Номерів у виборчих бюлетенях не буде — рішення Верховного суду

Номерів у виборчих бюлетенях не буде — рішення Верховного суду

Укрінформ
Пропозиції щодо встановлення у виборчому бюлетені для голосування порядкових номерів кандидатів на пост президента України не були підтримані відповідною більшістю голосів членів ЦВК.

Про це йдеться в інформації, оприлюдненій на сторінці Верховного Суду у Facebook.

"Встановлення форми виборчого бюлетеня з виборів президента України та затвердження тексту, що міститься в ньому, належить до дискреційних повноважень Центральної виборчої комісії. Така дискреція обмежується законодавчо встановленими вимогами щодо відомостей, які мають обов’язково міститись у виборчих бюлетенях з виборів Президента України", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що такого висновку дійшов ВС у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянувши в апеляційному порядку справу за позовом кандидата на пост президента в особі уповноваженого представника до ЦВК.

У повідомленні йдеться, що позивач в особі уповноваженого представника звернувся до суду з позовом щодо встановлення у виборчому бюлетені для голосування порядкових номерів кандидатів на пост президента України. Свої вимоги обґрунтував тим, що у виборчому бюлетені на виборах в день голосування 31 березня 2019 року будуть міститися відомості про двох кандидатів на цей пост, які мають однакове прізвище, аналогічні ініціали, посаду та місце роботи, а також про двох кандидатів із однаковими прізвищами, що, на думку позивача, призведе до помилкового розуміння виборцями результатів зробленого ними вибору та спотворить результати волевиявлення.

Представник відповідача заперечив проти задоволення позову, зазначивши, що під час наради ЦВК 6 березня 2019 року та засідання 8 березня 2019 року за участю уповноважених представників кандидатів на пост президента обговорювалось та вирішувалось питання щодо проставлення у виборчому бюлетені нумерації граф, які містять інформацію про персональні дані кандидатів на пост Президента України. За результатами голосування такі пропозиції не були підтримані відповідною більшістю голосів членів комісії, а тому вважаються неприйнятими. У ВС дійшли висновку, що ЦВК вжила всіх необхідних і визначених законом заходів під час затвердження форми виборчого бюлетеня та використала надані повноваження у межах і в спосіб, визначені законом.

Читайте також: ЦВК зареєструвала вже більше 1000 міжнародних спостерігачів

Зрештою Верховний Суд залишив без задоволення позовні вимоги. "Доводи апелянта про те, що відсутність нумерації граф бюлетеня не дасть змоги виборцям зробити вільний та усвідомлений вибір, призведе до помилкового розуміння виборцями зробленого ними вибору, порушить принцип рівності, спотворить результати волевиявлення, Суд вважає надуманими, оскільки вони є лише припущеннями позивача та не підтверджені жодними належними та допустимими доказами з посиланням на конкретні норми законодавства", - зазначають у ВС.

Як повідомлялося, чергові вибори президента України відбудуться 31 березня поточного року. ЦВК 8 лютого завершила процес реєстрації на посаду Глави держави - усього було зареєстровано 44 кандидатів. Пізніше п’ять кандидатів відмовилися від балотування.

Серед претендентів на посаду президента є два кандидати, чиї прізвища та ініціали повністю збігаються - це Тимошенко Юлія Володимирівна і Тимошенко Юрій Володимирович. Обоє також є народними депутатами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-