В Україні “просідає” законодавча база фінансування виборчих кампаній - міжнародні спостерігачі

В Україні “просідає” законодавча база фінансування виборчих кампаній - міжнародні спостерігачі

Укрінформ
Наявна законодавча база у питанні фінансування виборчих кампаній в Україні не забезпечує прозорість та підзвітність.

Про це йдеться в оприлюдненій на сайті Парламентської асамблеї ОБСЄ заяві міжнародної місії зі спостереження за позачерговими парламентськими виборами в Україні.

"Існуюча законодавча база щодо фінансування кампаній не забезпечує прозорості та підзвітності, попри невелику кількість змін до законодавства, прийнятих після останніх парламентських виборів в Україні", - йдеться у заяві.

Як зазначається, наразі така ситуація дозволяє великим донорам "неправомірно впливати на політику".

"Вибори проходили ефективно та професійно, виборчі органи подолали виклики, що виникли внаслідок встановлення правил та строків. Разом з тим, політичні партії замінили значну кількість членів виборчих комісій на місцевому рівні напередодні самих виборів, підриваючи стабільність та ефективність їхньої роботи", - йдеться у заяві.

Місія спостереження є спільним проєктом Бюро ОБСЄ з демократичних інституцій та прав людини (БДІПЛ), Парламентської асамблеї ОБСЄ (ПА ОБСЄ), Парламентської асамблеї НАТО та Європейського парламенту.

Читайте також: Вибори у Ради були вільними і конкурентними - спецкоординатор місії ОБСЄ

Міжнародна місія зі спостереження за виборами для дострокових парламентських виборів складалася з 811 спостерігачів з 45 країн, у тому числі 719 експертів з БДІПЛ, довгострокових та короткострокових спостерігачів, 60 парламентарів та співробітників ПА ОБСЄ, 17 від ПА НАТО, та 15 від Європейського Парламенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-