Громадські активісти – за закон про допінговий контроль для кандидатів у президенти

Громадські активісти – за закон про допінговий контроль для кандидатів у президенти

Фото
Укрінформ
Громадські організації, які впродовж багатьох років надають допомогу наркозалежним і борються з російським втручанням на Сході, вимагають законодавчо закріпити проходження кандидатами в президенти тесту на алко- та наркозалежність.

Вони на прикладах з власного досвіду озвучили незворотність впливу на організм людини наркотичних речовин.

Про це йшлося під час прес-конференції на тему «Здорова влада – здорова нація», що відбулася в Укрінформі.

«Я із Слов’янська, який 5 років тому був окупований під прикриттям місцевих жителів. Я бачив, як це відбувалося. На блок-постах стояли здебільшого наркозалежні люди. І тодішній так званий народний мер міста В’ячеслав Пономарьов тривалий час вважався наркозалежним. Наслідки його правління, того, що відбулося, ми бачимо дотепер», - сказав голова ГО «Група Патріот» Олег Котенко.

Він наголосив: у нас уже 5 років триває війна, і ми не повинні допустити, щоб таке повторилося в Україні.

«Ми повинні мати гарантію того, що люди на державних посадах - не наркозалежні. Особливо, коли йдеться про найвідповідальнішу посаду в державі. Щоб ми не одержали Слов’янська ще раз, але в значно більшому масштабі. Щоб люди знову не виходили на Майдан», - закликав Котенко.

Саме тому, за його словами, активісти наполягають, щоб кандидати пройшли цей тест. Якщо людина – не наркозалежна, вона розуміє, що приділити цьому трохи часу є правильно, і що тест треба пройти в авторитетних центрах, яким можна довіряти, вважає він.

Також Котенко зазначив, що своє звернення громадські організації надішлють у штаби обох кандидатів і чекатимуть відповідної реакції.

Своєю чергою Ігор Лєсов - голова ГО «Духовно-консультативний центр «Покрова», медичний капелан, психолог, який 20 років займається проблемами нарко- та алкогольної залежності, - пояснив, що психоактивні речовини працюють, як автомат Калашнікова – швидко і чітко. У людини в цьому стані зникає тривога, страх, водночас зникає і здоровий глузд.

Читайте також: Тест на наркозалежність. Обов’язкова вимога до держслужбовців і політиків

«Тому сьогодні ми виступаємо з цією ініціативою, хочемо, щоб кандидати на найвищий пост у державі здали ці аналізи. Бо ми маємо страшну, криваву війну на Донбасі, анексію Криму. І мені навіть важко уявити, який тягар відповідальності ляже на плечі тієї людини, яка виграє вибори. Майбутній президент у цьому плані має бути абсолютно чистим. І це, напевно, і є демократія», - підкреслив Лєсов.

Він також звернувся до влади з проханням посилити політику, законодавство щодо наркотиків, адже Україна посідає одне з перших місць за захворюваністю на ВІЛ-СНІД, має пандемію з туберкульозу і жахливу статистику щодо самогубств серед молоді.

«І все це стосується репродуктивної частини населення», - сказав капелан.

Юрій Шевченко, голова ГО «С.М.У.Г.А.», зазначив, що українці повинні мати незалежного від наркотиків і алкоголю президента.

«І це повинна бути норма, тому що ми йдемо у ХХІ століття. І в теперішній ситуації кандидати в президенти мають бути в однакових умовах, мати однакові шанси і пройти відповідні тести, адже адекватна людина під дією алкоголю чи наркотиків може приймати неадекватні рішення», - застеріг активіст.

Ми також вважаємо, що майбутні депутати мають проходити такі тести – на алкоголь і наркотики.

Як додав Олександр Дячук - керівник ГО «Майбутнє без наркотиків» - наші державники, високопосадовці мають бути взірцем, щоби молодь могла брати їх за приклад.

«І ця наша ініціатива має бути широко підтримана. Бо від цього залежить ефективність управління державою і успішність самої держави», - наголосив він.

Фото: Олена Худякова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-