Денісова назвала найпоширені порушення виборчих прав у місцях несвободи

Денісова назвала найпоширені порушення виборчих прав у місцях несвободи

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова назвала найпоширеніші порушення виборчих прав громадян, які перебувають у місцях несвободи.

Про це вона поінформувала під час брифінг щодо моніторингу дотримання виборчих прав громадян під час виборів Президента України, що відбувся в Укрінформі.

"Щодо місць несвободи ми проводили окремий моніторинг. На сьогодні в Україні 4856 місць несвободи, при цьому створено 305 спеціальних виборчих дільниць, і (виборче) право забезпечується 132 тисячам громадян. Ми запланували із 305-ти спеціальних виборчих дільниць моніторинг до 75-ти, тобто 25% від загальної кількості. Під час першого туру ми здійснили візити до 37-ми і зараз ми вже перевірили 19 місць несвободи. І є такі, які усунули виявлені порушення прав, але з’явилися нові. Станом на 15:00 візити було зроблено до 63-х місць несвободи, 30% від яких під порядкові МОЗ і 23% - це заклади Мін'юсту. Зараз ще тривають моніторингові візити в 12 установах", – сказала омбудсмен.

Як повідомила Денісова, у місцях несвободи близько 10% порушень виборчих прав стосуються їх реалізації громадянами з обмеженими фізичними можливостями, які не можуть потрапити до дільниць через непристосованість приміщень. За її словами, загалом налічується шість таких об’єктів.

"Окрім того, не забезпечено право волевиявлення, тому що, наприклад, не було опломбовано сейф, в якому зберігалися виборчі документи. Потім – недостатньо бюлетенів. Так, у деяких у 4 рази перебільшення, а в деяких не вистачає. Також зафіксовано відсутність у списках або присутність таких, хто не є громадянами України, та помилки у цих списках", - уточнила Денісова.

Читайте також: Омбудсмен: кількість повідомлень про "виборчі" порушення зменшилась удвічі

Водночас вона наголосила, що порушуються виборчі права й у закладах, де перебувають важкохворі громадяни.

"У них не беруть заяв про намір проголосувати, а просто списком включають до реєстрів", - пояснила омбудсмен.

Зі свого боку представник Уповноваженого із дотримання прав людини в місцях несвободи та процесуальних прав В’ячеслав Петльований уточнив, що загалом порівняно з першим туром було збільшено кількість візитів до місць несвободи, підпорядкованих Міністерству юстиції.

"У першому турі було здійснено 21 такий візит. Наразі було здійснено 23, ще буде здійснено три, і всього буде 26. Це вісім слідчих ізоляторів, шість установ виконання покарань, вісім виправних колоній і два виправних центрів. У більшості таких місць несвободи порушень не було, але невирішеною залишається організація виборів у декількох приміщеннях. Насамперед це стосується Київського СІЗО: приміщення виборчої дільниці та приміщення та голосування розміщені у різних корпусах на території установи, що суперечить вимогам закону «Про вибори Президента України", - зазначив Петльований.

Водночас у Київському СІЗО було зафіксовано нестачу виборчих бюлетенів. Так, при 2530 виборів завезли 2416 бюлетенів.

Окрім того, було встановлено, що мало спостерігачів брали участь у роботі виборчих дільниць пенітенціарних закладів. Так, за словами Петльованого, в полонині з них взагалі не було спостерігачів, а в решті – по двоє на всю установу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-