Перереєстрація виборців: показник 2014 року перекрито вдвічі

Перереєстрація виборців: показник 2014 року перекрито вдвічі

Вибори Президента
Укрінформ
Ми стали активнішими? Принаймні, так кажуть цифри: змінити місце голосування хочуть набагато більше людей, ніж у першому турі

Ну що ж, 15 квітня був останній день, коли виборці могли змінити місце свого голосування. Для цього було не так багато часу – трохи більше тижня з моменту офіційного оголошення ЦВК 7 квітня другого туру виборів. Процедура зміни місця голосування була такою ж, як і в першому турі: в органи Держреєстру виборців (ДРВ) треба було подати відповідну заяву з документом, що підтверджує таку необхідність. Кореспонденти Укрінформу вже писали про те, що у перші дні від старту другого туру у столиці встигли утворитися чималі, проте не катастрофічні черги. Світлана Алєксєєва, начальниця одного з київських відділів ДРВ тоді пояснювала, що найбільше охочих традиційно припадає на останні дні – така у нас вже звичка відкладати все на потім. Тож Укрінформ вирішив поцікавитися, яка ситуація була у пунктах зміни реєстрації виборців у останні дні?

Майже 253 тисячі людей перереєструвалися за 8 днів

Аби розуміти динаміку, слід пригадати, що перед першим туром президентських виборів місце голосування змінили 315 725 українців. Для цієї процедури відводилося майже три місяці – з 2 січня по 25 березня (та понад 210 тисяч людей подали заяви в органи ДВР в останній тиждень).

Усього ж за півтора тижні, станом на ранок 15 квітня за даними реєстру виборців, налічувалося 252 814 українців (поки що на кінець дня дані не оновлені), які скористались правом на тимчасову зміну місця голосування. Причому майже 100 тисяч із них змінили місце голосування за три дні – з п’ятниці по неділю (за даними РБК-Україна, станом на п’ятницю, 12 квітня, місце голосування змінили 156 тисяч 618 українців). Порівняно із першим туром, загальна цифра поки що на 20% менша, але для періоду в тиждень це досить непоганий показник. Найбільше виборців хочуть обов’язково голосувати у Києві (46 249) і Київській області (24 886), Харківській області (18 934), Львівській (16 849), Одеській(16 732) та Дніпропетровській (14 890).

Варто відмітити, що у порівнянні з минулими виборами, активність тих, хто все таки вирішив змінити місце голосування замість того, щоб відмахнутися від бюрократичних процедур, вдвічі більша. За даними підсумкового звіту громадського спостереження ОПОРИ під час позачергових виборів Президента України 2014 року до відділів ведення реєстру щодо зміни місця голосування звернулося 171 078 громадян. “Найчастіше українці виявляли бажання проголосувати за місцем перебування, а не фактичної реєстрації у Києві – 20 257 осіб, Львові – 14 032 та в Київській області – 13 531 особа. 4 451 жителів Криму та 1 587 жителів міста Севастополь змінили місце голосування з півострова на континентальну частину”, - йдеться у звіті.

Комусь доводилося займати чергу о 4-й ранку, щоб бути першими

Отож, активність виборців, як бачимо, на висоті нині. А от чи справляються з нею органи реєстрації? Судячи з розповідей знайомих і колег, у кожному районі ситуація різна, але кількагодинні черги були у більшості відділень ДРВ. Приміром, журналістка UA: Перший Олена Блізнякова так написала про свої враження від останнього дня реєстрації: “Пришли о 6.30, щоб бути в черзі під номерами 100 і 101 у Відділ ведення Державного реєстру виборців Шевченківської РДА в м. Києві. Чотири з половиною години – і вийшло”.

Колега Ірина Н. розповіла, що подібна ситуація у п’ятницю, 12 квітня, була в Подільському районі. Станом на 12-ту ранку у чергу вже було записано більше 600 людей, і своєї черги з цього часу їй довелося чекати до 17-ї години, причому на вулиці, оскільки всередину пускали не більше 20 людей. При цьому Ірина відмітила, що списки з чергою формувалися не працівниками відділення ДРВ, а самими виборцями. 

Та навіть і раніше, 10 квітня, Facebook-користувачі описували не надто кращу ситуацію. “Здається, я приїду до Львова на вибори. Окрім черги, є ще список громадян які хочуть змінити місце голосування... (о 10:40 я була 295-та) А за 2 години прийняли 27осіб!!!”, – пише Наталка Глушко.

Про ситуацію станом на 11 квітня розповідали на сайті 112 каналу.  Приміром, за даними журналістів, у Дарницькому районі люди чекали у черзі, щоб записатись і отримати номер в іншій черзі. А перша людина зі списку прийшла до райдержадміністрації о 4:00 ранку.

А от мешканці Оболонського району розповідали, що там черга рухалася досить швидко – охочі змінити місце голосування витрачали не більше години. Щоправда, за інформацією колег із “Еспресо”, у ЦНАПі Оболонського району станом на 17-ту стояли в черзі ще 300 людей, тож навіть після 18-ї пункти проведення перереєстрації виборців не зачинялися.

Попри бюрократичну тяганину, що спровокувала великі черги, громадянська мережа ОПОРА з оптимізмом підсумувала підготовку громадян до виборів: “За вихідні майже 100 тисяч українців змінили місце голосування на президентських виборах! Така активність попри холодну погоду та черги демонструє просто величезне відчуття громадянського обов'язку”. Що ж, не можемо не погодитися.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-