Затягування із формуванням ДВК: причини й можливі наслідки

Затягування із формуванням ДВК: причини й можливі наслідки

Вибори Президента
Укрінформ
ЦВК, окружкоми і штаби кандидатів “б’ються” над доукомплектуванням дільничних комісій. Завдання – унеможливити зрив виборів

З-поміж численних викликів, з якими Україна стикнулася між першим і другим турами президентських виборчих перегонів (активізація “брудної” агітації, посилення напруженості у відносинах між кандидатами, “водорозділ” у соцмережах), – є проблема, яка в разі нерозв’язання, за деякими оцінками, могла б призвести до зриву виборів. Мова про неукомплектованість виборчих комісій. І якщо ситуацію з кадровим наповненням окружкомів швидко залагодили, то членів дільничних комісій у 33-х виборчих округах Дніпропетровської, Закарпатської, Кіровоградської, Луганської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей та Києва станом на понеділок не вистачало. А це ж був останній день, відведений законом для їх формування. Тому Центральна виборча комісія навіть звернулася до всіх охочих із закликом поповнити лави ДВК...

Формування дільничних комісій: м’яч на полі ОВК

Згідно із Законом про вибори Президента, перед другим туром обидва кандидати можуть запропонувати по половині складу кожної виборчої комісії – від 6 до 8 осіб, залежно від кількості виборців на дільниці. За цим показником їх поділяють на малі (12 членів ДВК), середні (14) і великі (16 членів дільничних виборчкомів). Запропонувати “своїх” членів комісій виборчі штаби мали до 12 квітня. Утім, за даними громадянської мережі "Опора", це зробили не скрізь. Приміром, подекуди штаби Петра Порошенка запропонували до складу комісій лише по 2-3 кандидатури. Не повністю скористалася своєю квотою й ЗеКоманда. Чи не найтривожніша ситуація на Чернігівщині: там не вистачало понад 2300 членів ДВК (дві третини – “борг” штабу Порошенка, ще третина – некомплект, що виник з вини команди Зеленського). Незважаючи на власне “рильце в пушку”, ЗеКоманда у понеділок навіть заявила, що недокомплектація дільничних комісій “може бути спланованою стратегією зриву виборів в окремих регіонах чи містах”. Коментуючи це в розмові з ВВС News Україна, координатор мережі "Опора" Ольга Айвазовська зазначила: доказів того, що ситуація з дільничними комісіями – спланована технологія – немає.

Ольга Айвазовська
Ольга Айвазовська

Водночас експерт нагадала, що, за законом, розв’язати проблему повинні окружкоми. Приміром, можна залучити членів дільничних комісій, які працювали під час першого туру, представляючи інших кандидатів. Це – доволі непоганий вихід. Адже ОВК володіють інформацією про цих громадян, а ті – мають досвід роботи в комісіях. Причому, за нинішніх обставин експерти не бачать проблеми і в тому, що членів ДВК призначать 16 квітня – вже після завершення відведеного законом терміну. Це – випадок, коли незначне порушення дозволить запобігти набагато більшим проблемам.

Так вважають і у Центральній виборчій комісії, де пояснили: якщо штаб одного (чи обох) кандидатів запропонував недостатню кількість членів дільничних комісій, відповідні кандидатури має подати ОВК. Тож деякі окружкоми закликали людей до активності й оголосили власну “мобілізацію” потенційних членів комісій. А речник штабу Петра Порошенка Олег Медведєв запевнив, що до кінця доби (15 квітня) ситуацію вирішать – ДВК будуть повністю укомплектовані.

Професіоналізація ДВК – щоб і далі не танцювати на “старих граблях”

Речник штабу Порошенка Олег Медведєв пояснив проблеми із формуванням комісій тим, що їх члени мають працювати на волонтерських засадах. При цьому йдеться про доволі “нервову” роботу і значні часові витрати. Погоджується із цим і генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель, якого Укрінформ попросив проаналізувати причини нинішньої ситуації і можливості уникнення подібних проблем у майбутньому. “Міна”, пов’язана зі кадровим наповненням комісій закладена у чинному виборчому законодавстві, яке покладає відповідальність за формування виборчкомів на політичні партії і кандидатів. А, зважаючи на слабкість вітчизняних політсил, це апріорі доволі складне завдання, – каже Кошель, – йдеться про делегування до складу 199 окружкомів і майже 30 тисяч ДВК майже півмільйона людей!”

Олексій Кошель
Олексій Кошель

У першому турі все обійшлося, бо пошуком кандидатів займалися майже чотири десятки претендентів на найвищу в державі посаду. Перед другим же туром проблема далася взнаки. Оскільки кожному із кандидатів потрібно підшукати понад 200 тисяч волонтерів (а це – чисельність населення невеликого обласного центру!).

За оцінками генерального директора КВУ, “якщо для кандидатів, які мають підтримку реальних партій, це – дуже велика проблема, то для тих, хто не має підтримки місцевих партосередків, вона стає “глобальною”. При цьому Олексій Кошель переконаний: сформувати комісії таки вдасться і системних проблем під час голосування громадян у другому турі не буде.

Але існують ризики збільшення кількості порушень законодавства, на кшталт тих, що були зафіксовані під час першого туру виборів. Річ у тім, що ефективність роботи ДВК залежить не лише від так би мовити “кількісного наповнення”, а й від якості членів комісій, їх обізнаності з виборчим законодавством і вміння використовувати знання на практиці. Але провести для них навчання за такий короткий проміжок часу, на думку Кошеля, навряд чи встигнуть.

І це – доволі чіткий сигнал на майбутнє: для того, щоб уникати подібних проблем, Україні потрібно переходити до формування професійного складу дільничних виборчих комісій, – переконаний експерт. Тоді члени ДВК проходитимуть необхідні навчання, отримуватимуть відповідні сертифікати, матимуть практичний досвід. “І, що також дуже важливо, отримуватимуть не символічну, а реальну винагороду за свою працю. Зараз маємо суттєву проблему фінансового характеру: законодавство передбачає, що член дільничної комісії за роботу із 7 ранку до півночі (фактично за два “звичайні” восьмигодинні робочі дні) отримує трішки більше 250 гривень. Це не влаштовує людей. Тому багато членів комісій, які у першому турі представляли інших кандидатів, не поспішають працювати у виборчих комісіях – навіть, після відповідних закликів окружкомів і ЦВК”, – пояснює експерт.

Нагадаємо, що лише кілька людей у кожній комісії (особи, котрі звільняються від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи зі збереженням відповідного стажу) отримують кошти за весь період роботи в комісії. Згідно із постановою ЦВК, це – чотири особи у складі окружкому і три – дільничної виборчої комісії. Більшість же членів комісій отримують лише відшкодування за роботу у день голосування.

Щоправда, за неофіційною інформацією, їхня праця оплачується ще й додатково – представниками кандидатів чи місцевими осередками політичних партій. Йдеться про кілька сотень і навіть більше тисячі гривень. Таке “тіньове” фінансування членів комісій, агітаторів та спостерігачів – також проблема, яку, на думку Олексій Кошеля, необхідно розв’язати якомога швидше.

“Така практика існує у нас десятиліттями. І політики намагаються цього не помічати. В результаті страждають люди. Адже, приміром, за результатами першого туру голосування маємо десятки відкритих правоохоронцями проваджень щодо таких незаконним виплат. Натомість громадяни воліли б отримувати належні кошти офіційно, а не “позичати в Сірка очей”, коли їх про це розпитують громадські активісти чи міжнародні спостерігачі”, – вважає гендиректор КВУ.

Олексій Кошель нагадує, що перші конкретні пропозиції щодо професіоналізації виборчих комісій в Україні вже є. Зокрема, проектом Виборчого кодексу передбачено норму про обов’язкову сертифікацію членів комісій. Йдеться про обов’язковість їх навчання для ознайомлення із виборчим законодавством і отримання документа, який це засвідчує. У процесі реформування виборчого законодавства будуть зроблені і наступні кроки у цьому напрямку. Єдине, що на разі іще не визначилися з питанням фінансування відповідної реформи. За попередніми оцінками, “ціна питання” – щонайменше кілька сотень мільйонів гривень у рік виборів. І ще десятки мільйонів під час “виборчого міжсезоння” – для організації навчань і тренінгів майбутніх “виборчих професіоналів”.

Владислав Обух, Київ

P.S.: У вівторок окружним виборчкомам таки вдалося добрати 60 тисяч членів дільничних комісій, - повідомила голова ЦВК  Тетяна Сліпачук. Щоправда, в деяких округах незначні проблеми “з кадрами” все ж залишилися. Але подолати їх розраховують вже найближчим часом. Зараз триває внесення відомостей про  призначення на посади членів ДВК в інформаційній системі "Вибори".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-