу його «вибило з машини» і він втратив свідомість. Прийшов до тями зранку 25 лютого. Після цього деякий час він «перебував на лікуванні», а потім - здався українським військовим.

За словами обвинуваченого Олександра Іванова, що був в одній колоні із Бабикіним, 24 лютого частина військових із його підрозділу відмовилася стріляти після того, як отримали такий наказ. Однак після перетину українського кордону відмовитися вони не мали можливості. Іванов розповів, що після знищення машини сховався разом із екіпажем. Зі сховку вийшли 25 лютого і почали рухатися у бік російського кордону. Коли вийшли на український блокпост, здалися.

За клопотанням прокурора суддя оголосив перерву в засіданні, розгляд продовжать 26 травня об 11:00.

Як повідомляв Укрінформ, за даними слідства, обвинувачені Олександр Бобикін і Олександр Іванов у якості водія-заряджаючого та навідника 24 лютого здійснили артилерійські обстріли, внаслідок чого зруйновано об’єкти критичної інфраструктури та житлові будинки у смт Козача Лопань та навчальний заклад Дергачівської міської ради. Після цього, як повідомила прокуратура, військовослужбовці перетнули кордон України та продовжили обстріли Харківщини, а після розгромлення російської військової колони Збройними силами України ці двоє загарбників переховувалися та згодом були взяті у полон. Військовим РФ ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни) загрожує до 12 років ув'язнення.

17 травня відбулося підготовче засідання в їх справі. Обвинувачем продовжили термін тримання під вартою до 15 липня. Суд вирішив, що слухання буде відкритим. За клопотанням прокурорів військовослужбовців рф перевели з колонії в Дніпрі до пенітенціарного закладу в Полтаві.

Читайте також: Суд допитав російського військового, який вбив цивільного на Сумщині

Фото: Суспільне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-