ОПОРА назвала наймасовіше порушення на виборах

ОПОРА назвала наймасовіше порушення на виборах

Укрінформ
Розголошення таємниці голосування було наймасовішим порушенням під час нинішніх виборів Президента.

Про це повідомила в ефірі Радіо Свобода координатор громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

"Найбільш масовими були розголошення таємниці голосування і фотографування виборчого бюлетеня. І одне, і інше є серйозним порушенням. Тому що фотографування виборчого бюлетеня можуть мати дві передумови – просто бажання оприлюднити результати голосування в соцмережах і також це може свідчити про продаж свого голосу. На щастя, покриття таких порушень – близько 4% виборчих дільниць у цілому. І результат насправді є на 1-1,5% вище, ніж ми фіксували в 2014 році", – сказала Айвазовська.

Водночас, координатор ОПОРИ звернула увагу на процедурні порушення, зокрема некоректне проведення ранкових засідань виборчих комісій.

"Були факти порушень, які стосувалися процедурних моментів, але що цікаво – їх відсоток був меншим, ніж у 2014 році, це вже певний прогресивний результат", – зазначила Айвазовська.

Читайте також: Денісова за тиждень отримала майже тисячу "виборчих" звернень

За її словами, явка на цих виборах була на 3% вищою, ніж на попередніх, що відбулись у 2014 році. При цьому, виборчий процес Айвазовська назвала "агресивним" і "активним".

"Ми розуміємо, що є взаємоконтроль, бо ці вибори є дійсно конкурентні, коли окремі учасники процесу не імітують конкуренцію, а здійснюють її", – наголосила вона.

Згідно зі звітом ОПОРИ, опублікованим на сайті, з 16 до 20 год. 31 березня на 1,2% дільниць зафіксовано випадки фотографування бюлетенів виборцями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-