На Одещині вибори пройшли без істотних порушень — ОПОРА

На Одещині вибори пройшли без істотних порушень — ОПОРА

Укрінформ
Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на виборчих дільницях Одещини не виявили істотних порушень, здатних вплинути на результати голосування.

Про це заявив на прес-конференції координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області Анатолій Бойко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Процес голосування на виборчих дільницях Одеської області пройшов доволі спокійно, системних порушень, які могли вплинути на результати виборів, спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА не зафіксовано. Водночас ми стикнулися з істотними організаційними проблемами, пов'язаними, насамперед, з якістю списків виборців, внаслідок чого громадяни часто не могли знайти себе у цих списках", - зазначив Бойко.

За його словами, про масштабність цього говорити зарано, проте відомі випадки, коли деякі виборці звертались 31 березня в суди з приводу внесення їхніх прізвищ до списків виборців. Утім, виборчкоми все одно не мали права їх вносити у списки в день голосування.

Водночас, додав координатор, були зафіксовані факти неправомірних вимог членів деяких виборчкомів до паспортів громадян. "Хоча ніхто не уповноважував членів ДВК перевіряти, наприклад, наявність двох фотокарток у паспортах виборців літнього віку. Вимога законодавства полягає в тому, що за наявності паспорта і наявності прізвища в Держреєстрі виборців громадяни мають право проголосувати", - наголосив він.

За словаим Бойка, зафіксовані також поодинокі випадки видачі бюлетенів громадянам без належних підстав і спроби винести два бюлетені з приміщення дільниці.

Читайте також: У день виборів 18 разів "мінували" дільниці - більшість дзвінків з РФ

"Зазначені порушення не мають системного характеру, і немає підстав стверджувати, що вони вплинуть на результати виборів", - наголосив він.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА наголосив, що грубих порушень на виборах в Одеській області спостерігачі зафіксували "буквально декілька". Це, зокрема, безпідставна видача бюлетенів, неправомірна відмова у видачі їх тим, хто представив документи. "А також дві невдалі спроби виносу бюлетенів, які могли бути використані для організації "каруселі", однак були зупинені спостерігачами і членами виборчкому, і спроба неправомірного виготовлення протоколу дочасного підрахунку голосів головою ДВК у Біляївському районі", - додав Бойко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-