Народний фронт заявляє, що готовий до виборів

Народний фронт заявляє, що готовий до виборів

Укрінформ
Фракція "Народний фронт" планує почути аргументи Президента України Володимира Зеленського, перш ніж приймати рішення про оскарження можливого відповідного указу глави держави.

Про це заявив лідер фракції Максим Бурбак у коментарі журналістам перед початком консультації Президента з головами парламентських фракцій щодо дострокового припинення повноважень ВР восьмого скликання, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми хочемо подивитися і впевнитися, і для цього є зустріч, готові почути аргументи. Після цього я до вас підійду і розкажу", - відповів Бурбак на запитання журналістів, чи буде "Народний фронт" оскаржувати відповідний указ у разі його підписання Зеленським.

Водночас Бурбак наголосив, що і фракція, і партія готові до виборів.

"Навіть якщо буде оголошено сумнівні вибори до Верховної Ради, фракція "Народний фронт" і політична партія "Народний фронт" зі своїми прихильниками піде на них для того, щоб у наступному скликанні відстоювати ті реформи і той курс країни, які ми відстоювали останні п’ять років", - сказав він.

При цьому у відповідь на запитання журналістів, в якому форматі "Народний фронт" піде на парламентські вибори, лідер фракції заявив, що "це все буде обговорюватися під час засідання фракції після сьогоднішньої зустрічі" із Президентом Зеленським.

Щодо того, чи варто очікувати на ребрендинг або перейменування політичної сили, Бурбак пообіцяв після консультацій з главою держави вийти до журналістів і обговорити це питання.

Разом з тим він нагадав, що напередодні "Народний фронт" оприлюднив заяву, в якій наголошується на тому, що заява Зеленського про розпуск парламенту є політичною і "жодного відношення ані до закону, ані до Конституції не має".

"Адже хочу нагадати, минулого тижня, 17 травня, я оголосив з трибуни парламенту, що фракція "Народний фронт" виходить з коаліції. У нас є новий Президент, новий порядок денний, і під цей порядок денний ми повинні сформувати нову коаліцію. Тобто 17 травня розпочався відлік 30 днів, які передбачені ст. 83 нашої Конституції на формування нової коаліції. І гадаю, що всі підстави для розгляду і проведення консультацій щодо розпуску парламенту можуть бути лише після того, як сплине 30-денний строк", - зауважив Бурбак, наголосивши на тому, що Президент як гарант Конституції не може підписувати антиконституційний указ.

Як повідомляв Укрінформ, 17 травня, фракція "Народний фронт" ухвалила рішення про вихід із коаліції у Верховній Раді та закликала до створення нової. Згідно з процедурою, з того дня парламент має 30 днів для формування нової більшості, а Президент позбавляється права розпустити Раду на підставі відсутності коаліції. При цьому 30-денний термін закінчиться до 16 червня, а від цієї дати розпуск Ради буде вже неможливим, оскільки Конституцією це заборонено за півроку до чергових парламентських виборів.

Читайте також: У РПР заявляють про відсутність підстав для розпуску Ради

Однак Президент Володимир Зеленський під час інавгураційної промови 20 травня оголосив про розпуск Верховної Ради.

Пізніше глава держави призначив на 21 травня на 10.00 зустріч із керівництвом Верховної Ради та лідерами депутатських фракцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-