Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Мені б дуже хотілося, щоб ці вибори не перетворилися на випалене поле

Мені б дуже хотілося, щоб ці вибори не перетворилися на випалене поле

Блоги
Укрінформ
Під час цієї розмови з Євгенією Кисельовим ми пригадали наше знайомство в 2004. І ми багато говорили про вибори. 

Чому такий високий рейтинг Зеленского? Я думаю, що Зеленский – це таке уособлення «противсіх». В попередні місяці соціологи фіксували значний відсоток людей, які не збиралися йти на вибори чи не визначилися, й зараз цей відсоток значно скоротився. Ось ці противсіхи, які на зло мамі відморозять вуха, на зло здоровому глузду готові проголосувати за абсолютну некомпетентність і непрофесіоналізм. Й плюс Зеленский – це мімікрія антимайдану, від тітушок, які зневажали Україну й говорили на фене, до тих, хто зневажає Україну і з неї сміється.

Чому я називаю інших кандидатів «колективним Путіним», адже серед 44 дійсно є кілька вельми проукраїнських і інтелігентних людей, яких я поважаю і з деякими навіть дружу? Тому що вони не мають відповідної підтримки виборців і не можуть перемогти на цих виборах, і я не поділяю мотивацію їх балотування. Власні амбіції, приціл на парламентські вибори – це все зрозуміла мотиви, але безвідповідальні в умовах, коли вони точно знають, що не наберуть і пари відсотків, але при цьому дезорієнтують патріотичного проукраїнського виборця. Путін зацікавлений в тому, аби на посаді президента України був або проросійський, або слабий кандидат. І я вважаю, що на цих виборах і в цих політичних і дипломатичних реаліях відсіч йому моде дати тільки Порошенко. Інші 43 – або проросійьскі (й таких повно), або слабі, без досвіду, без команд, а деякі з непомірними завищеними амбіціями. 

Мені б дуже хотілося, щоб ці вибори не перетворилися на випалене поле. Й кандидати та їх команди будували кампанії так, щоби після можна було подати одне одному руку. 

Україна – одна, й нам треба навчитися єднатися, опонувати так, щоб не перекреслювати ключове – повагу до людської гідності. 

Чи визнає команда президента гіпотетичну поразку ? По-перше, я переконана в тому, що суспільство усвідомлює відповідальність вибору і підтримає Порошенка як Верховного головнокомандувача і головного дипломата, компетентного і жорсткого у відстоюванні національних інтересів. Я в цьому дійсно переконана і агітуватиму за його перемогу. 

По-друге, президент за ці 5 років забезпечив демократичні вибори: парламентські, місцеві. Й те, що зараз, за 42 дні до виборів ніхто не може прогнозувати точного результату – свідчення демократії. Вибори і виборі мають бути чесними. Але й усвідомленими, а не кіт в мішку. До речі, про можливість невизнання результатів виборів голосно заговорили якраз інші команди – і це свідчить про високі перспективи Порошенка перемогти, й тривожний сигнал, що ці кандидати готові хитати країну, як це вони пробували робити в попередні роки.

Який він – виборець Порошенка? Точно – сучасний, патріотичний, відповідальний за себе і за країну. І для нього принципово – не сидіти на дивані з критикою, а, критикуючи і підштовхуючи владу, впливати на зміни. 

А ще говорили про борди Яценюка і як їх сприймає БПП: й багато іншого. Спокійно сприймає. Це наші партнери по коаліції. Й ми цінуємо те, що нас об‘єднує – реформування країни, децентралізація, декомунізація, курс на ЄС і НАТО.

Ну, й особливий блок – заручники і політв‘язні, військовополонені. Я вважаю, що світ недостатньо тисне на Москву. Й говорю на це на кожній міжнародній зустрічі. Світу має бути дуже соромно, що Путін сміється з усіх цих глибоких занепокоєнь і продовжує тримати бранців.

Ірина Геращенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-