У Нацраді назвали ТОП-5 партій, які найбільше “світилися” по телевізору

У Нацраді назвали ТОП-5 партій, які найбільше “світилися” по телевізору

Укрінформ
Радикальна партія Олега Ляшка, “Опозиційна платформа - За життя”, партії “Слуга народу” та “Голос” стали найбільшими замовниками політичної агітації та реклами в ефірі телеканалів UA:Перший, “Інтер”, “1+1”, “Україна” та ICTV під час виборчої кампанії.

Про це повідомив член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський під час пресконференції за результатами моніторингу телерадіопростору України, що відбулася в Укрінформі 23 серпня.

“Радикальну партію Олега Ляшка в середньому можна назвати найбільшим замовником політичної агітації та реклами на п'яти досліджуваних нами телеканалах - UA:Перший, “Інтер”, “1+1”, “Україна” та ICTV. Так, в ефірі UA:Перший агітація Радикальної партії становила 32%, а на каналі “Україна” - 21%. В ефірі ICTV - по 14% займала агітації від партії “Голос” і Радикальної партії. Агітація “Слуги народу” в ефірі телеканалу “1+1” займала частку в 19%. При цьому на телеканалі “Інтер” серед усіх розміщених агітаційних матеріалів частка агітації “Опозиційної платформи - За життя” становила 38%”, - поінформував Костинський.

Окрім того, в Нацраді дослідили рівень найбільшої присутності суб'єктів виборчого процесу в ефірі українських медіа. За словами Костинського, під присутністю варто розуміти повідомлення персоніфікованого характеру про учасників виборчого процесу або їхніх уповноважених осіб - незалежно від змісту таких повідомлень і жанру передач.

“Тобто, мається на увазі, скільки часу приділяли самі телеканали і радіостанції для висвітлення тих чи інших подій, виступів або суб'єктів виборчих перегонів. Так от, серед п'яти телеканалів найбільша присутність політичних партій була в ефірі телеканалу “Україна” - 41%, а найменшою - в ефірі телеканалу “Інтер” - 8%. UA:Перший надав ефір 21 політичній партії, “Інтер” - десяти партіям”, - зазначив посадовець.

При цьому, за даними моніторингу Нацради, на телеканалі UA:Перший частка персоніфікованих повідомлень щодо Радикальної партії Олега Ляшка, “Європейської солідарності”, “Опозиційної платформи - За життя”, “Слуги народу” та “Голосу” становила від 8% до 10%. За словами Костинського, це свідчить про досить збалансовану редакційну політику мовника.

Разом з тим частка присутності ВО “Батьківщина” в ефірі каналу ICTV становила майже 18%. Партія “Слуга народу” мала 53,9% присутності на каналі “Україна” та 63,9% - в ефірі “1+1”. На “Інтері” “Опозиційній платформі - За життя” було відведено понад 80% ефірного часу.

“Це говорить про те, що більшість телеканалів демонстрували незбалансованість у висвітленні виборчих перегонів”, - резюмував член Нацради.

Нацрада задля всебічного та об’єктивного аналізу діяльності медіа під час виборчого процесу з 24 травня Нацрада здійснювала постійний моніторинг п’яти загальнонаціональних телеканалів: UA:Перший, “Інтер”, “1+1”, “Україна”, ICTV. Окрім того, за визначеним графіком регулятор моніторив ще 35 телеканалів і 15 загальнонаціональних радіостанцій.

Читайте також: Нацрада назвала трійку найпопулярніших серед партій телеканалів перед виборами

Окрім того, упродовж 24 травня - 21 липня здійснювався вибірковий моніторинг вітчизняних супутникових інформаційних програм та іноземних супутникових телеканалів, включених до списку адаптованих, на предмет зокрема порушення ними норм законодавства України щодо заборони громадянам іноземних держав, особам без громадянства ведення передвиборної агітації через журналістську діяльність або в діяльності яких містяться заклики до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом і поширення мови ворожнечі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-