Українці за кордоном мають майже місяць на перевірку списків

Українці за кордоном мають майже місяць на перевірку списків

Вибори Президента
Укрінформ
Українці, які перебувають за кордоном і хочуть взяти участь у виборах Президента, мають перевірити наявність свого прізвища у списках виборців, а в разі його відсутності - подати заяви про внесення їх туди до 25 березня.

Про це заявив під час спілкування з журналістами директор департаменту консульської служби МЗС Сергій Погорельцев, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо людина, яка перебуває за кордоном, прийшла на закордонну виборчу дільницю і не знайшла себе у списку виборців, вона не зможе проголосувати у жодний спосіб. Тому люди, які мають намір брати участь у голосуванні за кордоном, обов'язково мають перевірити себе у списку виборців", - сказав Погорельцев.

Як пояснив дипломат, якщо людини немає в списку виборців, то вона повинна написати заяву або про внесення до Держреєстру виборців і подати її особисто в закордонну дипломатичну установу, на базі якої діятиме дільнична виборча комісія, або подати документи на постановку на тимчасовий консульський облік. Тоді консульська посадова особа автоматично включить цю людину до Державного реєстру виборців.

Читайте також: СКУ шукає довгострокових спостерігачів на вибори 2019 р. в Україні

"Це дуже важливі моменти: якщо людини немає в списках (виборців - ред.) , то вона може бути внесена лише в такий спосіб", - підкреслив Погорельцев.

Він акцентував, що кінцевий термін подачі відповідних заяв - 25 березня до кінця робочого дня відповідної дипломатичної установи за київським часом, після цього їх не прийматимуть.

Погорельцев також нагадав, що у день голосування громадянин України, який перебуває за кордоном, має особисто прибути на закордонну виборчу дільницю і проголосувати після пред'явлення паспорта для виїзду за кордон, службового або дипломатичного паспорта.

"Можливість пред'явлення інших документів законодавством не передбачена", - уточнив він.

Вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-