Хто представлятиме інтереси Зеленського в уряді і парламенті

Хто представлятиме інтереси Зеленського в уряді і парламенті

Укрінформ
Серед перших призначень — представники глави держави в Кабміні й Верховній Раді. Ними стали активні члени ЗеКоманди

У середу Володимир Зеленський призначив відомого експерта з питань енергетики Андрія Геруса своїм представником у Кабінеті міністрів. А напередодні увечері з’явилося рішення про те, що представником президента у Верховній раді буде ідеолог виборчої кампанії Зеленського Руслан Стефанчук. Що ж відомо про цих людей?

Андрій Герус — знавець енергоринку і громадський активіст

Андрія Геруса (37 років), як члена своєї “команди”, котрий відповідає за енергетичний напрямок, Володимир Зеленський “офіційно” представив у телеефірі 18 квітня. Хоча про причетність цього фахівця до ЗеКоманди було відомо й раніше.

Андрій Герус
Андрій Герус

Герус відповідав за напрямки енергетики, ЖКГ та антимонопольне регулювання. І, за інсайдерською інформацією, його кандидатуру розглядали на посаду міністра енергетики чи, навіть, профільного віце-прем’єра. Але це — вже в новому уряді, після обрання нового парламенту. Тож не виключено, що нинішнє призначення можна розцінювати як тимчасове ”працевлаштування” Андрія Михайловича. І призначення це, допіру, символічне. Принаймні, з огляду на дотримання принципу “дорога ложка до обіду”. Адже указ глави держави з’явився за кілька годин до початку засідання Кабінету Міністрів, можливо, останнього, одне із питань порядку денного якого — подальші кроки з лібералізації енергоринку, про що у Фейсбук написав сам Герус (до речі, доволі критично оцінивши винесені на обговорення урядові пропозиції) “Пильно стежимо, що буде ухвалено завтра”, - таким словами завершується опублікований напередодні пост Геруса. Тепер він, схоже, зможе не лише “стежити”, а й бути у центрі подій... Щоправда, до розгляду енергетичних питань на цьому засіданні справа не дійшла... Адже тривало воно лише 12 хвилин.

Андрій Герус - уродженець Волині, у 2004-ому закінчив Львівський національний університет імені Франка, економічний факультет, спеціальність – економічна кібернетика. З 2007 року працював у ТОВ "Конкорд Капітал”, зокрема, директором з інвестиційної діяльності. З вересня 2013 року навчався за програмою МВА у Гренобльській школі бізнесу (Лондон). У серпні 2014-ого призначений членом Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. Після звільнення з НКРЕКП влітку 2015 року повернувся до "Конкорд Капітал" на посаду виконавчого директора. Під час Майдану жив і працював у Лондоні, координував акції протесту тамтешніх українців перед будинком, де розташована квартира Рината Ахметова… Напрями наукової діяльності —теорія приватного права, особисті немайнові права фізичних осіб, договірні та деліктні зобов’язання, право інтелектуальної власності, європейське цивільне право, діяльність Європейського суду з прав людини, медичне право, юридична освіта та наука комплексом "One Hyde Park", У 2015-ому невдало балотувався до Київради від "Самопомочі". Активний противник формули “Роттердам+”, за допомогою якої збагачується олігарх Ринат Ахметов. Також нещодавно Герус закликав зупинити реформування ринків газу й електроенергії в Україні. Натомість пропонує зосередить на платіжній дисципліні, аби забезпечити майже стовідсотковий рівень оплати житлово-комунальних послуг населенням. Варто зазначити, що в експертному середовищі доволі неоднозначно оцінюють діяльність Андрія Геруса. Хтось називає його одним із найвпливовіших “коментаторів” енергетичних питань. Інші — активно критикують. Зокрема, його не раз звинувачували у лобіюванні “енергетичних інтересів” Ігора Коломойського  та інших олігархів, зацікавлених у зниженні вартості газу для промисловості за рахунок компенсації збитків населенням. Також Геруса критикували за необґрунтованість коментарів і прагнення “навішувати ярлики”. 

Руслан Стефанчук - науковець, не заплямований владою і скандалами

Відучора Руслан Стефанчук (43 роки) - радник президента, представник глави держави у Верховній Раді. Доктор юридичних наук, проректор з наукової роботи вищої школи адвокатури Національної асоціації адвокатів України. Член-кореспондент Національної академії правових наук, колишній заступник головного редактора юридичного журналу "Право України".

Руслан Стефанчук
Руслан Стефанчук

Народився в Тернополі у сім'ї медиків. Має дві вищі освіти: за спеціальністю "правознавство" та "менеджмент виробничої сфери". Усе життя займався наукою і адвокатською діяльністю. Але має і “політичний” досвід - працював помічником народного депутата від "Блоку Петра Порошенка" Анатолія Матвієнка, а також першого віце-прем'єра Степана Кубіва. У 2011-2013 роках завідував відділом проблем розвитку національного законодавства в Інституті законодавства Верховної Ради України.

За словами самого Стефанчука, із Володимиром Зеленським він знайомий ще зі студентських років, коли обоє грали в КВН. Цікаво, що тривалий час наближені до ЗеКоманди джерела називали Стефанчука одним із найвірогідніших кандидатів на посаду глави адміністрації президента. Утім, у підсумку це “тепле” місце віддали Андрію Богдану.

Стефанчук - один із розробників проекту змін до законодавств про вибори, який у середу розглядають на позачерговому засіданні українські парламентарії. Опублікував понад 500 наукових та навчально-методичних праць. Сфера наукових інтересів — проблеми загальної теорії приватного права, особисті немайнові права фізичних осіб, договірні та деліктні зобов’язання, право інтелектуальної власності, європейське цивільне право, діяльність Європейського суду з прав людини, медичне право, юридична освіта й наука. А відтепер — вочевидь, і “депутатознавство” (жарт)...

Підготував Владислав Обух, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-