У день виборів для журналістів працюватиме “гаряча лінія” та медіа-юрист у Facebook

У день виборів для журналістів працюватиме “гаряча лінія” та медіа-юрист у Facebook

Укрінформ
Національна спілка журналістів України відкриває «гарячу лінію» та надає юридичні консультації для журналістів під час передвиборної кампанії та виборів.

Про це повідомляє служба інформації НСЖУ.

У повідомленні зауважується, що до НСЖУ може звернутися будь-який журналіст чи ЗМІ, що зазнали перешкоджання професійній діяльності, стали жертвами нападів, блокування приміщення тощо.

Телефон гарячої лінії у приймальні НСЖУ: (044) 234-52-09 (з понеділка до п’ятниці з 9:00 до 18:00).

Крім того, можна залишити оперативне повідомлення через Facebook медіа-юристу, секретарю НСЖУ Валерію Макеєву, голові НСЖУ Сергію Томіленку, першому секретарю НСЖУ Ліні Кущ, прес-секретарю НСЖУ Світлані Лазоренко. Або зателефонувати за номером (096) 281 35 73.

Також, зауважують в НСЖУ журналісти можуть отримати консультацію й допомогу у партнерів Національної спілки журналістів: Платформи прав людини та Інституту розвитку регіональної преси.

«День виборів Президента України – це професійний виклик для кожної редакції і кожного журналіста, - наголосив Томіленко. – Але плануючи свою роботу протягом виборчої доби, журналістам насамперед варто подбати про безпеку та про усвідомлений захист своїх прав».

Робота журналістів на виборчих дільницях під час голосування і підрахунку голосів регламентується Законом України «Про вибори Президента України» (стаття 13). Для того, щоб скористатися правом на висвітлення виборів, журналісту потрібно пред’явити посвідчення, нагадали в НСЖУ. Та підкреслили: існує обмеження - на дільниці можуть одночасно перебувати не більше двох співробітників одного ЗМІ.

Водночас в НСЖУ засудили надання стороннім особам посвідчень журналістів і закликали політичні штаби і редакції медіа не зловживати правом перебування журналістів на виборчих дільницях. «Справжніх журналістів закликаємо в день виборів фотографувати на дільницях журнали реєстрації працівників ЗМІ та оприлюднювати у соціальних мережах, передавати до НСЖУ факти присутності псевдокореспондентів», - також йдеться у зверненні журналістської організації.

Читайте також: Моніторинг дотримання виборчих прав громадян під час виборів Президента України

НСЖУ оприлюднюватиме для громадського осуду перелік тих ЗМІ, що вдаються до зловживань правами працівників преси, також заявили у Національній спілці журналістів.

Як повідомлялося, 31 грудня 2018 року в Україні стартувала кампанія чергових виборів Президента, призначених на 31 березня 2019 року.

ЦВК 8 лютого завершила процес реєстрації на посаду Глави держави - усього було зареєстровано 44 кандидатів. Пізніше п’ять кандидатів відмовилися від балотування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-