Штаб переможця: все тільки починається. Для всіх

Штаб переможця: все тільки починається. Для всіх

Укрінформ
Журналісти кучкувалися по кутках, деякі припускали, що новачок може впоратися, адже зумів причарувати 73% виборців

Прес-центр знаходиться в Конгресно-Виставковому центрі на Парковій дорозі, центрі, відомому, як вертолітний майданчик Януковича. Журналісти грали в настільний теніс, розігруючи право першого питання до переможця другого туру президентських виборів. Інші робили модні фотки з дизайном Зе. Їжа була ресторанна, але до 22-ої закінчилася.

Тут були присутні десятки співробітників дипломатичних відомств. Тинялися політологи різних напрямків у пошуках роботи, тільки недавно дізналася, що саме так багато гуманітаріїв шукають собі роботодавців. (Нелегко їм зараз, кожен пристойний блогер може з рота шматок хліба вирвати). Деякі з них висловлювали стурбованість, що стара влада з'їсть маленького хлопчика з Кривого Рогу (Чув би Володимир Олександрович). Інші, вголос висловлювали побажання, щоб Супрун поїхала геть з країни. Одним словом, такий вигляд має штаб переможця.

Колишній міністр, Олександр Данилюк, брав під ліктик послів, демонструючи свою відповідність, кажуть, він пригледів посаду міністра закордонних справ. Сам він, щоправда, переконує, що ця посада його не цікавить, він готовий працювати над внутрішніми змінами.

Журналісти пристали з питанням, чи повернеться до Україну Саакашвілі і чи повернеться в політику.

- Вигнали його недозволено, та чи буде він повертатися в політику — не знаю, - ухилився Данилюк.

Також ухильно відповів на запитання про дострокові вибори в парламент. Не дивно, будуть чекати, хто сам до них прийде.

Хтось за барною стійкою розповідав про те, що Зеленський був здібним учнем і гарним другом в школі. Члени команди вкотре на різний лад повторювали відповідь на питання про посади, що вони не в курсі майбутнього складу радників і чиновників президента, всі вони волонтери і про посади раніше не йшлося.

В очікуванні екзит-полів журналісти шукали співрозмовників. І тут до рук журналістів потрапив екс-міністр економічного розвитку Айварас Абромавічус.

 Айварас Абромавичус
Айварас Абромавічус

- Айварас, - питаю я Абромавичуса, - Ви радник президента, за якого проголосував люмпен.

Як Вам, західній людині, з хорошим резюме така роль?

- Ну, я не згоден, не тільки люмпен. Я теж голосував. Я дивився вчора ставки букмекерських контор, у всіх київських районах коефіцієнт був нижче за Володимира, вище за Петра Порошенка. (Ймовірність перемоги першого вище). І тільки в Печерському і Шевченківському районі багаті голосують за Порошенка.

- Айварас, не тільки багаті, всі в Україні, хто пише гарні пісні і пише гарні книги, і ті, хто їх слухає і читає за Порошенка.

- Ну як можна? Як можуть письменники підтримувати корумпованого президента?

- І від вас будуть чекати падіння тарифів вже в травні...

- А хто вам сказав, що його не буде? У нас склалася унікальна ситуація, коли регульована ціна вища ринкової ціни. При застосуванні правильних механізмів це можливо. Зараз хороша кон'юнктура...

- Модні хлопці силового блоку впораються з агресією?

- Він відкритий. Він зустрівся з Гриценком і відразу після розмови запросив професійну людину з його штабу для напрямку безпеки.

- Ви — ліберал. Ну невже вам не до вподоби антиолігархічна риторика. Куди ви подінете великий бізнес?

- Ми говоримо правильні речі. Перезавантаження НАПК, САП, прокуратури, СБУ, боротьба з корупцією.

- А він так добре розбирається в спецслужбах, що буде перезавантажувати СБУ?

- У нас точно не буде президента, який в ручному режимі керує всією країною, який думає, що він найкращий у всьому. Це ненормально. Президент повинен надавати повноваження і по-можливості контролювати.

Я відходжу. Айварас продовжує розмову з колегами, розмірковуючи, що навряд чи парламент захоче заходити в клінч з президентом, який має рейтинг 73%. І на сумніви, чи не "пахне" йому новий президент популізмом запевняє, що той дуже виважений. І що п'яти років перебування на будь-якій високій посаді достатньо.

Це було трохи пізніше. А рівно о 20:15 під гучні привітальні крики, під майже новорічні рефрени каналу 1+1 і під музику з «Слуги народу» до зали заходить Володимир Зеленський.

Це був протокольний виступ "новообраного президента".

- Ми зробили це разом. Спасибі кожному, тим, хто голосував за мене і хто не голосував. Зараз не буде ніякого пафосу. Я просто хочу сказати спасибі своїм батькам за підтримку і за те, що вони це пережили. Моїй дружині за силу і витримку. Якби вона раніше почула все, що про мене говорили, вона, мабуть, не вийшла б за мене. Батькам моєї дружини. Спасибі всій моїй команді.

Він також подякував прибиральницям, які працюють в штабі, "Кварталу 95", правоохоронцям, СБУ, що "тримали його в тонусі", військовим і волонтерам, спостерігачам.

Він швидко пішов.

А я включила трансляцію зі штабу Порошенка, який теж вимовляв слова подяки, сказавши у свою чергу, що наслухався під час кампанії про себе такого, що сам за себе не проголосував би.

Почула його пронизливі слова подяки, зізнання в любові Україні, обіцянку боротися за неї і молитися за неї. Потім побачила сльози колег, які болісно переживали поразку. Це був перший президент, якого прихильники проводжали зі сльозами. І це був єдиний кандидат, за перемогу якого багато і щиро молилися тисячі людей. За виступом президента відбувся дивовижний, ніким спеціально не організований флешмоб в соцмережах, де люди писали неймовірно теплі рядки на адресу Петра Порошенка і обіцяли продовжувати боротьбу за українську державність разом з ним.

Ці вибори з одного боку дуже нагадували 2004-ий і 2010-ий роки за рівнем поляризації суспільства. З іншого боку, вони були принципово інші.

Прихильники Порошенка (це і письменники, і українські групи, і бізнесмени) відчували себе  ображеними вибором більшості, тим не менш, заявляючи, що приймають цей вибір. Вони добре розуміли, що голоси Зеленського не були віддані Бойку, Вілкулу та іншим регіоналам. Розлом був не регіональний і не світоглядний. Головним здобутком цієї кампанії стало те, що активна, читаюча, здатна до самопожертви креативна меншість, що проголосувала за Петра Порошенка, прийняла вибір більшості. Вони вірять, що зможуть зберегти і державність і демократичну процедуру. Петро Порошенко підніс ще один, дуже цінний урок — як гідно йти. Це була перемога демократії і урок передачі влади.

Несподівано в залі з'явився новообраний президент Володимир Зеленський. Він вирішив відповісти на кілька запитань журналістів і повідомив, що його привітав по телефону Петро Порошенко і пообіцяв йому свою підтримку, якщо йому знадобиться порада.

І треба віддати належне Зеленському, він не дозволив собі жартів на адресу Петра Порошенка, сказавши, що готовий скористатися його порадами. Виглядало так, що йому цей дзвінок був важливий.

Про найкоротшу прес-конференцію.

Зеленський заявив, що в його команді для армії є дуже серйозні люди, і генерали і офіцери. Але поки не може назвати імена. Сказав, що Луценко і деякі інші не збережуть посаду. Підтвердив, що Мінський формат буде збережено, що закон про мову буде прийнятий. Він віджартувався на питання, де буде адміністрація президента (Відомо, що Володимир Зеленський, в разі перемоги, хотів змінити колишній будівлю). Він запросив усіх журналістів для серйозної розмови до співпраці, щоб почати потужну інформвійну, щоб припинити стрілянину (погано зрозуміла думка, а перепитати він не дав можливості) на Донбасі. А також пообіцяв велику прес-конференцію.

Я вийшла в одну із залів і побачила Ірину Венедиктову, члена команди Володимира Зеленського, яка відповідає за судову реформу.

- Ірина, раніше ось на таких вечірках в закритих зонах президента вітали олігархи, тепер ми їх тут не бачимо, але напіволігархи в інстаграмі викладають бюлетень з хрестиком навпроти вашого кандидата. Демонструють лояльність, порушуючи при цьому закон і на щось сподіваються. Як можна робити правильні речі, якщо люди вам будуть наполегливо пропонувати жити по-старому?

- Ну ніяких непристойних пропозицій до нас не надходить. Люди багато пишуть нам, виставляють фото, це їх форма підтримки. Але я як людина, відповідальна за судовий напрямок, своє завдання бачу в тому, щоб "перерізати" телефонні можливості і підсилання гінців. Якщо суди, адвокатура, прокуратура будуть працювати професійно, а громадськість буде стежити за правильністю процедур, ми все зробимо швидко.

Зараз судді, які пройшли кваліфікаційне оцінювання не отримали доступу до правосуддя, вони отримують зарплату, але щодо них не підписаний указ президента. Далі треба перезавантажити Вищу Раду правосуддя і Вищу Кваліфікаційну комісію, вони повинні відповідати тим же критеріям доброчесності, що і звичайні судді.

- Конституційний суд зайнявся законом про призупинення перейменування церков УПЦ МП. Вадим Новинський шле привіти, оголошуючи, що всі церкви Єдиної Помісної повертатимуть...

- Займаючись питанням автокефалії, президент діяв в межах своїх повноважень і закону. Україна — світська держава. А висловлювання згаданого вами пана Новинського я не відслідковую. Головне завдання президента — залишатися гарантом прав і свобод усіх громадян.

- Мої права, як прихильника автокефалії не будуть ущемлені неправосудними рішеннями і спробами ревізіонізму?

- Зараз вони не порушені?

- Ні.

- Значить не будуть.

Попрощавшись з Іриною, я побачила, як усі журналісти та гості стовпилися біля Ребекки Хармс, німецького політика, друга України, в минулому євродепутата. «Я приємно здивована тим, що через 15 хвилин після екзит-полу президент Порошенко привітав Володимира Зеленського. Це свідчення зрілості вашої демократії і свободи», - говорила вона, висловлюючи захоплення українською демократією.

Надходили новини про те, що Зеленського привітало посольство США і навіть, ніби, він поговорив по телефону з самим президентом Трампом, була розмова з президентом Франції Макроном.

Журналісти кучкувалися по кутках, деякі давали оцінки події, різні оцінки: і мовою ненормативної лексики, деякі припускали, що тривоги можуть бути марними і новачок може впоратися, раз він зумів причарувати 73% виборців.

Закінчувався турнір з настільного тенісу і нам оголосили, що робота прес-центру закінчується.

Я викликала таксі і проїжджаючи по нічному Києву дорогою на Оболонь бачила розвішані борди: "Головне - не втратити країну".

Лана Самохвалова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-