Чи став політичний курс Зеленського конкретнішим

Чи став політичний курс Зеленського конкретнішим

Вибори Президента
Укрінформ
Головний претендент на президентську посаду досі не дає повноцінних відповідей на головні запитання про свою майбутню політику

Другий тур президентських виборів в Україні невпинно наближається, і гострота політичної боротьби в країні зростає. Досі залишається серйозною проблемою те, що Володимир Зеленський, який має найвищі шанси зайняти найвищу посаду в державі, з точки зору його політичного курсу залишається “котом у мішку”. На відміну від чинного президента, який апелює до продовження існуючого внутрішньо- та зовнішньополітичного курсу України, лідер "95 кварталу" старається максимально уникати прямої розмови з медіа, а якщо все ж доводиться виступати, обмежується загальними фразами.

Зе-команда” бере свої слова назад

Дещо більш говіркими є представники “Зе-команди”, головні політичні соратники Володимира Зеленського, які в своїх заявах та виступах хоча б частково проливають світло на реальну програму шоумена. Але існують дуже серйозні підстави не довіряти словам “Зе-команди”, яка вже не раз міняла позиції “на ходу” і відмовлялась від власних слів. Крім резонансної історії з викликом Порошенка на дебати на стадіоні, здачею аналізів , під час якої Зеленський постійно діяв всупереч своїм словам, висовував все нові і нові умови та уточнення, серйозну тривогу викликає ситуація з матеріалом інтернет-ресурсу “Ліга.нет” “10 перших кроків Володимира Зеленського”. “Зе-команда” спершу дала велике інтерв’ю журналісту “Ліги”, а після виходу матеріалу оголосила його “фейком” та “висмоктаним з пальця”. Особливо серйозною цю ситуацію робить той факт, що в матеріалі “Ліги” вперше було озвучено критично важливе питання — кадрові призначення майбутнього президента Зеленського.

Обраний формат спілкування з суспільством та медіа дуже зручний для “Зе-команди”. Адже все, що не є прямою мовою кандидата Зеленського, можна оголосити “фейком”, “перекрученими словами” або особистою думкою конкретного члена “Зе-команди”, якого в разі чого можна й звільнити. Але для решти українців, які хочуть почути відповіді на критично важливі для майбутнього нашої держави, це означає те, що ми не дізнаємось нічого конкретного і на 100% правдивого про майбутній курс президента Зеленського.

Як Володимир Зеленський планує закінчити війну та йти до НАТО

Тим не менш, в умовах відсутності прямих і прозорих відповідей від Володимира Зеленського, ми вкотре вимушені “реконструювати” політичні позиції кандидата-шоумена на основі мізерного числа його заяв та тверджень “Зе-команди”, які ще не були нею ж спростовані та оголошені “фейками”. В цілому, з часів першого туру виборів позиція лідера "95 кварталу" щодо вирішення найважливішої проблеми України – війни на Сході - не змінилася і полягає в наступному: продовження переговорного процесу, зокрема мінського, хоча той і потребує “реформування” а також налагодження діалогу з “людьми на сході”. Зеленський, крім розмов про те, що “ми вас любимо і ми вас ждемо”, пропонує “відновити виплату пенсій людям в Донбасі”, оминаючи той факт, що наша держава і так ніколи припиняла виплат пенсіонерам в ОРДЛО. Негайного припинення вогню, на якому так наполягає лідер “Зе-команди”, шоумен пропонує досягнути шляхом прямих переговорів з Росією, “за присутності західних партнерів”.

Також не зазнала змін позиція Зеленського щодо НАТО — тільки через референдум. Хоча сам кандидат висловив особисту підтримку курсу в НАТО, в референдумі він вбачає спосіб проінформувати українців, що таке НАТО і чому вступ до цього блоку потрібен Україні. Використання механізму референдуму не для визначення позиції народу з певного політичного питання, як це передбачено самою логікою референдумів, а для його інформування вочевидь є “проривною” політичною інновацією “Зе-команди”. Інновацією, позбавленою логіки і змісту, зате дуже співзвучною політичній позиції сумнозвісного Віктора Медвечука.

Чого чекати від “Секретного плану по Парламенту” команди Зеленського

Вочевидь, до завершення другого туру (і цілком імовірно що і після нього” нічого конкретного від Володимира Зеленського українці не дочекаються. Тому, в пошуках реального курсу майбутнього президента Зеленського доводиться повертатися до висловів та розповідей його команди. А вона нам обіцяє цілий ворох нововведень: економічні закони, закони про народовладдя, реформу СБУ і правоохоронних органів, зокрема створення нових, спеціалізованих на економічних злочинах, новий виборчий кодекс і закон про відкликання народних депутатів. Втім, у всіх цих “райдужних” проектів є одна суттєва проблема — вони потребують ухвалення більшістю у Верховній Раді. Поки що в парламенті у Зеленського є тільки один відвертий прихильник — засновник і єдиний член позафракційного об’єднання “За майбутнього президента Зеленського” Віталій Купрій. Втім, відсутність хоч якогось представництва у парламенті “Зе-команду” не лякає, і її представники стверджують, що є “секретний план” вирішення цієї проблеми.

Втім, єдиний спосіб Володимира Зеленського отримати підтримку в нинішньому парламенті аж ніяк не є секретом — розпуск і дострокові вибори, на яких “вистрілить” партія “Слуга народу”. На інший варіант — банальне скуповування нардепів навіть у негласного покровителя “Зе-команди” олігарха Ігоря Коломойського не вистачить ресурсів. Проблема в тому, що навіть в разі перемоги Зеленського на виборах, його інавгурація відбудеться лише після 7 червня. А тоді розпускати парламент вже буде заборонено законом, адже до чергових виборів залишиться менше 6 місяців. Єдиний спосіб досягнути розпуску Верховної Ради вчасно — це якимось чином добитися зречення 150 народних обранців та водночас обнулення виборчих списків партій. І те, як “Зе-команда” збирається реалізувати такий “маневр”, і є справжнім секретом їх “секретного плану”.

Перспектива Володимира Зеленського стати президентом України є дуже реальною, в той час як він сам продовжує залишатись багато в чому кандидатом “віртуальним”. А ті дійсні сліди його майбутнього політичного курсу аж ніяк не виглядають інноваційними та “антисистемними”. Скуповування голосів, переписування під себе законів, закулісні, кулуарні домовленості і замовчування справжніх намірів – усе це українці вже бачили і після Революції Гідності сподівалися залишити в минулому. Чи вийшло – покаже час. Поки що ж загадки, обіцянки та постійні зміни позицій не створюють враження, що Володимир Зеленський – дійсно щире “нове обличчя” української політики.

Вячеслав МаснийКиїв

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-