Богомолець і Кошулинський обговорили на ТБ передвиборчі програми

Богомолець і Кошулинський обговорили на ТБ передвиборчі програми

Укрінформ
Кандидати у президенти представили у програмі "Зворотний відлік" своє бачення у сферах нацбезпеки і зовнішньої політики, економіки, а також озвучили першочергові законодавчі ініціативи.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Більшу підтримку за результатами голосування глядачів отримав кандидат на посаду президента від ВО "Свобода" Руслан Кошулинський — 79%. Самовисуванець Ольга Богомолець здобула симпатії 21% аудиторії.

Так, Богомолець, представляючи власну стратегію нацбезпеки, пообіцяла "знімати погони з тих генералів, які брешуть і замість того, щоб озброювати, одягати, годувати армію, розкрадають". Також вона наголосила, що Україна має стати суб'єктом, а не об'єктом зовнішньої політики.

"Для того, щоб стати суб'єктом міжнародної політики, наголошувати на виконанні Будапештського меморандуму, ми маємо подолати внутрішню корупцію, ми маємо продемонструвати економічне зростання. Весь наш дипломатичний корпус має працювати не тільки на посилення санкцій проти Росії, а на відкриття нових ринків збуту для України. Коли Україна стане сильною, ми станемо суб'єктом міжнародної політики і будемо вести дискусію на наших умовах", - вважає Богомолець.

У разі перемоги на виборах президента вона планує зберігати дипломатичні відносини з Росією, але вважає за потрібне запровадити візовий режим з РФ. Також, на її думку, оголошувати війну Росії уже немає сенсу. Що стосується шляхів деокупації, то Богомолець підтримує ідею введення миротворчого контингенту на окуповані території. Аби визволити Крим, на думку Богомолець, потрібно йти дипломатичним шляхом і тиснути на Кремль.

Читайте також: Богомолець просить НАБУ пояснити, чи є справа проти неї

Богомолець підтримує запровадження стандартів НАТО в армії, проте, на її переконання, рішення щодо вступу України до Альянсу має бути прийняте на всеукраїнському референдумі.

Водночас Богомолець відмовилася сказати, кого вона пропонувала би на ключові посади в разі перемоги на президентських виборах.

Найважливішими законодавчими ініціативами глави держави, на думку Богомолець, мають стати закон про імпічмент Президента, скасування економічної недоторканності депутатів, зменшення податкового навантаження на бізнес. Має бути напрацьований "окремий пакет для того, щоб олігархи не мали впливу ні на парламент, ні на Кабінет міністрів, ні на владу", зазначила вона.

Першим кроком Президента, на думку Богомолець, має стати перепис населення.

Водночас аналітики проекту VoxCheck, посилаючись на дані Держстату, спростували заяву Богомолець, що українці на заході країни живуть "у рази довше", ніж на сході.

Руслан Кошулинський представив своє бачення формули перемоги України над російською агресією. "Враховуючи потуги ворога, які сьогодні є, вважаю, що це перш за все, потужні, сучасні, високотехнологічні Збройні сили", - наголосив він.

На думку кандидата в президенти від ВО "Свобода", Нормандський формат не справляє якісного тиску на Росію. Кошулинський вважає, що до переговорів потрібно долучати учасників Будапештського меморандуму – США і Велику Британію – з метою тиску на РФ. На його думку, запорукою перемоги є фінансування держави та єдність.

Також, за словами Кошулинського, треба ухвалити "антиолігархічний пакет докорінних перетворень". Він пояснив, що ці законопроекти включають економічну і політичну частину.

Кошулинський підкреслив, що ВО "Свобода" не співпрацює з європейськими правоконсервативними партіями.

Читайте також: Як вирішити проблеми Донбасу і Криму: читаємо про це у виборчих програмах

Ведучий Павло Казарін процитував кілька тез із програми кандидата у президенти лідера Компартії Петра Симоненка на виборах 2014 року, які збігаються з програмою Кошулинського і ВО "Свобода" (хоча "Свобода" позиціонує себе правою партією, на відміну від комуністів). Кошулинський відповів, що з програми ВО "Свобода" багато політсил списують ідеї, а також зазначив, що ті самі ідеї, які сповідує "Свобода", свого часу втілювала в життя ОУН під керівництвом Степана Бандери.

Відповідаючи на запитання ведучих, Кошулинський сказав, що призначив би Ольгу Богомолець міністром охорони здоров'я.

У ток-шоу мав брати участь Сергій Тарута, проте організаторам не надійшло підтвердження його участі. Тарута напередодні оголосив про підтримку кандидата в президенти Юлії Тимошенко.

Наприкінці ток-шоу, за результатами голосування глядачів, більшу підтримку аудиторії здобув Кошулинський. Він набрав 79%, а Богомолець – 21%.

Експерт ток-шоу, представник Виборчої Ради UA, доктор економічних наук Андрій Длігач зазначив, що не почув від кандидатів стратегії економічного розвитку країни. "І інструменти, які спрямовані на перегляд минулого, не допомагають майбутньому", - наголосив експерт.

Політичне ток-шоу "Зворотний відлік" створено для того, щоб дати українцям можливість свідомо обрати, за кого голосувати на виборах президента України 31 березня. У межах шоу Суспільне пропонує незалежну платформу для обговорення: рівні умови для всіх кандидатів-учасників, можливість вислухати їхні позиції й програми, дізнатися стратегічний план дій, почути відповіді на питання, які стосуються повноважень президента, а саме: "Національна безпека", "Зовнішня політика", "Законодавчі ініціативи", а також дізнатися, у яких сферах громадяни очікують змін від глави держави.

Починаючи з 18 березня, щопонеділка, щосереди та щоп’ятниці шоу "Зворотний відлік" транслюється в ефірі UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА та двадцяти чотирьох регіональних телеканалів Суспільного, а також на онлайн-платформі "Зворотний відлік". А для тих, хто не має змоги дивитися телевізор, UA: Українське радіо транслює програму наживо з коментарями радіоведучих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-