Президент каже, що не просто не розширив свої повноваження, а й суттєво їх звузив

Президент каже, що не просто не розширив свої повноваження, а й суттєво їх звузив

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко заявив, що пишається тим, що за час своєї каденції на найвищій посаді значно скоротив повноваження Глави держави.

Про це він заявив під час передвиборчих дебатів на Суспільному, повідомляє сайт глави держави.

«Хочу наголосити, що я пишаюся тим, що я є єдиним Президентом, який не тільки не розширив свої повноваження, не зазіхав на їх розширення, а ще й суттєво звузив», - сказав Порошенко.

Він нагадав, що взяв повноваження Конституції України в редакції 2004 року, яка суттєво обмежує будь-який вплив Президента на Уряду.

Читайте також: Після перемоги я боротимуся за тих, хто за мене не голосував — Порошенко

Президент спростував інформацію щодо конфлікту між ним та Кабінетом Міністрів.

«Завжди казали, що у нас сьогодні Конституція є предметом конфлікту Президента та Уряду. Я хочу наголосити, що у нас немає і не було жодного конфлікту. Я дякую Уряду, я дякую Парламенту, я дякую коаліції за те, що в наслідок дискусій, компромісів, дуже непростої важкої роботи, але абсолютну більшість реформ нам вдалося провести при об’єднанні зусиль Уряду, Парламенту і Президента. Наголошую, що якби пішло зіткнення, точно жодну реформу провести не вдалося б», - наголосив він.

Глава держави навів конкретні приклади, де свідомо запропонував обмежити повноваження Президента: «Перший приклад – це є судова реформа, де ми повністю деполітизували призначення суддів. Позбавили Парламент права блокувати суддів. Позбавили права Президента брати участь, у тому числі та при першому призначенні на п’ять років, своїми указами».

Читайте також: Легалізація зброї не на часі — Порошенко

Також він нагадав, що за чинною процедурою судді обираються на посади через конкурсний відбір, за яким стежать Вища рада правосуддя — орган суддівського самоврядування, Вища кваліфікаційна комісія суддів, і в тому числі рада міжнародних експертів. Президент же виконує «абсолютно церемоніальну функцію», підписуючи Указ про призначення, констатував глава держави.

«Ми на сьогодні, внаслідок судової реформи суттєво знизили й повноваження Президента, і найголовніше – вплив Президента на судову гілку влади. І це добре. Бо суди мають бути незалежними, неупередженими, відповідальними», - підкреслив Порошенко.

Він висловив тверде переконання, що завершення судової реформи точно не дасть можливості з’являтися таким рішенням, які останнім часом ухвалювалися в Окружному адміністративному суді міста Києва.

«І незалежно того, чи це стосується «Приватбанку» або інших рішень. Я не хочу до завершення розгляду всією суддівською вертикаллю обговорювати це. Але це точно неприйнятно в цивілізованій державі. І хочу наголосити, що саме цей суд є нереформований», - сказав Президент.

Читайте також: У МВФ прокоментували рішення суду щодо ПриватБанку

Ще одним важливим напрямком, де обмежуються повноваження Глави держави, Президент назвав зміни Конституції щодо децентралізації. Зокрема, він зазначив, що готовий ініціювати продовження цих змін та запропонувати ліквідувати посади голів обласних і районних державних адміністрацій, та запропонувати посади префектів.

«І я твердо збираюся це продовжувати. Ці конституційні реформи будуть проводитися далі», - сказав Президент.

Читайте також: Супрун переконана, що Зеленському не зупинити медреформу

Як повідомлялося, сьогодні на НСК “Олімпійський” пройшли дебати двох кандидатів у Президенти України — шоумена Володимира Зеленського та чинного глави держави Петра Порошенка. Оскільки такий формат дебатів не передбачений законом про вибори, захід вважається передвиборчою агітацією.

На прописані у законі дебати на “Суспільному” Зеленський не прийшов попри повторну пропозицію, яку Порошенко оголосив зі сцени на “Олімпійському”.

21 квітня відбудеться другий тур виборів Президента України, до якого вийшли кандидати Зеленський та Порошенко.

Фото Миколи Лазаренка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-