Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Зеленський не вибачився перед людьми із синдромом Дауна

Зеленський не вибачився перед людьми із синдромом Дауна

Блоги
Укрінформ
Закликаю не мовчати, не підігрувати злу й дати публічну оцінку мові ненависті, яка стала нормою в репризах кварталу і слуги

Батьки дітей з інвалідністю звернулися до В.Зеленського із закликом негайно вибачитися перед людьми з синдромом Дауна, людьми з фізичними вадами, над якими він і його квартальці постійно знущаються.

У фільмі «Слуга народу - 3», співпродюсером і Голобородьком якого є Зеленський, на 55 хвилині 21 секунді першої серії, в образливому контексті вжито слова «дебіли», «олігофрени» і «дауни». 

Я, як український політик, який послідовно відстоює питання захисту прав людини і рівності, публічно підтримала звернення людей з особливими потребами і батьків дітей сонця і вимогу ВИБАЧИТИСЯ.

Ми будуємо європейську Україну, толерантну державу, де мова ненависті й ворожнечі неприпустимі. Такі жарти неможливі в цивілізованому суспільстві. Тим більше від людини, яка претендує на роль НОВОГО ПОЛІТИКА. 

Пройшло 24 години. Ані кандидат Зеленський, ані його штаб, ані його студія-квартал, ані його сценаристи НЕ ВИБАЧИЛИСЯ перед людьми з інвалідністю. 

Вважаю, що ідеологія і мова ненависті, дискримінація інвалідів відкидає нас від шляху інтеграції до ЄС і НАТО, адже ключовими принципами цих інституцій і країн - членів є повага до прав людини, толерантність.

Як український політик, я не збираюся толерувати невігластву і агресії, нав‘язування стереотипів і зневаги до людей з інвалідністю від кандидата в Президенти Зеленського.

У зв‘язку з тим, що родини дітей з інвалідністю не отримали у зазначений термін публічних вибачень, я разом з колегами - депутатами ВР Марією Іоновою підготували низку запитів (до яких доклала лист родин особливих дітей).

1. До уповноваженої ВР з прав людини Людмили Денисової з проханням дати негайну публічну оцінку порушенням прав людини, розпалюванню ворожнечі і ненависті кандидатом В.Зеленським і фільмом за його участю.

2. До Нацради з питань ТБ і радіомовлення  вона ще існує, до речі? Чи всі сховалися?): з вимогою надати оцінку трансляції фільму, який має ознаки дискримінацііі до людей з інвалідністю на одному з телеканалів.

3. До МВС і міністра А.Авакова з вимогою порушити кримінальну справу за фактом дискримінаціі кандидатом у президенти Зеленським людей з особливими потребами, розпалювання ворожнечі й ненависті до людей з особливими потребами.

4. До міністерства юстиції з вимогою надати оцінку дискримінаційним заявам і діям, розпалюванню ворожнечі й ненависті.

5. До Міністерства інформації з проханням надати оцінку подібним висловлюванням, які транслюються в українському медіа-просторі.

Принагідно нагадаю, що слова «даун», «дебіл», «олігофренія» є або діагнозами, або частинами діагнозів людей з інвалідністю. І застосовувати їх по відношенню до людини може лише лікар за наявності достатніх для цього підстав.

Вживання медичних термінів не за призначенням у лайливому контексті є дискримінуючим, неприпустимим і таким, що принижує гідність людини та її близьких.

У понеділок всі запити будуть направлені в відповідні міністерства. Закликаю колег - народних депутатів доєднатися до цих запитів (це теж певний тест на європейськість політиків). Закликаю всіх кандидатів у президенти, які не вийшли до 2 туру, публічно заявити про неприпустимість дискримінації людей з фізичними вадами, з інвалідністю. Закликаю неурядові організації не мовчати, не підігрувати злу, замаскованому під вульгарний гумор, і дати публічну оцінку мові ненависті, яка стала нормою в репризах кварталу і слуги. 

Р.S. За статистикою ВОЗ, з синдромом Дауна народжується кожне 700-те немовля. Довгий час ці діти були ізгоями в суспільстві. Останні роки ми багато зробили для інклюзії і соціалізації, для поваги. 

Думай ТЕ.

Повторю вимоги батьків особливих дітей: 

- Відповідно до ст. 3 Конституції України, гарантом якої планує бути Зеленський, встановлено, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Застосування медичних термінів в образливій формі по відношенню до людей з інвалідністю є порушенням ст. 3 Конституції.

- Батьки дітей з інвалідністю вимагають від Зеленського публічного вибачення за вживання висловів, які дискримінують людей з інвалідністю, у фільмі, співпродюсером якого, а також виконавцем головної ролі є Зеленський;

- Припинити вживати подібні вислови у виступах і кіносценаріях (якщо за сценарієм слідом за вживанням цих слів не слідує зауваження, що вони є неприпустимими);

- Дотримуватися закріплених у Конституції України принципів поваги до гідності людини і недискримінації за медичними ознаками людей, які мають інвалідність, фізичні або інтелектуальні вади.

Ірина Геращенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-