Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Журналісти виграватимуть інтерв'ю за тенісними столами?

Журналісти виграватимуть інтерв'ю за тенісними столами?

Блоги
Укрінформ
Медіа та Зеленський – запитання без зрозумілих відповідей

«Медійна частина» інтерв’ю Зеленського виданню «РБК-Україна» викликала в мене купу запитань.

Наведу одну з цитат: «…средства массовой информации должны быть максимально свободными (…). Я бы очень мечтал, чтобы пресса была независимой экономически, коммерчески. Чтобы ее нельзя было проплачивать – статьи, издания, программки на телевидении. Мы думаем об этом. Думаем с ребятами над законопроектом, чтобы телевидение было свободное. Чтобы они находили не только деньги с рынка. Пока рынок у нас слабый, нет рекламного рынка. Я бы хотел максимально искать западные инвестиции для инвестирования в свободу слова».

Як медіаекспертці мені цікаво, що означає фраза «думаем с ребятами над законопроектом, чтобы телевидение было свободное»? Якщо йдеться про телебачення, вільне від олігархів і джинси, – ми обома руками «за». Роками громадянське суспільство над цим працювало, й уже підготувало законопроект «Про аудіовізуальні послуги». Прийняття цього законопроекту є одним із пріоритетів Реанімаційного пакету реформ (РПР), і передбачено в Угоді про Асоціацію України з ЄС. Воно також означатиме запровадження більшої прозорості, чіткості і відповідальності на ТВ та радіо. Ми будемо раді, якщо Володимир Зеленський мав на увазі саме деолігархізацію медіапростору і запровадження європейських стандартів незалежності, прозорості і відповідальності. Станом на зараз ніхто з команди Зеленського не контактував із медіаекспертною спільнотою щодо розробки будь-яких медійних законопроектів.

У той же час історія стосунків кандидата Володимира Зеленського з телеканалом «1+1» свідчить, що він залюбки користується телевізійним ресурсом. І не просто користується, а має цілком очевидну підтримку власника цього телеканалу, олігарха Ігоря Коломойського. 17 квітня Нацрада направила до ЦВК інформацію про порушення, бо на Зеленського припало 14% від всього ефіру «Плюсів» за останні три місяці. Група  «1+1 медіа» заперечила цю інформацію. В інтерв’ю «РБК-Україна» кандидат Володимир Зеленський сказав, що вони «практично не використовували телебачення» в своїй кампанії. Водночас ми всі знаємо, скільки розважального продукту за участю Зеленського йшло протягом виборів в ефірі «1+1», навіть у день тиші... Більш того, напередодні першого туру виборів в ефір вийшла третя частина серіалу «Слуга нороду», назва якого збігається з назвою партії Зеленського, в ньому буквально цитуються меседжі його програми тощо.

З інтерв’ю кандидата агентству «РБК» випливає, що Зеленський у випадку обрання президентом планує спілкуватися із громадянами в тому ж стилі, що й під час кампанії. Тобто шляхом відеороликів і поодиноких інтерв’ю обраним журналістам. Логічно, що якщо робиться ставка не на комунікацію із журналістами, а на відеоролики, то їх потрібно буде десь розміщувати. Соцмережі не можуть бути основним варіантом, бо, за різними даними, ними користуються лише до 60% українців, і то нерегулярно. Ключовим каналом комунікації лишається телебачення, і це підтверджують соціологічні дослідження. Але якщо ми будуємо «свободное телевидение», то воно, напевно, захоче саме, напряму ставити запитання президенту України, в тому числі критичні. А не просто мовчки розміщувати промоційні відеоматеріали.

Тому мені не зовсім зрозуміло, яким чином Зеленський планує балансувати свою медійну політику. В чому саме вона полягатиме – у свободі від олігархів, відкритій комунікації з журналістами? Чи у свободі від регулювання для цих самих олігархів? Поки що немає відповіді.

З інтерв’ю не зовсім зрозуміло, як саме Зеленський планує будувати комунікацію з медіа та журналістами. Прес-конференцію Порошенка журналісти чекали півтора року. Що буде тепер? Зеленський не дав чіткої відповіді. Як приклад комунікації він навів свій брифінг у штабі, після першого туру, який, нагадаю, тривав близько 5 хвилин. Чи будуть проводитись прес-конференції взагалі – чи ми всі переходимо на «новий формат електронної комунікації»? Побачимо. Точно зрозуміло лише одне – він планує нечасто виходити до журналістів.

«Редкие появления, которые сводят людей вместе, объединяют их», – сказав Зеленський в інтерв’ю, і з цим я абсолютно згодна. Його рідкі появи у ЗМІ вже згуртували медіаспільноту, яка навіть підготувала спільне звернення із закликом до кандидата вийти на прес-конференцію.

Поки що, очевидно, нам усім треба готуватися до невизначеності. А професійним журналістам, можливо, до конкурсів, флешмобів, тенісних столів, за якими журналістами виграються інтерв’ю із Зеленським, промоційних відеороликів.

*  *  *
Довідково: Як відомо, можливість взяти інтерв'ю у Володимира Зеленського журналіст РБК-Україна Владислав Красинський виборов, вигравши у кандидата в президенти України міні-турнір із настольного тенісу.

Оксана Романюк, виконавча директорка Інституту масової інформації
Детектор Медіа

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-