У Києві презентували засоби захисту виборчої документації

У Києві презентували засоби захисту виборчої документації

Фото
Укрінформ
Асоціація виробників систем опломбування (АВСО) представила технологію забезпечення контролю виборчої документації.

Презентація відбулася у четвер під час прес-конференції в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Члени Асоціації виробників систем опломбування опанували всі види сучасних засобів опломбування і опечатування. Вони всі тепер виробляються в Україні. Мова йде про пластикові індикаторні пломби, пломби-наклейки та сейф-пакети... Це сучасні засоби опломбування і опечатування, які прийшли на зміну застарілим, таким як свинець, сургуч, пластилін тощо, які на сьогодні не виконують свою функцію контролю доступу та дієвого контролю за тими об'єктами, які опломбовуються й опечатуються, саме тому, що сучасні технології дозволяють дуже легко їх підробити і таким чином маніпулювати", - зазначив президент Асоціації виробників систем опломбування Ростислав Цирень.

Водночас він зазначив, що у виборчому процесі ще залишилися паперові стрічки, хоча їх вже варто змінювати на більш сучасні засоби захисту.

Але, за його словами, ті засоби, що будуть використовувати дільничні й окружні виборчі комісії, цілком відповідають міжнародним стандартам.

Як відзначив Цирень, на виборах Президента України та до Верховної Ради Центральна виборча комісія централізовано забезпечує окружні виборчі комісії, а ті, у свою чергу, територіальні виборчі комісії, сучасними засобами опломбування і опечатування.

"Ми маємо вагомий досвід, і ми маємо дуже позитивну динаміку у зменшенні кількості маніпуляцій, тому що насправді це не панацея, але це дуже дієвий засіб, який зарекомендував себе для запобігання фальсифікаціям вкиданням протоколів, підміни протоколів і таке інше", - зауважив президент АВСО.

Як поінформував виконавчий секретар АВСО Роман Поленок, для одних із засобів захисту - індикаторних пломб - на кожні вибори змінюють колір. Цього року він буде білий. Під час їх встановлення на виборчі скриньки та контейнери для збереження, перевезення й транспортування бюлетенів буде фіксуватися унікальний номер індикаторних пломб.

Коли пломби встановлюються, їх номер фіксується, і при знятті індикаторних пломб буде перевірятися відповідність номерів.

"Основними характеристиками у будь-яких індикаторних пломб є індикація її відкриття. Якщо пломбу вже відкривали, її цілісність буде порушена", - зауважив Поленок.

Як додав Цирень, у четвер-п'ятницю бюлетені будуть доставлені на дільниці і поміщені у сейфи або металеві шафи, які будуть опломбовані або опечатані пломбами-наклейками чи паперовими стрічками. При спробі відкрити пломбу-наклейку на ній розшарується основа або проявиться напис "стоп".

"Коли пломба вже пошкоджена, її неможливо підмінити, приклеїти на місце без ознак її відкриття", - наголосив Цирень.

Він зазначив, що перед голосуванням члени комісії відкриють шафи з бюлетенями, пересвідчаться в їх цілісності, оглянуть виборчі скриньки і опломбують їх.

Читайте також: У ЦВК кажуть, що кібератаки є, але поки нічого шкідливого "не пролізло"

"Після голосування виборча комісія оглядає виборчі скриньки, пересвідчується в цілісності опломбування й опечатування і після цього приступає до підрахунку бюлетенів. Далі протокол з результатами голосування, а саме: перший і другий екземпляр, пакується в спеціальний пакет із системою захисту і доставляється терміново до окружної виборчої комісії, а потім - до Центральної виборчої комісії", - розповів Цирень.

У Києві презентували систему захисту бюлетенів, виборчих скриньок та протоколів / Фото: Валерія Мацеха. Укрінформ

Сейф-пакети, в яких будуть доставлятися протоколи, захищені від можливості надрізу і відкриття методом нагрівання чи охолодження.

Цирень нагадав, що цього року ЦВК не змогла закупити архівні бокси для перевезення бюлетенів, і тому члени дільничних виборчих комісій будуть доставляти бюлетені за допомогою підручних засобів.

"Вони можуть купити або картонні коробки, або мішки. Як картонна коробка, так і мішок, можуть бути опломбовані спеціальними індикаторним

ми пломбами, які є у наявності в ДВК", - сказав президент АВСО .

Як повідомлялося, чергові вибори Президента України відбудуться 31 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-