Соціальний психолог пояснив, як слід оцінювати першу трійку кандидатів

Соціальний психолог пояснив, як слід оцінювати першу трійку кандидатів

Укрінформ
Трійка лідерів президентських перегонів мусить викликати не емоції, а роздуми про те, яким чином вибір президента позначиться на особистому житті виборців і чи спричинить це масштабні зміни взагалі.

Про це заявив соціальний психолог радник Національного інституту стратегічних досліджень Олег Покальчук у інтерв’ю Укрінформу.

"Я професіонал, і в мене вони (перша трійка кандидатів - ред.) ніяких емоцій не викликають! Більше того, я закликаю людей, щоб у них теж ніяких емоцій з цього приводу не виникало – у них повинні виникати якісь думки. Ще один важливий момент – ці думки повинні бути поставлені в певний контекст. По-перше, в контекст їхнього особистого життя – наскільки це може на нього вплинути або не вплинути, а по-друге, у стратегічний контекст – чи дійсно потенційні зміни або їх відсутність потягнуть за собою масштабні зміни взагалі", - сказав Покальчук.

У цьому контексті він зауважив, що конституційні повноваження президента достатньо скупі, однак є певна традиція сприйняття президентської посади, яка не має нічого спільного з демократією і Конституцією.

Читайте також: Вибори президента: три соцслужби провели спільне опитування

"У народній уяві президентська гілка влади працює тільки за умови її узурпації будь-яким президентом. А якщо вона буде редукована до конституційних меж, то такий президент буде сприйматися як нудний, невольовий, слабкий – що ж таке, а де ж сила, влада, вплив і так далі. Це треба розуміти. А далі вже питання смаку й естетики. Тож, повторюся, завжди питайте себе, яким чином це може вплинути на вас особисто, на ваш матеріальний достаток, на вашу життєдіяльність і життєві плани", - зазначив Покальчук.

Серед запитань, які варто собі ставити напередодні виборів, соціальний психолог назвав наступні: ви будете їздити в Європу по безвізу чи раптом щось зміниться, що буде, якщо МВФ не дасть Україні чергового траншу, чи буде наступний президент не на словах, а на ділі вести проєвропейську політику.

"І якщо ви бачите цей раціональний компонент, то розумієте, що вимоги Євросоюзу достатньо прості, вони все одно будуть виконані – не президентом, так урядом, не урядом, так парламентом. Можливо, з певними збитками – є така приказка, що зірки розумних ведуть, а дурних волочать. Якщо вистачить розуму, то наші політики все одно вестимуть нас у європейському напрямку. А якщо вони будуть впиратися, нас будуть волочити. Але для значної більшості виборців це нічого не означатиме – ми все одно будемо рухатися в напрямку Європи", - резюмував він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-