Експерт: Особливість кампанії-2019 у ЗМІ – маніпуляції з рейтингами

Експерт: Особливість кампанії-2019 у ЗМІ – маніпуляції з рейтингами

Вибори Президента
Укрінформ
Головною особливістю виборчої кампанії-2019 в медіа є маніпуляції з рейтингами кандидатів.

Про це заявила у четвер на прес-конференції шеф-редактор порталу "Детектор медіа" Наталія Лигачова, презентуючи результати моніторингу українських медіа, який на постійній основі проводить ГО "Детектор медіа", аналізуючи український телевізійний контент.

"Нині іде дуже велика маніпуляція з рейтингами. Це головна особливість нинішньої виборчої кампанії. Основні маніпуляції зараз відбуваються з рейтингами, і вони є найнебезпечнішими", - сказала Лигачова.

За її словами, такі маніпуляції бувають чотирьох типів: коли виривають дані з контексту, ігнорують результати поважних соціологічних компаній і, навпаки, оприлюднюють дані сумнівних компаній-одноденок, а також коли хибно трактують результати опитування, наприклад, ігноруючи значення похибки.

Читайте також: ІМІ: чверть “джинси” в інтернеті - на користь Тимошенко

Крім цього, зазначила Лигачова, майже ніхто зі ЗМІ не оприлюднює замовників соціологічних досліджень, хоча цього вимагає від медіа закон. При цьому зазвичай самі такі компанії, які проводять опитування, не вказують, хто замовник.

Загалом, зауважує Лигачова, цьогорічна виборча кампанія демонструє багато цікавих трендів, деякі з яких не спостерігались у попередніх кампаніях.

"Новими є такі технології ведення кампанії, коли, наприклад, кандидат Володимир Зеленський, який зараз очолює рейтинги за даними поважних соціологічних компаній, практично всю агітацію веде через соцмережі і розважальний контент. Це виклик для всього законодавства в тому числі, і багато спостерігачів зараз не знають, чи можливо на це впливати і яким чином. Зеленський не присутній на ток-шоу, про нього практично не згадують в новинах, за винятком каналу 1+1", – зазначила Лигачова.

За її словами, загальна картина моніторингів демонструє також відсутність централізованої державної цензури, але водночас усюди дуже помітними є обмеження, які власники та їх політичні союзники встановлюють для новин та ток-шоу. "Причому на різних каналах такі обмеження різні, тому в масштабах країни це виглядає як плюралізм, але якщо ви є глядачем одного каналу, то завжди будете бачити спотворену картину світу", – зауважила Лигачова.

Вона також звернула увагу на те, що для деяких каналів, наприклад, ICTV, Інтера, СТБ, "України", характерні так звані "піар-дайджести". Це нарізка коротких повідомлень із агітаційними заявами, передвиборчими обіцянками чи сценами з життя кандидатів, які поширюють некритичне сприйняття кандидатів, і виборець бачить лише популізм, а не виважену інформацію, яка б дала змогу ухвалити вірне рішення. Відсутність критичної інформації помітна і під час ток-шоу, віп-гості яких отримують "теплу ванну" зі зручним оточенням та негострими питаннями і таким чином мають змогу показати себе у найвигіднішому світлі.

Читайте також: "Обозреватель" і "Страна.ua" найменше дотримуються журналістських стандартів - ІМІ

Водночас деякі українські медіа говорять не лише про українські реалії, але і просувають меседжі російської пропаганди. За словами Лигачової, майже синхронно такі меседжі лунають з каналів "112" та NewsOne, рідше – Інтера.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-