На Київщині на дільницю не пустили спостерігача - ОПОРА

На Київщині на дільницю не пустили спостерігача - ОПОРА

Оновлено
Укрінформ
Виборчі дільниці Київської області відкрилися вчасно, однак на деяких зафіксована низка порушень.
Про це повідомляє Громадянська організація ОПОРА.

“Станом на 9:00 виборчі дільниці Київської області, де присутні спостерігачі ОПОРИ, відкрилися вчасно, однак на деяких зафіксована низка проблем. Зокрема, у Яготині на ранкове засідання не пустили спостерігача, у Броварському районі зафіксували агітацію. Окремі виборчі дільниці області не відповідали технічним вимогам”, - йдеться у повідомленні.

Так, у Яготині у 98 ВО спостерігача ОПОРИ не пустили на виборчу дільницю №321048, відтак він не зміг спостерігати за ранковим засіданням дільничної виборчої комісії. Члени комісії відмовилися реєструвати його як офіційного спостерігача і заборонили перебувати на виборчій дільниці. Члени ДВК аргументували це тим, що у спостерігача посвідчення старого зразка і воно недійсне. Лише після дзвінка голові окружної виборчої комісії, яка підтвердила наявність цієї постанови, спостерігача все ж пустили. Однак процес відкриття сейфу і підрахунок бюлетенів спостерігач пропустив.

У Калиті Броварського району біля виборчої дільниці спостерігач зафіксувала розкидані листівки з ймовірною агітацією проти одного з кандидатів у президенти.

У 94-му виборчому окрузі на двох виборчих дільницях - №321281 у Василькові та на №320289 у Глевасі недостатня кількість членів виборчих комісій. Зазначені виборчі дільниці – великі, а відповідно до ч. 8 ст. 85 ЗУ «Про вибори Президента України», склад дільничної виборчої комісії для великих дільниць у кількості - 16 осіб (по вісім осіб від кожного кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування). У зазначених ДВК по 14 членів комісії.

У Борисполі на великій виборчій дільниці №321203 не вистачає однієї виборчої скриньки. Відповідно до ч. 4 ст. 74 ЗУ «Про вибори Президента України», кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок, велика - не менше чотирьох великих і трьох малих скриньок. У ДВК спостерігачу повідомили, що не можуть встановити четверту скриньку, бо вона зламалась напередодні.

Технічні проблеми спостерігачі ОПОРИ зафіксували і у 94-му виборчому окрузі. На великій виборчій дільниці № 320289 у Глевасі 4 кабінки замість 6. Також на низці виборчих дільниць спостерігачі зафіксували недостатню кількість бюлетенів.

Читайте також: На Київщині усі виборчі дільниці запрацювали вчасно

У Вишгороді на виборчій дільниці 320347 бюлетенів менше на понад 200, ніж виборців. У Ірпені на ВД № 321290 бюлетенів майже на 100 менше ніж виборців, включених до списку для голосування. У Броварах на виборчій дільниці №321252 не вистачає 18 бюлетенів для голосування. Подібна ситуація і в Макарові: на виборчій дільниці №320651 – на 15 бюлетенів менше, ніж виборців. У Глевасі на виборчій дільниці № 320289 на 3 бюлетені менше. 3 бюлетені не вистачає і у Василькові на виборчій дільниці № 321281.

Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень.

Фото: www.oporaua.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-