Указ про розпуск Ради: депутати збирають підписи для звернення до КСУ

Указ про розпуск Ради: депутати збирають підписи для звернення до КСУ

Укрінформ
Партія "Народний фронт" закликає народних депутатів усіх фракцій долучитися до підписання подання до Конституційного суду щодо відповідності указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради та призначення позачергових виборів.

Відповідна заява оприлюднена на офіційному сайті партії "Народний фронт".

"Народний фронт" закликає народних депутатів всіх фракцій Верховної Ради України невідкладно долучитися до підписання подання до Конституційного суду щодо відповідності Указу Президента України "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів" від 21 травня 2019 року", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що депутати фракції "Народний фронт" вже поставили свої підписи.

"Ми твердо заявляємо про те, що підписання цього подання є політичним і громадянським обов’язком кожного члена парламенту, оскільки мова йде про факт порушення Конституції найвищою посадовою особою держави – Президентом України", - йдеться в заяві.

Зазначається, що пояснення про продовження роботи цього складу парламенту на кілька місяців виглядають "безглуздими і безпідставними".

"Або ми сьогодні захистимо Основний закон України від цинічної атаки, або його нехтування породжуватиме нові глобальні загрози для держави", - заявляють у "Народному фронті".

У партії переконані, що це "іспит державницьких сил на здатність захистити країну від правового безчинства і руйнування основ державності".

"Сьогодні незаконно розпускають парламент - завтра здадуть частину території України чи дозволять російським військам перебувати у Донецьку чи Луганську, як це свого часу зробив Янукович харківськими угодами, забезпечивши плацдарм російській армії для окупації Криму", - зазначають у політсилі.

Як повідомлялося, 21 травня після консультацій з керівництвом парламенту і лідерами фракцій Президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і проведення позачергових виборів.

Читайте також: Верховний суд поки не отримував скаргу на указ про розпуск Ради — Сліпачук

У четвер, 23 травня, указ набув чинності після опублікування в "Урядовому кур’єрі". ЦВК, своєю чергою, вже оголосила про початок 24 травня виборчої кампанії позачергових виборів до Верховної Ради.

Водночас лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що його команда з 22 травня починає збір підписів народних депутатів під зверненням до Конституційного суду про неконституційність указу Президента про розпуск Верховної Ради.

Згодом Голова ВР Андрій Парубій повідомив, що підтримує ініціативу депутатів оскаржити указ Зеленського про розпуск парламенту і проведення позачергових виборів до ВР у Конституційному суді.

Крім того, вранці 23 травня координатор громадянського руху "Спільна справа" Олександр Данилюк заявив, що його організація оскаржила у Верховному суді указ Президента про розпуск Ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-