До виборів майже половина переселенців вважали, що не мають права голосу

До виборів майже половина переселенців вважали, що не мають права голосу

Опитування
Укрінформ
Станом на грудень майже половина опитаних внутрішньо переміщених осіб (ВПО) вважали, що вони не мають права голосу на загальноукраїнських виборах.

Про це йдеться у результатах дослідження Національної системи моніторингу "Ситуація з ВПО", які є в розпорядженні Укрінформу.

"Найпоширенішою причиною, з якої ВПО не мають наміру голосувати на наступних президентських та парламентських виборах, є переконання в тому, що вони, як ВПО, не мають вправо голосу (48%). Крім того, 17% повідомили, що не вірять у вибори та не довіряють владі, і 11% заявили, що не знають, як голосувати в місці переміщення", - відмічають розробники дослідження.

Як зазначається, опитування проводилось в період з листопада по грудень 2018 року - ще до офіційного старту президентської виборчої кампанії.

Крім того, 63% опитаних ВПО заявили, що не обізнані з процедурою голосування в місці переміщення на президентських та парламентських виборах.

Таким чином кількість опитаних ВПО, які вважають, що не мають права голосу на президентських та парламентських виборах, зросла на 11% порівняно з попереднім звітним періодом.

Так, відповідно до результатів дослідження Національної системи моніторингу "Ситуація з ВПО" станом на вересень 2018 року, 37% переселенців вказали, що не збираються голосувати на наступних загальноукраїнських виборах, вказали, оскільки як ВПО "вони не мають права голосу".

У дослідженні було опитано 2 403 переселенці шляхом особистих інтерв’ю, а ще 4044 ВПО – шляхом телефонного інтерв’ю (з них – 774 інтерв'ю були проведені із ВПО, які повернулись на непідконтрольну уряду територію).

Читайте також: Герасимов запевнив, що переселенці не матимуть проблем з голосуванням восени

Вибірка була створена на основі бази даних реєстрації ВПО, що ведеться Міністерством соціальної політики України. У процесі дослідження людей опитали стосовно їхнього рівня зайнятості, добробуту, доступу до соціальних послуг, рівня інтеграції в місцеві громади.

Проект "Національна система моніторингу ситуації з ВПО в Україні" фінансується Європейським Союзом та впроваджується Міжнародною організацією з міграції (МОМ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-