День України в Страсбурзі: Борщ, альзаський кнак і черга за українською символікою

День України в Страсбурзі: Борщ, альзаський кнак і черга за українською символікою

Укрінформ
Захід під час Днів Європи зібрав багато відвідувачів, вся виручка піде на гуманітарну допомогу Україні  

Традиційно у травні в Страсбурзі відзначають Дні Європи. Протягом тижня проводиться низка заходів, починаючи від великих конференцій, благодійних концертів і вистав, закінчуючи днем відкритих дверей в Європейському парламенті. Уже протягом кількох років до святкування Днів Європи долучається й українська громада. 

Проте цей рік став особливим — в Страсбурзі під час Днів Європи провели День України.

В одному із садів міста поблизу Європейського парламенту українці влаштували справжнє свято – з великим концертом, з частуванням національними українськими та альзаськими стравами, із продажем українських сувенірів і символіки. Вся виручка, за словами організаторів, піде на гуманітарну допомогу Україні.

А ще відбулися демонстрація українських строїв із розповіддю про їх історію, майстер-класи з Петриківського розпису, а для дітей – з ліплення з глини та малювання, а також з української зачіски та розфарбування обличчі.

Як розповіла Укрінформу віцепрезидент асоціації PromoUkraina Ольга Костенко, це вже всьоме  PromoUkraina в межах святкування Днів Європи проводить і український захід – разом із Постійним представництвом України при Раді Європи і містом Страсбург, яке надало цей майданчик у саду та приміщення. 

“Раніше це називалося Український ярмарок, але сьогодні це – День України, який ми робимо як захід для підтримки України. Всі гроші, які ми сьогодні заробимо, ми надішлемо в Україну як гуманітарну допомогу”, – зазначила пані Ольга. 

Ольга Костенко
Ольга Костенко

Вона розповіла, що фотовиставка про війну, яку розмістили на вході у сад, організована разом з українськими фотографами, а великий двогодинний концерт проведений силами українців. “Ми щасливі, що до нас зараз долучилися багато українських професійних артистів, які приїхали до Страсбурга тимчасово, як переселенці”, – говорить наша співрозмовниця, називаючи таких учасників концерту, як тенор Василь Василенко, виконавці Стас і Ольга Фекепе, співачка Ірина Дювері та інші. 

Крім того, діти української школи у Страсбурзі виконали танці, поставлені Олександром й Іриною Кобрин. Це – професійні українські хореографи, які ведуть курси танців для українських дітей вже багато років. 

“Сьогодні – неймовірний день, тому що тут дуже-дуже багато людей, нас підтримують французи, вони солідарні. Дуже багато французів прийняли українців у себе в родинах, і тому вони теж сьогодні тут з нами. Ми дуже вдячні французькому громадському суспільству за те, що вони так сердечно ставляться до українців і з розумінням ставляться до цієї страшної війни, і звичайно, всі хочуть миру й української перемоги. І все, що ми робимо, – це в ім’я перемоги”, – говорить Ольга Костенко. 

Вона також розповіла, що діти під час заходу малюють для солдат те, що вони відчувають – свою любов і підтримку. “Ми будемо вкладати ці малюнки в гуманітарну допомогу, і вони будуть відправлені прямо на фронт”, – додала вона.

Частування українськими борщем і варениками, а також альзаськими кнаками мало великий попит – за три години розкупили усе. 

Додатково підносили українську випічку, смаколики, але й вони не залежувалися.

До яток з українськими сувенірами та українською символікою, які у Франції зараз дуже популярні, навіть вистроїлася черга. 

Як розповіла Дар’я Пістряк, яка є переміщеною особою і приїхала з Києва, намиста, які продаються тут сьогодні, зроблені у Львові. Це ручна робота з кераміки, їх привезли волонтери спеціально до цього заходу. 

“А ці вишивки – мої. Я спеціально їх готувала до цього заходу, або ж на подарунок. Ось цю – із соняшниками – закінчила сьогодні у першій годині ночі. Це стилізований Тризуб, це – калина”, – показує пані Дар’я.

Дар’я Пістряк
Дар’я Пістряк

А поруч сидить майстриня Анастасія Шпірук, яка прямо тут в’яже гачком маленькі українські сувеніри. 

Анастасія Шпірук
Анастасія Шпірук

Дівчата кажуть, що сьогодні сувенірів вже продали десь на тисячу євро, навіть розпродали майже всі футболки — по 20-30 євро. 

Майстриня Наталка Деркач пропонує свої роботи з кераміки. Вона родом із Чернігова, але вже 30 років живе тут. “Батько і родичі – в Україні, вони жили в оточені, трималися під бомбами більше трьох тижнів.  Мене настільки вразило і шокувало те, що відбулося у моєму рідному місті – я побачила зруйновані місця, де я провела все своє дитинство, бібліотеку, історичний музей. І єдиною реакцією в цьому безпорадді, в цій болі й чумі, що прийшла в Україну, були творчість, мистецтво. Я захоплююсь керамікою, скульптурою, і моєю реакцією на ці страшні події було щось творити, робити щось продуктивне, що символізує життя”, – говорить пані Наталка. 

Наталка Деркач
Наталка Деркач

Вона розповіла, що люди купують її твори, дають пожертви, і вона вже зібрала 1500 євро та відправила у Київ волонтерам, які потім надають звіти, на що йдуть гроші. Навіть за невелику частину цих грошей перевезли тварин – собак і котів – до Берліна. Також, за словами Наталки Деркач, у Херсонській області гроші пішли на допомогу хостелу для старих людей, які не мають родин. “Намагаємося допомагати як можемо, різними шляхами”, –говорить вона, і підкреслює, що зараз є надзвичайна солідарність по всіх містах Європи, і в Страсбурзі в тому числі.

Про це каже й інша співрозмовниця Укрінформу – полька Уршула Дербуш, психолог, яка 20 років мешкає у Страсбурзі.  “Я тут, тому що я підтримую Україну, українців, і я дуже хочу, щоб війна скоріше закінчилася. Я також хочу чимось допомогти. І хоча для того, щоб робити щось дуже велике, мої можливості обмежені, але я тут і долучаюся у тому, в чому можу”, – каже вона. 

Уршула Дербуш
Уршула Дербуш

“Я живу в оточенні французів, які так само ставляться до війни в Україні, і які дуже співчувають українцям і підтримують їх. Наприклад, сусіди напроти мене прийняли до себе українську родину, і ми також давали свої дані до списку людей, які можуть тимчасово прийняти біженців, але поки чекаємо відповіді на це”, – говорить пані Уршула.

За її спостереженнями, сьогодні французи знають про Україну набагато більше, ніж раніше. “Наприклад, у мене є друзі у Львові, і коли я розповідала про свою поїздки туди, ніхто з французів не знав, що це і де. А зараз назви українських міст відомі всім”, – каже вона.

Тим часом гості відпочивають, насолоджуються теплим сонечком і чудовою атмосферою. 

А в дітей своя радість — вони захоплені майстер-класами з української зачіски, з розпису обличчя, з ліплення. 

З мамою двох дітлахів з Києва розговорилися. Ірина з дітьми вже близько місяця, як тут, живе у французькій родині. Дітей одразу взяли до школи, їм дуже допомагають — і однокласники, і вчителі. Держава теж фінансово допомагає — Ірина вже отримала 560 євро (у місяць) на свою родину. Але вона каже:

“Знаєте, тут дуже добре, тут дуже гарні люди, але хочеться додому. Я ніколи не вважала себе особливим патріотом, ніколи навіть не замислювалася над цим. А тут відчула, що дуже хочу додому, до себе, до своїх. На батьківщину”.  

Олена Милосердова, Страсбург

Фото автора 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-