На виборчі рахунки партій надійшло 622 мільйони гривень – ЧЕСНО

На виборчі рахунки партій надійшло 622 мільйони гривень – ЧЕСНО

Укрінформ
Загалом з початку виборчої кампанії та до 10 липня політичні партії отримали на свої виборчі рахунки понад 622 мільйони гривень.

Про це повідомив провідний аналітик з партійних фінансів Руху ЧЕСНО Ігор Фещенко на презентації попереднього аналізу виборчих фондів політичних партій в Укрінформі.

"Загалом з моменту реєстрації та до 10 липня партії отримали на свої виборчі рахунки понад 622 мільйони гривень. Із них лише 28 мільйонів (або 4,5% коштів) партії зібрали безпосередньо з фізичних та юридичних осіб. Решта 95,5% коштів, або 594 мільйони гривень, на виборчі рахунки надійшла з поточних рахунків партій", - зазначив Фещенко.

Так, згідно з аналізом фінансових звітів найбільше коштів надійшло до виборчого фонду "Радикальної партії Олега Ляшка" - 98,2 млн грн. Далі йде "Слуга народу" з 97,5 млн грн, за ними "Голос" - 78,1 млн грн.

"Українська стратегія Гройсмана" отримала 72,2 млн грн, "Опозиційний блок" - 69 млн грн, "Європейська солідарність" - 47,3 млн грн, "Опозиційна платформа - За життя" - 39 млн грн. До політичної партії "Батьківщина" надійшло 35 млн грн, до "Громадянської позиції" - 21 млн грн, "Сила і честь" отримала 19,1 млн грн, "Самопоміч" - 15,5 млн грн, "Свобода" - 10,9 млн грн, "Аграрна партія" - 6,7 млн грн.

Читайте також: Найбільше коштів партії витрачали на телерекламу — "Чесно"

Усі інші політичні сили отримали у свої виборчі фонди менше 5 млн грн.

Фінансові звіти показують, що з цих коштів політсили станом на 10 липня витратили 559,6 млн грн на агітацію.

Лідером за видатками стала партія "Слуга народу" - 96,9 млн грн. Далі йдуть "Радикальна партія" - 73 млн грн, "Голос" - 71,6 млн грн і "Українська стратегія" - 61,2 млн грн.

Представники Руху "Чесно" зазначили, що перелік витрат, які не потрапляють у фінансові звіти, є довгим: прихована реклама (джинса), соціологічні опитування, технологи, штаби партій, оплата роботи агітаторів, оплата роботи членів виборчих комісій тощо. Вони додали, що підрахувати точно, скільки партії витрачають поза офіційними фондами, практично неможливо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-