У МВС назвали ситуацію з активістом Овчаренком

У МВС назвали ситуацію з активістом Овчаренком "вдалою провокацією"

Укрінформ
Радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко назвав ситуацію довкола активіста Лео Овчаренка вдалою "провокацією" і зазначив, що цей випадок може бути використаний як реклама одного з кандидатів у президенти.

Про це він заявив у відповідь на прохання кореспондента Укрінформу прокоментувати ситуацію із затриманням Овчаренка, а також роз'яснити, що саме в діях затриманого було ознакою "злісної непокори".

"В межах виборчого процесу, який розпочався у нас 31 грудня і закінчиться через два тижні, після голосування 21 квітня, встановлені конкретні дні, в межах яких заборонена агітація за чи проти якогось кандидата... Провокація була зроблена і провокація вдалась. І ця провокація, можливо, буде використана громадськими організаціями, можливо, навіть цілими політичними силами і, можливо, навіть кандидатом на пост Президента України, буде використана для того, щоб здійснити на цьому рекламу. Але я мушу сказати таку, можливо, непопулярну в цій частині річ: поліція і надалі неупереджено реагуватиме на кожне порушення виборчого законодавства", - заявив він.

Варченко наголосив, що закон "Про вибори Президента України" визначає терміни, в межах яких заборонено проводити передвиборчу агітацію. При цьому він процитував формулювання із листівок, які мав при собі затриманий активіст. "Дивіться, я спеціально взяв цю листівку, дозвольте її не буду рекламувати, але такі речі як "маріонетка олігарха Коломойського", такі речі як те, що "кидає під ноги все, за що загинула Небесна сотня", такі речі як "проросійський олігархічний реванш, який уособлює цей кандидат" - тут "розумному досить", що називається, просто подивитись, щоб зрозуміти, що подібна інформація однозначно може оцінюватись як інформація за чи проти кандидата", - відмітив Варченко.

Він також повідомив, що активіста затримано за адміністративною статтею "не за те, що інформують громадян чи порушують правила проведення передвиборчої агітації", а це стосується саме опору співробітникам поліції та є "злісною непокорою".

"Якщо люди не почули, що, "дорогі друзі, давайте в Україні діяти по закону" і починають здійснювати якісь незаконні дії, завданням поліцейського є підійти та сказати "припиніть". Якщо громадянин не припиняє - відповідно, може бути примусово припинений цей злочин чи правопорушення, і, відповідно, громадянин доправлений буде до райвідділку з тим, щоб скласти адміністративний протокол чи розпочати кваліфікацію щодо кримінального провадження. Отже, ця логіка була дотримана", - резюмував радник Авакова.

При цьому він уточнив, що "в демократичній державі кожен суб'єкт має право на оскарження дій".

Як повідомляв рух "Відсіч", у неділю, 7 квітня, о 9:00 планувалося встановити громадський агітаційний намет на цих виборах на Майдані Незалежності біля Лядських воріт. Планувалося, що в наметі кожен охочий отримає листівки: "В листівках буде інформація про те, ким насправді є Володимир Зеленський і якими наслідками може обернутися його президентство для України".

Читайте також: Суд у справі затриманого на Майдані активіста "Відсічі" відбудеться 10 квітня

Водночас правоохоронці заявили, що вранці столичні поліцейські отримали повідомлення про те, що невідомий на Майдані Незалежності проводить незаконну агітацію.

"Правопорушника попередили, що такі дії є протиправними, а відтак запросили проїхати в територіальний відділ поліції для складання адміністративних матеріалів. Утім чоловік відмовився і вчинив непокору правоохоронцям", - повідомили в поліції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-