Члени ДВК за кордоном закликають змінити

Члени ДВК за кордоном закликають змінити "архаїчний" виборчий процес

Укрінформ
Члени дільничних виборчих комісій закордонного виборчого округу з різних країн та континентів виступили з відкритим зверненням до новообраного Президента України щодо внесення законодавчих змін до порядку і правил голосування за кордоном.

Відповідне звернення від 22 квітня є відкритим онлайн для підписання, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми, голови, заступники голів, секретарі та члени закордонних виборчих дільниць, звертаємось до вас як до новообраного Президента України. Останні півтора місяця за підтримки дипломатичних представництв України ми робили все від нас залежне, в рамках чинного законодавства, щоб якомога більша частина з мільйонів громадян України, що проживають за кордоном, змогли скористатися своїм конституційним правом – проголосувати», - йдеться у зверненні.

Відзначається, що архаїчність українського виборчого законодавства призводить до того, що, попри всі зусилля та витрачені кошти з боку держави, виборчих комісій та виборців, участь у голосуванні беруть лише 1-2% громадян України, що проживають за кордоном.

До прикладу, у Польщі, де проживає близько півтора мільйона громадян України, є лише чотири виборчі дільниці – отже можуть проголосувати лише 20-25 тис. виборців; на виборчій дільниці у Південно-Африканській Республіці мають голосувати виборці з шістнадцяти країн, декому з яких для цього необхідно долати тисячі кілометрів; єдина виборча дільниця в Австралії, має забезпечити голосування виборців з усього континенту...

Підписанти закликали новообраного Президента України, як гаранта Конституції, зробити все задля виправлення цієї катастрофічної ситуації, виступити з власними законодавчими ініціативами або підтримати вже існуючі щодо: запровадження електронної системи зміни виборчої адреси та місця голосування; збільшення кількості виборчих дільниць за кордоном; запровадження системи розсилки виборцям запрошень та передвиборчих програм електронною поштою; запровадження альтернативних методів голосування, таких як електронне або поштове.

Читайте також: Міжнародні спостерігачі розкритикували виборчий процес за кордоном

«Вікно можливостей до парламентських виборів, призначених на жовтень, невелике, але достатнє», - переконані ініціатори звернення.

Як повідомлялося, в Україні 21 квітня проходило повторне голосування на чергових виборах Президента України.

За даними ЦВК, кількість виборців, які взяли участь у голосуванні у другому турі виборів Президента України в межах закордонного виборчого округу - 59 830. На закордонному окрузі, звідки ЦВК опрацювала вже 100% електронних протоколів, більшість голосів - 54,73% - отримав Петро Порошенко, а Володимир Зеленський - 43,78%.

Загалом по Україні, за результатами опрацьованих ЦВК понад 99% електронних протоколів, Зеленський набрав 73,22% голосів, Порошенко - 24,45%.

Фото: ATR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-