Кандидат у президенти Роман Безсмертний презентував Конституційний акт

Кандидат у президенти Роман Безсмертний презентував Конституційний акт

Укрінформ
Кандидат у президенти Роман Безсмертний презентував у Києві Конституційний акт як частину своєї передвиборчої програми.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На сьогодні правова ситуація, яка виникла в Україні з Основним законом, таким як Конституція, є вкрай хиткою. Починаючи з того, що цілий ряд фахівців говорять про нелегітимність нинішньої Конституції, закінчуючи тим, що частина тих, хто зараз розробляє нові проекти Конституції, - це громадські організації, і політичні сили, і кандидати в президенти, - вони не відповідають на запитання, а в який спосіб забезпечити легітимність Конституції і конституційність приняття цього документа. Конституційний акт — це, по суті, дорога до нової Конституції. Це дорога, яка забезпечує конституційність і невразливість Основного закону держави”, - сказав Безсмертний.

Читайте також: Вибори-2019: що пишуть кандидати в президенти про закордонних українців

За його словами, завдання Конституційного акту забезпечити підготовку, прийняття та реалізацію в Україні нової інституційної моделі української держави.

Він зазначив, що в Україні відбуваються явища, які вимагають швидких кроків і “відцентрування системи”, де були б не просто повноваження різних гілок влади, а й відповідальність із термінами виконання.

“Можу відразу сказати, що Конституційний акт зосереджує в руках новообраного Президента всю ініціативу і відповідальність за так званий перехідний період, на який він вводиться в дію”, - підкреслив кандидат у президенти.

Як передбачають розробники, ухвалити Конституційний акт має Верховна Рада конституційною більшістю. Далі парламент і Президент утворюють Конституційну комісію з підготовки проекту нової Конституції. Вона має це зробити протягом року. Після цього проект Основного закону виноситься на обговорення суспільства. Далі проект нової Конституції має ухвалити Верховна Рада, а потім його слід затвердити на всеукраїнському референдумі. Якщо ж парламент не винесе Конституцію на референдум, це робить Президент.

Загалом, уся процедура має тривати не більше двох років, підкреслив Безсмертний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-