ОПОРА подала до поліції понад 600

ОПОРА подала до поліції понад 600 "виборчих" звернень

Укрінформ
За період передвиборчої кампанії спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА скерували до Національної поліції 616 звернень.

Про це розповіла голова правління Громадянської мережі “ОПОРА” Ольга Айвазовська на прес-конференції “Підсумки незалежного громадського спостереження напередодні виборів Президента України” у п’ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Якщо говорити про звернення наших спостерігачів до Національної поліції України, то таких було 616 за цей період. І, фактично, більша категорія звернень стосувалася адміністративних правопорушень щодо здійснення передвиборчої агітації, розповсюдження матеріалів без вихідних даних - таких було зафіксовано і здійснено безпосередньо спостерігачами громадянської мережі ОПОРА 498 звернень”, - повідомила Айвазовська.

Також вона розповіла, що 53 звернення стосувалося незаконних форм виборчої агітації або втручання третіх осіб або проведення агітації тими особами, які за законом не мають право здійснювати такі заходи. 28 звернень було направлено щодо розміщення агітаційних матеріалів у заборонений спосіб і 4 звернення про порушення правил благоустрою.

“За результатами звернень наших спостерігачів було складено 204 протоколи про адміністративні порушення і направлено до судів відповідних інстанцій”, - зазначила Айвазовська.

Вона поінформувала, що найбільше порушень спостерігачі ОПОРИ направляли до Нацполіції Харківської області — 82 звернення. До Нацполіції у Дніпропетровській області було направлено 81 звернення, а в Житомирській — 63.

Окрім того, як повідомила очільниця ОПОРИ, спостерігачами мережі було направлено 13 звернень до Національної поліції щодо порушень, які мають ознаки кримінальних злочинів.

Читайте також: В ОПОРІ пояснили, що означає "зняття" Мороза з виборів

“Якщо говорити про судову гілку влади, то всього було передано до суду 337 справ, і ми їх відслідкували у відповідному реєстрі”, - сказала Айвазовська.

68% вироків у всіх правах стосується розповсюдження матеріалів або в незаконний спосіб, або без вихідних даних.

“З 337 справ, які розглядали суди, 133 повернуто на доопрацювання органам правопорядку, Національній поліції України, що також важливо. Тобто вони можуть бути доповнені і, відповідно, розглядатися надалі. 120 матеріалів справ щодо яких є вироки судів щодо притягнення до адміністративної відповідальності учасників подій”, - зазначила голова правління громадянської мережі “ОПОРА”.

Як зазначила Айвазовська, у день виборів понад 1500 короткотермінових спостерігачів ОПОРИ здійснюватимуть завдання в межах кампанії моніторингу. Також від громадянської мережі працює 200 довготермінових спостерігачів.

Чергові вибори Президента України призначено на 31 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-