Україна має змінити законодавство і практику голосування за кордоном — ОПОРА

Україна має змінити законодавство і практику голосування за кордоном — ОПОРА

Укрінформ
В Україні досить архаїчний підхід до того, як люди мають голосувати на закордонному виборчому окрузі.

Про це повідомила Голова Правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Очевидно, що нам потрібно змінювати законодавство і практику. У законодавстві, наприклад, розширити термін голосування для українців за кордоном, це практикується в багатьох країнах світу, не один виборчий день, а наприклад п’ять, коли працюють за тими ж самими процедурами, та ж сама комісія. І друге я не розумію, чому до сих пір ми подаємо заяви щодо тимчасової зміни місця голосування в паперовий, архаїчний, старий спосіб, тоді коли звернення у консульства з паспортних питань, або свідоцтв певного державного порядку можна подати в електронний спосіб", - розповіла Айвазовська.

Читайте також: Вибори в Україні відповідають міжнародним стандартам — місія СКУ

Вона зазначила, що у нас до сих пір потрібно їхати фізично для того, щоб подати заяву про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси. За її словами, через це автоматично до списку виборців потрапляють лише ті особи, які перебувають на консульському обліку.

"Це приблизно 1/6 від загальної кількості громадян за кордоном. І останнє, пропускна здатність однієї дільниці є настільки малою, що по факту має можливість проголосувати близько 30 % від тих, хто прийшов", - сказала Айвазовська.

Як повідомляв Укрінформ, 31 березня в Україні пройшов перший тур виборів Президента.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-